ΗΠΑ: Υπό κράτηση 10χρονη με εγκεφαλική παράλυση γιατί ζούσε παράνομα στη χώρα
Ένα πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα στις ΗΠΑ. Οι Αρχές έθεσαν υπό κράτηση 10χρονη από το Μεξικό, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, καθώς ζούσε παράνομα στις ΗΠΑ.
Η Ρόσα Μαρία Χερνάντες έπρεπε να υποβληθεί σε κατεπείγουσα χειρουργική επέμβαση στη χολή. Το ασθενοφόρο την παρέλαβε νωρίς το πρωί της Τρίτης από το ιατρικό κέντρο της πόλης Λαρέδο, πάνω στα σύνορα με το Μεξικό, για να την μεταφέρει σε νοσοκομείο στο Κόρπους Κρίστι, μια πόλη που απέχει 210 χιλιόμετρα.
Το ασθενοφόρο πέρασε από έναν από τους δεκάδες ελέγχους που κάνει η υπηρεσία Τελωνείων και Συνόρων στους αυτοκινητόδρομους κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Η Ρόσα συνοδευόταν από έναν ξάδελφό της, οποίος είναι Αμερικανός πολίτης, σύμφωνα με τη Λετίσια Γκονσάλες, τη δικηγόρο της οικογένειας.
Οι συνοριοφύλακες επέτρεψαν στο ασθενοφόρο να συνεχίσει την πορεία του για το νοσοκομείο αλλά αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση το κορίτσι τέθηκε υπό κράτηση, μια ενέργεια που επικρίθηκε έντονα από όσους αντιτίθενται στα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
«Δεν δίνουν προτεραιότητα στους εγκληματίες και σε όσους αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Κυνηγούν τα παιδιά», είπε ο γερουσιαστής του Τέξας Χοακίν Κάστρο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Κατηγόρησε μάλιστα τους υπευθύνους των υπηρεσιών μετανάστευσης ότι παραβιάζουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγεται η σύλληψη προσώπων σε νοσοκομεία, σχολεία ή χώρους λατρείας.
Συνοριοφύλακες περίμεναν για μερικές ώρες έξω από το δωμάτιο της μικρής ενώ εκείνη ανέρρωνε από την επέμβαση και κατόπιν την οδήγησαν σε ένα ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, είπε η δικηγόρος.
Η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι οι πράκτορές της εφάρμοζαν τον νόμο.
Ωστόσο η δικηγόρος επιμένει ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις οδηγίες του χειρουργού ότι το κορίτσι θα πρέπει να μείνει κοντά σε συγγενείς που γνωρίζουν την αναπηρία της και ότι θα πρέπει να την εξετάσει ο γιατρός της στο Λαρέδο μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Είπε επίσης ότι η υπηρεσία θα μπορούσε να δείξει «διακριτική ευχέρεια» και να αναθέσει τη φροντίδα της μικρής στον εξάδελφό της, που είναι Αμερικανός πολίτης ή στον παππού της, που είναι μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ με νόμιμη άδεια παραμονής.
Η μητέρα του παιδιού, η Φελίπα Ντε Λα Κρους, είπε ότι εγκαταστάθηκε παράνομα με την οικογένειά της στο Λαρέδο όταν η Ρόσα ήταν μόλις τριών μηνών, προκειμένου να έχει καλύτερη ιατρική περίθαλψη.