ΚΟΣΜΟΣ

Αναζητούν συνεννόηση, επιβάλλουν κυρώσεις

Χαλαρές στιγμές ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, στις 16 Νοεμβρίου 2015. Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, πολλές κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης ανησυχούσαν ότι το λιώσιμο των πάγων ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, θα πάγωνε τις πιέσεις προς τον Πούτιν για συμμόρφωση στο ουκρανικό. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά στα συροτουρκικά σύνορα βορείως της Λαττάκειας, οι ίδιες κυβερνήσεις πιθανόν να αναθεωρήσουν, πίνοντας στην υγειά της Άγκυρας REUTERS/Kayhan Ozer

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ (Sergey Ryabkov) δήλωσε ότι η Μόσχα δεν κατανοεί τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της χώρας του εξαιτίας της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να παίζει «γεωπολιτικά παιχνίδια».

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο RIA, παραθέτοντας τα λόγια του Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι μια νέα, περίπλοκη στιγμή στις σχέσεις μας».

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε τέσσερα πρόσωπα και έξι επιχειρήσεις, ανάμεσά τους την ρωσική τράπεζα Financial Alliance Bank (RFA Bank), για τη στήριξή τους στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bashar al-Assad).

Στη λίστα καταγράφεται ο πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) και μεγαλομέτοχος της RFA Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ (Kirsan Ilyumzhinov), ο Κύπριος επιχειρηματίας Νίκος Νικολάου της Primax Business Consultants Limited και η Hudsotrade Limited με γραφεία στη Μόσχα και τη Λεμεσό.

Η Ουάσιγκτον αναφέρει τις σχέσεις των παραπάνω με τον Μουνταλάλ Κουρί (Mudalal Khuri), πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της RFA, τον οποίο η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει ως τον εκπρόσωπο των οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων του καθεστώτος Άσαντ στη Μόσχα, με δραστηριότητα που φτάνει πίσω στο 1994.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης