ΚΟΣΜΟΣ

Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τη νίκη του Σεμπάστιαν Κουρτς στις αυστριακές εκλογές

REUTERS/Dominic Ebenbichler

Η νίκη του Σεμπάστιαν Κουρτς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Το νεαρό της ηλικίας του, η σκληρή ρητορική του, αλλά και η στροφή της χώρας προς την ακροδεξιά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αναλύονται στα δημοσιεύματα.

«Καγκελάριος στα 31;», διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, λίγες ώρες μετά την ανάδειξη του Λαϊκού Κόμματος ως νικητή της εκλογικής διαδικασίας. Το άρθρο κάνει αναφορά στην άνοδο των ποσοστών του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας και για την αυξημένη πιθανότητα να μείνει εκτός Κοινοβουλίου το κόμμα των Πρασίνων. Οι διαπραγματεύσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, απασχολούν ακόμη την εφημερίδα.

Στα αποτελέσματα της κάλπης στέκεται η αυστριακή Der Standard. «Ο Σεμπάστιαν Κουρτς κέρδισε την πρώτη θέση», αναφέρει το δημοσίευμα και τονίζει πως οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν έως τώρα την δεύτερη θέση μπροστά από το ακροδεξιό FPO.

Για απομάκρυνση της Αυστρίας από τον «κορμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί η εφημερίδα γερμανική Die Zeit, σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με τους Ελεύθερους. Οι Ελεύθεροι, εξηγεί, έχουν απαιτήσει διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις και ζητούν υπουργεία - κλειδιά, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών. «Με αυτόν τον συνασπισμό, η Αυστρία θα απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊκό κορμό - παρότι η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2018 - και κολακεύει προσεκτικά τις χώρες του Βίσεγκραντ. Διότι η ατζέντα χάρη στην οποία κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνίσταται κυρίως σε μια περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία στρέφεται προς τα βορειοανατολικά γειτονικά κράτη

«Μακρόν της Ανατολής, Μακρόν της μετανάστευσης», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt που παρουσιάζει την πορεία των δύο ηγετών προς την κορυφή και αναφέρει ότι οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για την Ευρώπη. «Με τον Γάλλο και τον Αυστριακό ως υποστήριξη, η Γερμανία θα μπορούσε να επικοινωνήσει καλύτερα εντός της ΕΕ. Με τον Μακρόν θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη και να μικρύνει το χάσμα με τη νότια Ευρώπη. Με μια σταθερή βάση για το ευρώ - χωρίς ριζοσπαστική πολιτική λιτότητας, αλλά και χωρίς την αμοιβαιοποίηση χρεών. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα μπορούσε να είναι ο Μακρόν της ανατολής, ο Μακρόν της μετανάστευσης. Όταν θα γίνει καγκελάριος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των θυμωμένων λόγω της προσφυγικής κρίσης ανατολικοευρωπαίων, με τους οποίους η Αυστρία βρίσκεται παραδοσιακά κοντά. Είναι στο χέρι της Μέρκελ να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρουν ο Μακρόν και ο Κουρτς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της Deutsche Welle, η οποία θεωρεί «επικίνδυνο για την ΕΕ» έναν πιθανό δεξιό συνασπισμό και αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ περί «Ορμπανοποίησης της Αυστρίας». Αν ο νεαρός, αλλά με πλήρη συναίσθηση της δύναμής του, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχηματίσει κυβέρνηση με τους δεξιούς λαϊκιστές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η μεταναστευτική πολιτική, η εσωτερική ασφάλεια αλλά και δομικά ζητήματα θα πάρουν μια νέα, πιθανόν αμφιλεγόμενη κατεύθυνση, προειδοποιεί η DW και επισημαίνει ότι ο κ. Κουρτς δεν θα είναι εύκολος εταίρος για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Γιατί δεν έχουμε κι εμείς έναν τέτοιον;», διερωτάται η Bild και αναλύει την πορεία του Σεμπάστιαν Κουρτς προς την Καγκελαρία, ενώ εκτιμά ότι αν ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε γίνει αντικαγκελάριος, η Βιέννη θα ψυχρανθεί με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθώς ο ηγέτης της λαϊκιστικής δεξιάς έχει χαρακτηρίσει την Άγγελα Μέρκελ την «πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης», λόγω της «εγκληματικής προσφυγικής πολιτικής» της, ενώ τάσσεται στο πλευρό του Ολλανδού Χέερτ Βίλντερς και επαινεί τους Βρετανούς για το Brexit.

«Η Αυστρία κινείται ακόμη πιο δεξιά», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι οι εκλογές έδειξαν ότι στην Αυστρία «μπορεί κανείς με ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και ευρωσκεπτισκισμό να κερδίσει πολλές ψήφους. Ο δεξιός λαϊκισμός έγινε πλέον αποδεκτός από όλους τους κύκλους».

«Μια χώρα μετακινείται προς τα δεξιά», γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η Handelsblatt έχει τίτλο «Τέλεια ολίσθηση δεξιά για την Αυστρία» και προβλέπει συνέπειες για την Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ υπενθυμίζει την κριτική που έχει ασκήσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην Καγκελάριο Μέρκελ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Συμμερίζεται πολλές από τις θέσεις του ούγγρου δεξιού λαϊκιστή Βίκτορ Όρμπαν. Ο Κουρτς, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών στην Βιέννη, θα επιδιώξει προσέγγιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία), οι οποίες στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν σχηματίσει μέτωπο εναντίον των Βρυξελλών», προσθέτει.

«Το τολμηρό στοίχημα του Σεμπάστιαν Κουρτς να κυβερνήσει την Αυστρία αποδίδει», γράφει η βρετανική Guardian. H εφημερίδα αναφέρεται στις σημαντικές κινήσεις που έκανε ο Κουρτς μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος, οδηγώντας το σε μία εμφατική νίκη επί των αντιπάλων του. Τα ποσοστά του του επιτρέπουν να επιλέξει τους κυβερνητικούς εταίρους του, αναφέρει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

«Το νέο ‘αφεντικό’ της Αυστρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι… 31 ετών», αναφέρει στον τίτλο του δημοσίευμα της Le Perisien. «Ο πολύ συντηρητικός Κουρτς ήρθε πρώτος στις εκλογές», διαπιστώνει το μέσο και κάνει λόγο για «το νέο πρόσωπο της Αυστρίας». Αυτό που απομένει πλέον για την νέα ηγετική φιγούρα της Αυστρίας είναι να βρει έναν κυβερνητικό εταίρο και να ξεκινήσει την περίοδο διακυβέρνησης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης