ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι μεν αλλά» από Πουτζντεμόντ: Δεν προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας - Καλεί σε διάλογο

«Ναι μεν αλλά» από Πουτζντεμόντ: Δεν προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας - Καλεί σε διάλογο
REUTERS/ ALBERT GEA

«Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστό», τόνισε ο προέδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόντ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο κοινοβούλιο, αφήνοντας ωστόσο μια ασάφεια στα λεγόμενά του σχετικά με το μέλλον της περιφέρειας, αφού από την μία υπογράμμισε πως «η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα για ανεξαρτησία», αλλά επίσημα δεν προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.  Παράλληλα, έκανε κάλεσμα για διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση και για μείωση των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά το δημοψήφισμα. Στη σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο, καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, ενώ έκανε και ένα «μάθημα ιστορίας» της χώρας. «Μη αποδεκτή» χαρακτήρισε η ισπανική κυβέρνηση τη στρατηγική Πουτζντεμόντ για έμμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας και την ταυτόχρονη αναβολή της.

 

«Είμαι εδώ μετά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του. Για να εξηγήσω σε εσάς τις συνέπειες. Η ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν είναι πια ένα εσωτερικό θέμα. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Δεν θα κάνω απειλές. Είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θέλω να μιλήσω στον λαό, σε όσους κινητοποιήθηκαν, ειδικά την ημέρα του δημοψηφίσματος» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Καταλανός πρόεδρος και εξήγησε ότι αυτό που προτείνει δεν είναι μια προσωπική εμμονή, αλλά το αποτέλεσμα διαλόγου.

Αναφερόμενος στην αστυνομική βία που ασκήθηκε την ημέρα του δημοψηφίσματος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή δεν πέτυχε τον στόχο της, που ήταν ο εκφοβισμός. «Είμαστε εδώ επειδή την 1η Οκτωβρίου η Καταλονία είχε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Είναι η πρώτη φορά που έγιναν εκλογές με επιθέσεις της αστυνομίας. Η αστυνομία και οι πράξεις της είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Ο στόχος δεν ήταν να μην υπάρχουν ψήφοι. Αλλά ο φόβος. Στόχος ήταν να μείνουν οι άνθρωποι σπίτι. Δεν πέτυχαν τον στόχο όμως γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι αψήφησαν τον φόβο και ψήφισαν. Ξέρουμε ότι 770.000 άνθρωποι θα ψήφιζαν και δεν μπόρεσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει το δημοψήφισμα και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό.

Πηγή: Reuters

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και ένα «μάθημα ιστορίας», ο Καταλανός ηγέτης αναφέρθηκε στον Φράνκο και τον ρόλο της Καταλονίας: «Από τον θάνατο του Φράνκο, η Καταλονία συμμετείχε μαζικά στην Δημοκρατία. Δεν ήταν μόνο μια οικονομική μηχανή, αλλά βοήθησε και στην σταθερότητα. Η Καταλονία τόνιζε πως το Σύνταγμα του 1978 ήταν μια καλή αρχή. Καθώς τα χρόνια πέρασαν, συνειδητοποιήσαμε πως οι ισπανικές Αρχές μας έβλεπαν ως τον τελικό στόχο. Για μας ήταν μια μετάβαση».

Αναφέρθηκε στο προηγούμενο δημοψήφισμα του 2005, το οποίο δεν ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση. «Από τότε η ισπανική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε βίαια. Ήταν εναντίον της γλώσσας, της κουλτούρας και των Θεσμών μας. Εκατομμύρια πολιτών συνειδητοποίησαν πως ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά ήταν να ανακηρύξει η Καταλονία την περιοχή αυτόνομη», τόνισε.

«Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλους τους Ισπανούς πολίτες για διάλογο. Ξέρω ότι κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε στα media δεν είναι όπως πρέπει. Θέλω να κάνετε μια προσπάθεια να καταλάβετε τι μας έφερε εδώ. Δεν είμαστε εγκληματίες, τρελοί, επαναστάτες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε μόνο να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Πάντα ήμασταν. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της Ισπανίας. Το αντίθετο. Θέλουμε να μας καταλάβει η Ισπανία. Η σχέση Ισπανίας και Καταλονίας δεν δουλεύει εδώ και χρόνια. Μια χώρα δεν μπορεί να πιεστεί με τη βία να συμμορφωθεί σε μια κατάσταση. Κυρίες και κύριοι, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν πως κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Η ψήφος είπε "ναι" στην ανεξαρτησία. Και αυτή είναι η θέληση με την οποία θέλω να προχωρήσω», τόνισε στη συνέχεια, για να καταλήξει λέγοντας:

«Προτείνουμε να αναβάλουμε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας... για να εργαστούμε ούτως ώστε να θέσουμε σε εφαρμογή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σήμερα, κάνουμε μια χειρονομία υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου».

Πηγή: Reuters

Ισπανική κυβέρνηση: Μη αποδεκτή η στρατηγική Πουτζντεμόντ

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι "μη αποδεκτή", όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

"Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (...) δεν είναι αποδεκτή" είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Πουτζντεμόντ υπέγραψε έγγραφο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Μετά την ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου πρότεινε να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος, ο Πουτζντεμόντ και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας».

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Ένταση στη συνεδρίαση της Γερουσίας της Ισπανίας

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Γερουσία, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι η Ισπανία ζει "μια από τις δυσκολότερες στιγμές της", με έναν γερουσιαστή να φωνάζει το σύνθημα "Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία".

Μιλώντας λίγα λεπτά πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόντ, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

"Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας" είπε η Σανταμαρία, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει "μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της".

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. "Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία" στα καταλανικά).

Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ως μη γενόμενο το "δημοψήφισμα" για την ανεξαρτησία, που είχε απαγορευτεί από τη δικαιοσύνη. Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

Έκκληση Τουσκ προς Πουτζντεμόντ

Πηγή: Reuters

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόντ να μην προβεί σήμερα σε κάποια ανακοίνωση που θα κάνει αδύνατο το διάλογο στην Ισπανία.

«Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καταλονία και την Ισπανία, θέλω να απευθυνθώ στον πρόεδρο Πουτζντεμόν, πριν τη σημερινή του ομιλία, όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως ισχυρός υποστηρικτής του μότο της Ε.Ε. "ενωμένοι στη διαφορετικότητα", ως μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, ως ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπάει ένα αστυνομικό γκλοπ», δήλωσε ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας ότι ζήτησε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να αναζητήσει λύση στο διάλογο, μακριά από τη χρήση βίας.

«Γιατί πιστεύω ότι η δύναμη του επιχειρήματος είναι προτιμότερη από το επιχείρημα της βίας», είπε ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι σήμερα θέλει να απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο της κυβέρνησης της Καταλονίας να «σεβαστεί» τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα κάνει το διάλογο «αδύνατο». «Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: Reuters

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την απόσχιση

Οι επενδυτές που δανείζουν δισεκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία κάθε χρόνο προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τις επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας, από μια ενδεχόμενη διακήρυξη ανεξαρτησίας από την πλούσια περιοχή της Καταλονίας.

Μια τέτοια κίνηση θα κλιμάκωνε περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της περιοχής, που αποτελεί το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας και πάνω από το ένα τέταρτο των εξαγωγών της.

Όπως δήλωσε ένας διευθυντής αμοιβαίων κεφαλαίων στο Reuters, δουλεύοντας πάνω στο πως θα λειτουργήσουν όλα αυτά για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι "τόσο περίπλοκο που κάνει το Brexit να μοιάζει με μια βόλτα στο πάρκο".

Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες μέχρι στιγμής εικασίες:

  1. Ανεξαρτησία

Αυτό είναι το σενάριο –το οποίο θεωρείτο απίθανο από πολλούς αναλυτές- το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί το πιο επιζήμιο στην γενική δημοσιονομική θέση της Ισπανίας, την οικονομία της και το δημόσιο κόστος δανεισμού.

Η απόσχιση αναμένεται επίσης να βλάψει την οικονομία της Καταλονίας, ενώ η αβεβαιότητα ενδέχεται να ανεβάσει τις αποδόσεις των ομολόγων, τόσο σε ένα νέο ανεξάρτητο κράτος όσο και στην Ισπανία.

Σύμφωνα με την ABN AMRO, η ανεξαρτησία της Καταλανίας θα μπορούσε να αυξήσει τον δείκτη χρέους της κυβέρνησης της Ισπανίας στο υψηλό ποσοστό του 115% του ΑΕΠ από τα σημερινά επίπεδα γύρω στο 99% - αφήνοντας την Κύπρο και το Βέλγιο να έχουν το τέταρτο μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, η Καταλονία δήλωσε ότι θα αναλάβει την ευθύνη για το μερίδιό της στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, μειώνοντας την επιβάρυνση για την Ισπανία.

Αλλά το πραγματικό πρόβλημα θα ήταν, πώς η Ισπανία θα εξισορροπήσει τα βιβλία της χωρίς τη συμβολή της Καταλονίας. Με περίπου 4,5% του ΑΕΠ το 2016, η Ισπανία έχει ήδη το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη.

Η Fathom Consulting δήλωσε ότι εάν αποσχιστεί η Καταλονία, το οικονομικό σοκ θα μπορούσε να δει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να φτάνει σχεδόν στο 7% σε μερικά χρόνια - πίσω στα επίπεδα που παρατηρούνταν στον απόηχο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Η ABN AMRO προβλέπει έλλειμμα 5,5-6%.

Πηγή: Reuters

  1. Μεταβίβαση

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η πιθανή έκβαση της χειρότερης πολιτικής κρίσης της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες, θα είναι μεγαλύτερη αποκέντρωση εξουσιών στην Καταλονία, όπως αυτή που απολαμβάνει η χώρα των Βάσκων.

Αλλά η γενναιόδωρη δημοσιονομική αυτονομία από τη Μαδρίτη θα μπορούσε να ανέλθει σε σημαντικό κόστος για το δημόσιο ταμείο.

Σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού οίκου CSIC του 2014, το ισπανικό κράτος θα μπορούσε να χάσει περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα ισοδυναμούσε με το 13% του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

"Θα ήταν οδυνηρό οικονομικά", δήλωσε ο Tim Davis, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της Fathom Consulting. "Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ισπανία θα αυξηθεί και τότε θα χρειαστεί να δείτε κάποιο είδος πρόσθετης λιτότητας για να καλύψετε αυτό το κενό ή θα αρχίσετε να βλέπετε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων".

3. Status quo

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα που να αφήνει την ισπανική οικονομία αλώβητη.

Οι οργανισμοί αξιολόγησης έχουν ήδη πει ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την πιστωτική τάξη της Ισπανίας, αποτρέποντας τις επενδύσεις και εξασθενίζοντας την ικανότητα της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος της μειονότητας της Ισπανίας να εφαρμόσει την εθνική πολιτική.

Η κρίση φαίνεται ήδη να έχει διεκδικήσει το πρώτο της θύμα: μια καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού του 2018.

Οι εντάσεις μόνο θα αυξηθούν, αν η Καταλονία αψηφήσει τη Μαδρίτη και κηρύξει την ανεξαρτησία της τις επόμενες ημέρες. Ένα από τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ισπανία είναι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο θα της επέτρεπε να αναλάβει τον έλεγχο των εξουσιοδοτημένων εξουσιών.

Πηγή: Reuters

Πηγή: Reuters

Μέτρα ασφάλειας ενόψει της ομιλίας Πουτζντεμόντ

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία, η αστυνομία έκλεισε «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, απ΄όπου αναμενόταν να μιλήσει ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν

«Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο τουίτερ.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία είχαν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας», όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους έπρεπε να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.

Η ισπανική κυβέρνηση ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ