Το σχέδιο Σόιμπλε απάντηση στο μανιφέστο Μακρόν
Το Eurogroup στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε την τάση των Ευρωπαίων να μην παίρνουν γρήγορες αποφάσεις –τα αντικρουόμενα συμφέροντα, άλλωστε, είναι πάρα πολλά. Στο μοναδικό θέμα της ατζέντας –ποιος θα είναι ο μελλοντικός ρόλος του ταμείου διάσωσης, ESM–, μπορεί να προέκυψε συναίνεση ως προς την ενίσχυση τού ESM, αλλά η διαφωνία ως προς το πόση "δύναμη" πρέπει να διαθέτει ήταν έντονη. Κάποιοι, μάλιστα, πέταγαν την μπάλα έξω από το γήπεδο: "μόλις σταθεροποιήσουμε την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και στη συνέχεια την αφήσουμε πίσω μας, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε ποιος θα είναι ο μελλοντικός ρόλος του ESM", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Η αποχώρηση του Β. Σόιμπλε δεν σημαίνει, ασφαλώς, και την εγκατάλειψη των γερμανικών θέσεων, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Στο παρασκήνιο του Eurogroup έγινε καθαρό ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς "οι μεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αλλάξουν το πρόγραμμα", όπως δήλωσε, προς επίρρωσιν του παραπάνω, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.
Η αποχώρηση, ωστόσο, των Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ (4 Δεκεμβρίου εκλέγεται ο νέος πρόεδρος, 11 Ιανουαρίου αναλαμβάνει) δεν είναι αδιάφορη, καθώς έχει αναζωπυρώσει τους προβληματισμούς ως προς την κοινή πορεία της Ευρώπης. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μάλιστα, μιλούν για "πολιτική βουτιά στο άγνωστο", ενώ το ενδεχόμενο να αναλάβει το FDP (Φιλελεύθεροι) το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ειδικά οι Γάλλοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς συνδυάζουν τις εξελίξεις αυτές και με τα σχέδια του Εμ. Μακρόν ως προς την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.Ο Β. Σόιμπλε, πάντως, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Στο σχέδιο που κατέθεσε σαφώς ξεκαθαρίζει τα "δεν θέλω" της Γερμανίας:
– Δεν θέλει κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
– Δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, ευρωομόλογα. Η ίδια η Α. Μέρκελ, άλλωστε, επανέλαβε, πρόσφατα, ότι ο διαμοιρασμός των χρεών μεταξύ των κρατών-μελών, χωρίς έλεγχο, δεν πρόκειται να γίνει όσο το CDU, το κόμμα της, είναι στην εξουσία. Οι Γερμανοί στο Eurogroup δεν βρήκαν να πουν ούτε μία κουβέντα για τα γερμανογαλλικά ομόλογα που έχει προτείνει ο Μακρόν και με τα οποία θα χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποδομές και σε προγράμματα καινοτομίας.
–Δεν θέλει έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η καγκελάριος, βέβαια, είχε πει ότι είναι αναγκαίο να καθοριστεί ο ρόλος ενός κοινού υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εκείνο όμως που φοβούνται και συζητούσαν οι υπουργοί των αδύναμων κρατών - μελών ήταν ότι οι Γερμανοί θέλουν να ονομάσουν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης τον πρόεδρο του Eurogroup, τον οποίο και ελέγχουν! Και αυτό φαίνεται ότι είναι το σχέδιο που προωθεί ο Σόιμπλε, αυτή τη στιγμή. Έτσι θα δείξουν ότι υποχωρούν, ενώ στην ουσία θα ελέγχουν ακόμα περισσότερο την Ευρώπη...
Το επόμενο διάστημα, τη ώρα, δηλαδή, που η Ελλάδα θα τρέχει για την τρίτη αξιολόγηση, θα συζητείται, παρασκηνιακά αλλά έντονα, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Οι δυνατότητες παρέμβασης της χώρας μας είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές, με τους Γάλους να εμφανίζονται διασπασμένοι και ως προς την πρότασή τους για πρόεδρο του Eurogroup, στη θέση του Γ. Ντάισελμπλουμ. Οι σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Π. Μοσκοβισί, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ –ακόμα και σ' αυτό το δίλημμα το Μαξίμου θα δυσκολευτεί να πάρει θέση…
Το ερώτημα για την ελληνική κυβέρνηση –και αυτό θα απασχολήσει τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Οικονομικών στις ξεχωριστές συναντήσεις τους με την Κρ. Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον– είναι αν η νέα γερμανική κυβέρνηση, που θα προκύψει με το νέο έτος, θα έχει (πολύ...) σκληρότερες θέσεις σχετικά με ρύθμιση του χρέους. Είναι ένα ζήτημα που εδώ και πολύ καιρό η Γερμανία βρίσκει τρόπους να αμφισβητεί, ακόμα και αν υπάρχουν αποφάσεις του Eurogroup. Πόσο, μάλλον, αν αναλάβουν οι Φιλελεύθεροι του FDP το υπουργείο Οικονομικών...