Σύνοδος Κορυφής: Τουρκία, εμπόριο και Brexit στο γεύμα εργασίας
Συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής, με το δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών και βασικότερα θέματα συζήτησης τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, τα θέματα διεθνούς εμπορίου και το Brexit.
Όσον αφορά στη συζήτηση για την Τουρκία, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τρία είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
-Η οικονομική χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία
-Η ενταξιακή πορεία της χώρας
-Το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με την αντιτρομοκρατική συνεργασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για μία σημαντική κουβέντα, η οποία δεν αναμένεται να καταλήξει σήμερα σε αποφάσεις, ωστόσο θα δώσει μια βασική κατεύθυνση για το τί μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στις σχέσεις της ΕΕ με την 'Αγκυρα.
(Πηγή: REUTERS/Yves Herman)
Στήριξη στην Ιταλία για τις προσφυγικές ροές
Παράλληλα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να στηρίξουν την Ιταλία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στην Οδό της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το έργο της με τις αρχές της Λιβύης», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι μια πραγματική ευκαιρία για να κλείσει η Οδός της Κεντρικής Μεσογείου».
(Πηγή: REUTERS/Dario Pignatelli)
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν επαρκή χρηματοδότηση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία, μέσω του Ταμείου για την Αφρική και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.
Εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επανέλθουν στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Δουβλίνου, με την προοπτική να υπάρξει συναίνεση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Ερωτηθείς για το θέμα της Καταλονίας, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι «σε αυτό το ζήτημα δεν χωρά καμία παρέμβαση της ΕΕ».
Eξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ιβηρική χερσόνησο και κατά πόσο αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιούνκερ είπε ότι ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να εξετάσει πώς μπορεί να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας , σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση σε ένα μήνα από τώρα.
(Πηγή: REUTERS/Dario Pignatelli)