Έρευνα συνδέει την εκτεταμένη χρήση του Facebook με τη... δυστυχία
Αμερικανική επιστημονική έρευνα κατάφερε να συνδέσει την εκτεταμένη χρήση του Facebook με την… δυστυχία.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές Holly B. Shakya του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ο Nicholas A. Christakis του Yale, κατάφεραν να αποδείξουν αυτό που προηγούμενες έρευνες είχαν αποτύχει να κάνουν.
Οι έως τώρα μελέτες είχαν καταφέρει να συνδέσουν μερικώς την χρήση των social media με την προσωπική δυστυχία των χρηστών, όμως δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία για το Facebook και μόνο.
Όπως αναφέρει ο Independent, οι ερευνητές κατάφεραν εντός μίας τριετίας και σε δείγμα 5.208 ατόμων να διαπιστώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση της πλατφόρμας του αμερικανικού κολοσσού στη ψυχοσύνθεση των χρηστών αυτών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι καθημερινές συνήθειες των χρηστών του facebook, όπως η αλλαγή status ή το άνοιγμα κάποιου link, δυσχέραιναν κατά 5-8% τη ψυχική υγεία τους.
Σε άρθρο τους σε επιστημονικό περιοδικό, οι ερευνητές εξήγησαν πως ανέλυσαν τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική υγεία των δειγμάτων τους, ενώ ανέλυσαν την συμπεριφορά τους στο Facebook, δηλαδή το πόση ώρα περνούν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, πόσους φίλους έχουν, πόσα like κάνουν…
Η Shakya και ο Christakis ανακάλυψαν και το ποια δραστηριότητα προκαλούσε την μεγαλύτερη δυσαρέσκεια τους χρήστες.
Τα like σε αναρτήσεις τρίτων αλλά και το άνοιγμα προτεινόμενων θεμάτων σε ιστοσελίδες είχαν άμεση επίπτωση στην ψυχοσύνθεση των χρηστών και την εικόνα που είχαν για τον εαυτό τους.
Η έρευνα κατέληξε πως ο πραγματικός κίνδυνος της εκτεταμένης χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης προκύπτει όταν οι χρήστες θεωρούν πως χτίζουν πράγματι κοινωνικές συναναστροφές μέσω του facebook, ενώ δεν λαμβάνουν κανένα από τα οφέλη της κατ’ ιδίαν επαφής.