ΚΟΣΜΟΣ

Πότε και γιατί ο σκύλος μας επιλέγει να μας κοιτάξει με το ακαταμάχητο βλέμμα του

EPA/LEE SANDERS

Νέα έρευνα έδειξε πως οι σκύλοι ξέρουν ποια στιγμή να χρησιμοποιούν το ακαταμάχητο κουταβίσιο βλέμμα τους.

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ανακαλυφθεί πως οι εκφράσεις των ζώων είναι εντελώς ακούσιες και βασίζονται στην συναισθηματική κατάστασή τους. Πλέον γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι συγκεκριμένα, παίρνουν αυτό το αξιαγάπητο βλέμμα όταν οι άνθρωποι είναι παρόντες, εκφράζοντας μία άμεση ανταπόκριση στην προσοχή που λαμβάνουν.

Η συνηθέστερη έκφραση των σκύλων φαίνεται να είναι το σήκωμα των φρυδιών που κάνει τα μάτια τους πολύ μεγαλύτερα και κατά κάποιο τρόπο λυπημένα. Οι ερευνητές δε γνωρίζουν εάν οι σκύλοι αντιλαμβάνονται πως φαίνονται θλιμμένοι ή εάν έχουν πλέον μάθει πως αυτό το βλέμμα προκαλεί μια συμπάθεια και αγάπη στους ανθρώπους.

Η Δρ. Juliane Kaminski δήλωσε: «Μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι πως όλες οι εκφράσεις των σκύλων βασίζονται στην προσοχή που λαμβάνουν και δεν είναι απλά ένα αποτέλεσμα της χαράς τους».

«Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, παρατηρήθηκε πως οι σκύλοι αντιδρούσαν πολύ πιο έντονα όταν κάποιους τους παρακολουθούσε, ενώ όταν έβλεπαν φαγητό δεν είχαν την ίδια αντίδραση».

«Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μία ευαισθησία των σκύλων προς την προσοχή από τους ανθρώπους και ότι οι εκφράσεις τους είναι κατά κάποιο τρόπο προσπάθεια για επικοινωνία».


EPA/CYRIL ZINGARO

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 24 διαφορετικές ράτσες σκύλων, ηλικίας από ενός έως δώδεκα. Όλα τους ήταν κατοικίδια. Ο κάθε σκύλος δέθηκε ένα μέτρο μακριά από τον άνθρωπο και τα πρόσωπα τους παρακολουθούνταν σε κάθε αλλαγή στάσης του ατόμου απέναντι τους.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως όταν ένας άνθρωπος δε τα κοιτάζει, σταματούν να παίρνουν εκφράσεις. Η Dr. Kaminski ανάφερε πως είναι πιθανό τα σκυλιά να απέκτησαν αυτές τις εκφράσεις όταν εξημερώθηκαν.

«Τα εξημερωμένα σκυλιά έχουν μια μοναδική ιστορία – έχουν ζήσει με τους ανθρώπους για 30.000 χρόνια. Γνωρίζαμε ήδη πως τα σκυλιά αυτά δίνουν περισσότερη προσοχή όταν ο άνθρωπός τους είναι επιμελής. Για παράδειγμα, σε προηγούμενη έρευνα ανακαλύψαμε πως οι σκύλοι έκλεβαν φαγητό όταν το αφεντικό τους είχε κλειστά τα μάτια ή την πλάτη γυρισμένη».

«Η έρευνα αυτή μας προχώρησε ένα βήμα μπροστά στο να αντιληφθούμε τη σκέψη και τη συμπεριφορά του σκύλου. Τώρα ξέρουμε πως παίρνουν συγκεκριμένες εκφράσεις όταν τους δίνεται προσοχή».

EPA/CYRIL ZINGARO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης