ΚΟΣΜΟΣ

Χάκερ συνελήφθη στη Μαλαισία κατηγορούμενος για προμήθεια κρατικών μυστικών στο Ισλαμικό Κράτος

Από το facebook

Οι αρχές στη Μαλαισία συνέλαβαν χάκερ, τον οποίον κατηγορούν πως αφαίρεσε πληροφορίες από Αμερικανούς στρατιωτικούς και τις έδωσε στο ISIS.

Ο Ardit Ferizi από το Κόσοβο συνελήφθη μετά την έκδοση εντάλματος από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη δικογραφία. ο Ferizi μπόρεσε να μπει και να χακάρει το σύστημα εταιρείας στις ΗΠΑ και στη συνέχεια έκλεψε προσωπικές πληροφορίες για περισσότερα από 1.000 μέλη του αμερικανικού στρατού και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Στη συνέχεια φέρεται να έδωσε τα στοιχεία σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ανάμεσά τους και σε έναν εξέχοντα προπαγανδιστή.

Δεσμοί με ηγετική μορφή στον τομέα της προπαγάνδας

Οι κατηγορίες αναφέρουν πως ο Ferizi χακάρισε το σύστημα και υπέκλεψε ονόματα και προσωπικά στοιχεία για να δώσει αργότερα μια λίστα, λίστα η οποία "ανέβηκε" στο διαδίκτυο από ένα γκρουπ που αυτοονομάζεται " "Islamic State Hacking Division."

"Εξάγουμε απόρρητα στοιχεία και περνάμε τις πληροφορίες που αφορούν εσάς, προσωπικά σας στοιχεία στους στρατιώτες του χαλιφάτου, που σύντομα με τη βοήθεια του Αλλάχ θα χτυπήσουν στην ίδια σας τη χώρα."

Τα στρατιωτικά στοιχεία εμπεριέχουν διευθύνσεις κατοικιών αλλά και φωτογραφίες. Όλα αυτά τα πήρε ο Junaid Hussein, Βρετανός χάκερ ο οποίος στρατολογούσε δυτικούς μέσω κοινωνικών δικτύων για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS.

Ο αμερικανικός στρατός τον Αύγουστο ανακοίνωσε πως σκότωσε τον Χουσείν σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία. Ήταν ηγετική φυσιογνωμία του ISIS', καθώς έχει κάνει τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στο στρατό και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και αλλού.

Πάντως πολλοί αριθμοί και διευθύνσεις mail δεν υπήρχαν πια,όταν τσεκαρίστηκαν από το CNN τον Αύγουστο. Ένα πρόσωπο στην λίστα επιβεβαίωσε πως είχε υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Ζητησε να μην κατονομασθεί παραδέχθηκε όμως ότι πρόσφατα ειδοποιήθηκε από το Πεντάγωνο ότι τόσο το όνομα του όσο και προσωπικές πληροφορίες ήταν στην λίστα.

Ακόμα μία γυναίκα, η οποία βρέθηκε μέσω email, επιβεβαίωσε πως ήταν εργαζόμενη για την κυβέρνηση και είχε και εκείνη ενημερωθεί από τον στρατό.

Η οικογένεια σοκαρίστηκε από τις κατηγορίες

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Ferizi πιθανώς ήταν ο ηγέτης μιας ομάδας χάκερς, γνωστής ως Kosova Hacker's Security.

Συγγενής του συλληφθέντα μίλησε για τη ζωή του Ferizi και πρόσθεσε πως η οικογένεια "ήταν ειλικρινά σοκαρισμένη". Η οικογένεια παραμένει πολύ σκεπτική ως προς τις κατηγορίες, ενώ οι κατηγορίες υπήρξαν πολύ επώδυνες για την οικογένεια,ειδικά για τη μητέρα του Ferizi.

Το μέλος της οικογένειας είπε στο CNN πως οι συγγενείς του Ferizi δεν έχουν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος ή άλλη εγκληματική οργάνωση και πως "αγαπάνε τις ΗΠΑ για το τι έκανε στο Κόσοβο, βοηθώντας εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους".

Στην ηλικία των 15 ο συλληφθέντας από το Κόσοβο είχε πάλι μπλεξίματα με την αστυνομία όταν κατηγορήθηκε πως χακάρισε ένα ειδισεογραφικό σάιτ, είπε ο συγγενής. Η οικογένεια τότε δεν γνώριζε γι' αυτό, ήξερε όμως για τις εξαιρετικές ικανότητες του νεαρού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γι' αυτόν τον λόγο ενθαρύνθηκε να τις καλλιεργήσει.

Γιατί φοιτητές από το Κόσοβο πάνε στη Μαλαισία

Ο Ferizi πήγε στη Μαλαισία να σπουδάσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν είναι εύκολο για τους μαθητές από το Κόσοβονα πάνε στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ για σπουδές, υποστήριξε το μέλος της οικογένειας. Άλλοι μαθητές από την ίδια πόλη επίσης πήγαν σε τεχνικά σχολεία.

Η μαλαισιανή αστυνομία είπε πως ο 20χρονος χάκερ ήρθε στην χώρα τον Αύγουστο του 2014 γιανα σπουδάσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ιατροδικαστική με εφαρμογή στα κομπιούτερ, σε κολλέγιο στην Κουάλα Λουμπούρ.

Συνελήφθη καθώς πήγαινε στο Κόσοβο από τη Μαλαισία στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως σημείωσε ο συγγενής του. Η οικογένεια πλήρωσε για το εισιτήριο του γιατί, όπως φαίνεται από τα όσα έχει πει ο στενός συγγενής του, ο Ferizi αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και παραπονέθηκε στην οικογένειά του πως χειροτέρευε. Έτσι εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο.

Μίλησαν μαζί του δύο φορές, ενώ ήταν υπό κράτηση, με τη βοήθεια μαλαισιανής ομάδας που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ονομάζεται Suaram. Και τις δύο φορές ο κρατούμενος νεαρός τους είπε πως κατηγορείται, μεταξύ άλλων, πως ταξίδεψε δύο φορές στη Συρία.

Ερωτηματικά για ταξίδι στη Συρία

Η οικογένεια παρέδωσε το παλιό διαβατήριο στις αρχές. Το διαβατήριο έχει και μία σφραγίδα από ένα ταξίδι τεσσάρων ημερών στην Τουρκία το 2013, όταν ο Ferizi ήταν 17. Πήγε με τη μητέρα και τον πατέρα του για να παρακολουθήσουν εμπορική έκθεση στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει ο συγγενής του.

Ενώ ο Ferizi ήταν κρατούμενος για 12 ημέρες, μίλησε με τον συγγενή του και κατά τη διάρκεια πεντάλεπτης συζήτησης του είπε πως οι αρχές της Μαλαισίας τον πίεζαν σκληρά για να μάθουν εάν είχε πάει στη Συρία και πως ήταν τόσο κουρασμένος πια που "μπορεί να παραδέχθηκε αυτά που του έλεγαν για να επιστρέψει στο Κόσοβο".

Μετά πέντε ημέρες και ενώ δενείχαν νέα του, ξαφνικά, ένα πρωί που ξύπνησαν, είδαν το όνομα του σε όλες τις ειδήσεις.

Οι αρχές της Μαλαισίας παρακολουθούσαν τον Ferizi για μήνες, καθώς είχαν λάβει πληροφορία από το FBI, είπε ο βοηθός επιθεωρητή, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, του ειδικού κλάδου της Βασιλικής Μαλαισιανής Αστυνομίας.

Τώρα ο Ferizi κρατείται καιοι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του.

Πηγή: Hacker who allegedly passed U.S. military data to ISIS arrested in Malaysia

Evan Perez, Catherine E. Shoichet and Wes Bruer, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης