ΚΟΣΜΟΣ

Τσασίντα Άρντερν: Η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας!

Τσασίντα Άρντερν: Η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας!
REUTERS/Charlotte Greenfield

Η Νέα Ζηλανδία είναι έτοιμη να υποδεχθεί στα νέα της καθήκοντα την νεότερη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της έπειτα από την απόφαση ενός κόμματος μειονότητας να υποστηρίξει την Τσασίντα Άρντερν που ανέλαβε το αριστερό κόμμα πριν από τρεις μήνες.

 

Ο Ουίνστον Πίτερς, ο αρχηγός του αντι-μεταναστευτικού κόμματος NZ First, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής ότι θα υποστηρίξει την Άρντερν ως επικεφαλής σε κυβέρνηση συνασπισμού, αφού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Η Άρντερν, η οποία είναι 37 χρονών και θα γίνει η τρίτη κατά σειρά γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, μίλησε μετά την συγκεκριμένη ανακοίνωση δηλώνοντας πως «είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο… να σχηματίσω κυβέρνηση για όλους τους Νεο-Ζηλανδούς».

Η Άρντερν ανέφερε πως οι Εργατικοί βρήκαν «αληθινούς συμμάχους στη Βουλή», τα κόμματα NZ First και τους Πράσινους, με τα οποία ένας συνασπισμός μπορεί να δημιουργηθεί ώστε να εφαρμοστεί το όραμα του κόμματος της για τη χώρα.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έδωσε ένα τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατούσε σχεδόν ένα μήνα τώρα, μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, που διεξήχθησαν μεταξύ του Πίτερς, της Άρντερν και του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπιλ Ίνγκλις από το Εθνικό κόμμα.

Την απόφασή του Πίτερς υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα μέλη του Εργατικού κόμματος στα κεντρικά τους γραφεία, μεταδίδει το συνεργαζόμενο με το CNNi μέσο, Ράδιο Νέα Ζηλανδία. Ο Πίτερς δεν ανέφερε ούτε στην Άρντερν ούτε στον Ίνγκλις ποιον θα υποστηρίξει πριν το ανακοινώσει ζωντανά στην τηλεόραση.

«Συμμετέχω και εγώ με τους Νεο Ζηλανδούς καθώς μαζί μαθαίνουμε αυτά τα νέα» δήλωσε η Άρντερν, προσθέτοντας ότι «απόλαυσα την θεατρικότητα της ανακοίνωσης του Πίτερς».

“Τσασινταμάνια»

Η Άρντερν θα γίνει η τρίτη κατά σειρά γυναίκα πρωθυπουργός, και η δεύτερη νεότερη της χώρας, μετά τον Έντουαρντ Στάφορντ, που έγινε πρωθυπουργός το 1856 και ήταν και αυτός 37. Η Άρντερν μάλιστα θα είναι η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός που θα ηγηθεί της χώρας.

Μέλος του Εργατικού κόμματος από τα 17 της, η Άρντερν έγινε επικεφαλής του κόμματος τον Αύγουστο όταν ο προκάτοχός της Άντριου Λιτλ παραιτήθηκε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, που το κόμμα κατέρρεε στις δημοσκοπήσεις.

Από την αρχή του έτους, ο Ίνγκλις, που αντικατέστησε τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού κόμματος Τζον Κι τον Δεκέμβριο, ήταν σε ισχυρή θέση και υπήρχε βεβαιότητα πως θα συνεχίσει την εκλογική επιτυχία του Κι.

Ωστόσο, η «Τσασινταμάνια» εκτόξευσε την υποστήριξη προς τους Εργατικούς, ιδιαίτερα από τους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους. Το κόμμα πέτυχε σχεδόν 37% της ψήφου, ποσοστό ικανό για να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη των κομμάτων NZ First και των Πρασίνων.

Όταν πρωτοεκλέχθηκε, η Άρνερν ήταν το νεότερο μέλος του κοινοβουλίου και γρήγορα ανελίχθηκε μέσα στο κόμμα, ενώ έγινε αντιπρόεδρος του κόμματος τον φετινό Μάρτιο.

Πρώην DJ και μορμόνος, η Άρντερν είναι ότι κοντινότερο έχει δει τα τελευταία χρόνια η Νέα Ζηλανδία σε «ροκσταρ» πολιτικό, προσελκύοντας πλήθη σε εκστρατείες και απολαμβάνοντας μεγάλη τηλεοπτική προσοχή.

Παρά του ότι η Νέα Ζηλανδία έχει κοινοβουλευτικό σύστημα, όπου ο πρωθυπουργός είναι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, αυτή η εκλογή ήταν πιο προεδρική από ποτέ, επικεντρώνοντας στις προσωπικότητες της Άρνερν και του Ίνγκλις.

Όμως δεν ήταν όλη η τηλεοπτική προσοχή επάνω στην Άρντερν ευπρόσδεκτη. Στις πρώτες ημέρες της ως ηγέτης, η Άρντερν κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι επικεντρώνονται στην εμφάνισή της και θέτουν υπό αμφισβήτηση την καταλληλόλητά της για τη δουλειά με βάση το ενδεχόμενο να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον, επιτιθέμενη στους επικριτές της ότι αυτό αποτελεί σεξιστικό σχόλιο που δεν εφαρμόζεται στους άντρες.

Διαπραγματεύσεις συνασπισμού

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας, γνωστή και ως Beehive, ο Πίτερς έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για την συμφωνία με το κόμμα της Άρντερν, αλλά υπαινίχθηκε ότι μπορεί να είναι ο αντιπρόεδρος της επόμενης κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός Εργατικών - NZ First θα ελέγχει τις 55 από τις 120 θέσεις της Βουλής, που σημαίνει ότι θα εξαρτάται από τους Πράσινους και τους οκτώ βουλευτές τους για να ξεπεράσουν τις 61 έδρες που απαιτούνται για να περάσουν τα νομοσχέδια.

Ο Πίτερς είπε ότι οι Πράσινοι δεν θα είναι επίσημο κόμμα του συνασπισμού, εννοώντας πως η υποστήριξή τους θα είναι με βάση το εκάστοτε νομοσχέδιο.

Παρά του ότι οι Εργατικοί και οι Πράσινοι μοιράζονται κοινές προτεραιότητες, κάποιοι στο νέο συνασπισμό φαίνεται πως κοιτούν νευρικά προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Δημοκρατικό Εργατικό κόμμα, σε μία παρόμοια συμφωνία με το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, έχει αρνηθεί να στηρίξει πολλές πολιτικές και τάχθηκε με την αντιπολίτευση στη Βουλή.

Οι Πράσινοι τώρα διενεργούν εσωτερικές συζητήσεις στο κατά πόσο να στηρίξουν τον συνασπισμό Εργατικών- NZ First, με την Άρντερν να δηλώνει πως προσδοκία της είναι ότι «μαζί αλλάζουμε την κυβέρνηση».

Μάλιστα η ίδια δήλωσε πως θα γίνει πρόταση στους Πράσινους βουλευτές να αναλάβουν χαρτοφυλάκια υπουργείων στην επόμενη κυβέρνηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Πέμπτης, ο ηγέτης των Πράσινων Τζέημς Σο δήλωσε πως «αυτή είναι μία ιστορική στιγμή για το κόμμα των Πρασίνων και για την προσπάθειά μας να έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση σωστά για πρώτη φορά».

Ψήφος για την «αλλαγή»

«Διάλεξα να υποστηρίξω τους Εργατικούς έναντι του Εθνικού κόμματος, που κυβερνά από το 2008, καθώς αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει την ψήφο για την «αλλαγή» που επιθυμεί η χώρα και οι πολίτες της» , δήλωσε ο Πίτερς.

«Σε όλη την χώρα οι άνθρωποι νιώθουν ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα» τόνισε ο ίδιος. «Πολλοί άνθρωποι στη Νέα Ζηλανδία που βρίσκονται σε ηγετική θέση βρίσκονται εκτός πραγματικότητας».

Επικροτώντας το «εξωπραγματικό ταλέντο» της Άρντερν, ο Πίτερς τάχθηκε υπέρ της δέσμευσής της να χτίσει χιλιάδες σπίτια ανά έτος για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, αναφερόμενος στις σκληρές πολιτικές του κόμματος NZ First για την μετανάστευση, ο Πίτερς είπε ότι περιμένει ότι θα υπάρξουν «λιγότεροι άνθρωποι που θα έρχονται εδώ» παρά του ότι προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργοδότες που βασίζονται σε ειδικευμένους μετανάστες, λέγοντας «είναι ο μαζικός αριθμός εκείνων που είναι ανειδίκευτοι που μας ανησυχεί».

Jacinda Ardern to become New Zealand Prime MinisterJacinda Ardern to become New Zealand Prime Minister

By James Griffiths, CNN