ΚΟΣΜΟΣ

Το «φάντασμα» του ακροδεξιού Γεργκ Χάιντερ πλανάται πάνω από την Αυστρία

Reuters / Heinz-Peter Bader

Μνήμες από το παρελθόν ξύπνησε η άνοδος των ποσοστών του ακροδεξιού FPÖ στην Αυστρία και το ενδεχόμενο να βρεθεί στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον μεγάλο νικητή των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η «μάχη» των Σοσιαλδημοκράτων (SPO) και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων για τη δεύτερη θέση στις εκλογές της Αυστρίας θα κριθεί από τις επιστολικές ψήφους που θα έχουν καταμετρηθεί έως την Πέμπτη. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Σεμπάστιαν Κουρτς να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους ακροδεξιούς.

Η ακροδεξιά στην κυβέρνηση

Το, όχι και τόσο μακρινό, 1999 ο Γεργκ Χάιντερ συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα. Στις εκλογές που διεξήχθησαν το 1999, το κόμμα του Χάιντερ κατάφερε να συγκεντρώσει το καλύτερο αποτέλεσμα από κάθε άλλη εκλογική διαδικασία. Συγκέντρωσε το 26,9% των ψήφων, ξεπερνώντας το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.

(Πηγή: Reuters)

Έτσι δημιουργήθηκε κυβέρνηση αποτελούμενη από τα δύο αυτά κόμματα, η θητεία της οποία όμως έληξε… άδοξα. Το Κόμμα Ελευθερίας προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας, με αποτέλεσμα να υποστεί κατακόρυφη μείωση των ποσοστών του στο 10%.

Τριβές όμως προκλήθηκαν και στο εσωτερικό του ακροδεξιού κόμματος που οδήγησαν στην αποχώρηση του Χάιντερ, ο οποίος δημιούργησε το κόμμα «Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας» που αντικατέστησε το Κόμμα Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα.

(Πηγή: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η παρουσία ενός ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση προκάλεσε την έντονη ανησυχία και αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθησαν κυρώσεις στην Αυστρία καθώς η ΕΕ θεωρούσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας «νομιμοποιούσε την ακροδεξιά στην Ευρώπη». Επίσης τα 14 κράτη – μέλη της διέκοψαν τότε τις επίσημες επαφές τους με την αυστριακή κυβέρνηση.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Louis Michel είχε δηλώσει:

Είναι πολύ απλό να πούμε ότι πρέπει να κρατήσουμε την Αυστρία στην Ευρώπη με κάθε κόστος. Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την Αυστρία, δεν την χρειαζόμαστε.

Ο Χάιντερ, ο ύμνος στο Τρίτο Ράιχ και ο Σαντάμ Χουσεΐν

Ο ακροδεξιός πολιτικός ήταν στο επίκεντρο εκείνη την εποχή λόγω των παλαιότερων δηλώσεών του για το Τρίτο Ράιχ, της σχέσης της οικογένειάς του με τα Τάγματα Εφόδου αλλά και για τη συνάντησή του με τον Σαντάμ Χουσεΐν .

Το 1991, είχε χαρακτηρίσει την πολιτική του Τρίτου Ράιχ στην απασχόληση «σωστή», ενώ μερικά χρόνια αργότερα αποκάλεσε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου «ποινικά στρατόπεδα».

Επίσης, ο Χάιντερ είχε χαρακτηρίσει τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν το 2002 ως μια «καθαρά «ανθρωπιστική» υπόθεση.

(Πηγή: INA/Getty Images)

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πατέρας του Χάιντερ ανήκε στα Τάγματα Εφόδου του Χίτλερ, ενώ η μητέρα του, που ήταν δασκάλα, είχε διατελέσει αρχηγός της χιτλερικής νεολαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης