Μοσούλη: Εκτοπισμένοι και χωρίς «χαρτιά» 700.000 Ιρακινοί
Σχεδόν 700.000 Ιρακινοί στη Μοσούλη και τα περίχωρά της εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι και οι μισοί εξ αυτών έχουν χάσει τα επίσημα έγγραφά τους, ανέφερε την Κυριακή το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) που δραστηριοποιείται στο Ιράκ.
«Ένα χρόνο μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος περίπου 673.000 κάτοικοι της πόλης και των περιχώρων της παραμένουν εκτοπισμένοι και αδυνατούν να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες συνοικίες τους», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ μετρούσε 1,8 εκατομμύρια κατοίκους πριν την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές το 2014. Η επιχείρηση για την ανακατάληψή της ξεκίνησε ακριβώς πριν ένα χρόνο και τέθηκε υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού στις 10 Ιουλίου, έπειτα από εννέα μήνες μαχών, οι οποίες σταδιακά κατέστρεψαν την πόλη.
Σύμφωνα με το NRC, το 53% των εκτοπισμένων δηλώνουν ότι έχουν χάσει τα επίσημα έγγραφά τους, από τα πιστοποιητικά γέννησης ως τους τίτλους ιδιοκτησίας, «γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίπλοκο το μέλλον τους».
«Η μάχη της Μοσούλης έχει τερματιστεί, όμως τα δεινά και η απελπισία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων συνεχίζονται (…) διότι τους λείπουν τα βασικά και δεν έχουν καμία ιδέα πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του NCR για το Ιράκ Χάιντι Ντίτριχ. «Μέχρι να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους Ιρακινούς εκτοπισμένους», συνεχίζει.
Η Ντίτριχ ζητεί επίσης «τα δικαιώματα των εκτοπισμένων να αποτελέσουν προτεραιότητα στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της Μοσούλης».