ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ευρωκοινοβούλιο το δημοψήφισμα της Καταλονίας εν μέσω διαμαρτυριών – Προκαλεί ο Πουντζντεμόν

REUTERS/ JON NAZCA

Η κατάσταση στην Καταλονία συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της περασμένης Κυριακής, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαιη αστυνομική καταστολή. Νωρίτερα το μεσημέρι, οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων πραγματοποίησαν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο διαμαρτυρία κατά της βίας στην Καταλονία και υπέρ μιας ευρωπαϊκής μεσολάβησης για διάλογο. Παράλληλα, ζήτησαν την παραίτηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Ανυποχώρητος και προκλητικός, πάντως παραμένει ο ηγέτης των αυτονομιστών της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του βασιλιά Φίλιππου και την επίθεσή του προς τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι αισθάνεται ήδη ως πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας. «Λάδι στη φωτιά» βάζει και η δήλωση αξιωματούχου της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος όπως μεταδίδει το Reuters, είπε σήμερα ότι η Καταλονία θα κινήσει τη Δευτέρα τις διαδικασίες για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία.

Η ΕΕ καλεί σε διάλογο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και πάλι την Τετάρτη την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο για να εκτονώσουν την μερικές φορές βίαιη αντιπαράθεση σχετικά με τα αιτήματα για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

"Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε. Να βρούμε μια διέξοδο στο αδιέξοδο, στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης της Ισπανίας", δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην έναρξη της συζήτησης για την κατάσταση στη χώρα.

Αντανακλώντας την ισορροπημένη δήλωση της Επιτροπής τη Δευτέρα, ο Τίμερμανς υποστήριξε τη νομική θέση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, και επανέλαβε την έκκληση για διάλογο.

«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι προαιρετικός, αλλά θεμελιώδης», τόνισε και υποστήριξε ότι η τοπική καταλανική κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τον νόμο με την οργάνωση του δημοψηφίσματος. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση στη Μαδρίτη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Σχολιάζοντας τις εικόνες βίας την ημέρα του δημοψηφίσματος, είπε ότι η βία δεν λύνει τίποτα στην πολιτική, επεσήμανε, ωστόσο, ότι «είναι φυσικά καθήκον οποιασδήποτε κυβέρνησης να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και αυτό μερικές φορές απαιτεί την αναλογική χρήση βίας».

Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι η Επιτροπή βλέπει το ζήτημα ως εσωτερικό της Ισπανίας, ενώ όπως είπε όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.

Όπως είπε, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι σε επικοινωνία με τον Ραχόι, τον οποίο εμπιστεύεται να επιλύσει την κρίση «σε πνεύμα διαλόγου».

Παραίτηση Ραχόι ζητούν οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων

Διαμαρτυρία κατά της βίας στην Καταλονία και υπέρ μιας ευρωπαϊκής μεσολάβησης για διάλογο, οργάνωσαν το μεσημέρι, έξω από την είσοδο του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Σε συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παθητικότητα», ζήτησαν την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι και χαρακτήρισαν ως εμπρηστική την ομιλία του Ισπανού βασιλιά με συνέπεια να γίνεται και ο ίδιος μέρος του προβλήματος.

Παράλληλα θεώρησαν ως «καλό νέο» το γεγονός ότι σήμερα ο απόγευμα, ύστερα από δύο εβδομάδες προσπαθειών, τα μεγάλα κόμματα αποδέχθηκαν να γίνει συζήτηση για το θέμα της Καταλονίας στο ημικύκλιο.

Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε η Ισπανίδα Μαρίνα Αλμπιόλ Γκουζμάν (Αριστερά) η συζήτηση κινδυνεύει να αποδειχθεί επιφανειακή και να μην οδηγήσει πουθενά, καθώς παρεμβάσεις θα κάνου μόνο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, «οι οποίοι δεν είναι καν Ισπανοί».

Η ίδια δήλωσε σοκαρισμένη από την ομιλία του βασιλιά, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για διάλογο, ούτε για τα θύματα της Κυριακής. Δεν καταδίκασε τη βία ούτε αναφέρθηκε στους 800 και πλέον τραυματισμένους. Έδωσε την εντύπωση ότι ο αποκλειστικός στόχος της ομιλίας του ήταν να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει όλα τα κατασταλτικά μέτρα που θα παρθούν στο μέλλον».

«Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι απέδειξε ότι είναι ανίκανο να οδηγήσει στο δρόμο του διάλογου. Είναι ικανό μόνο για καταστολή, κραδαίνοντας τον ποινικό κώδικα και επιδεινώνοντας την κατάσταση. Ζητούμε την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι. Θεωρούμε αναγκαία μια μεσολάβηση των ευρωπαϊκών θεσμών για να ανοίξουν οι δυνατότητες διαπραγματεύσεων. Επείγει να ξεκινήσουν άμεσα, μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Διαφορετικά, η Κομισιόν θα είναι και αυτή υπεύθυνη για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, γιατί δεν είναι μόνο ένα ισπανικό πρόβλημα αλλά και ευρωπαϊκό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Ερνέστ Ουρτασούν.

Πουντζντεμόν: Αισθάνομαι ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε πως αισθάνεται ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας αφού περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία στο απαγορευμένο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

«Αισθάνομαι ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας όπου εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μια σημαντική απόφαση» είπε ο Πουτζμτεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και πρόκειται να δημοσιευτεί την Πέμπτη.

«Λάδι στη φωτιά» βάζει και η δήλωση αξιωματούχου της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος είπε στο πρακτορείο Reuters σήμερα ότι η Καταλονία θα κινήσει τη Δευτέρα τις διαδικασίες για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία.

Τα κόμματα που υποστηρίζουν την απόσχιση από τη Μαδρίτη και ελέγχουν την πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο έχουν ζητήσει να προγραμματιστεί συζήτηση και ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίηση εκείνη την ημέρα, ανέφερε η πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης