ΚΟΣΜΟΣ

Ένα νέο «τείχος» διχάζει τώρα τη Γερμανία

Ένα νέο «τείχος» διχάζει τώρα τη Γερμανία
REUTERS/Matthias Schumann

Οι εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι η χώρα είναι διχασμένη από νέα, λιγότερο ορατά τείχη, δήλωσε σήμερα ο Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, με αφορμή την επέτειο της επανένωσης της Γερμανίας.

Μιλώντας 27 χρόνια μετά την ένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, έπειτα από την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989, ο Γερμανός πρόεδρος είπε πως οι εκλογές, κατά τις οποίες η ακροδεξιά μπήκε στη Βουλή, έφεραν στο φως «μεγάλες και μικρές ρωγμές» στην κοινωνία, ενώ κάλεσε τους δημοκρατικούς βουλευτές να συνεργαστούν ώστε να καταπολεμηθεί κάθε προσπάθεια για επιστροφή στον εθνικισμό.

Στις 24 Σεπτεμβρίου κατέστη σαφές ότι άλλα τείχη υψώθηκαν, λιγότερο ορατά, δίχως σύρματα, ωστόσο τείχη που στέκονται εμπόδια στην κοινή αντίληψη του ‘εμείς’, δήλωσε ο Στάινμαγερ στην ομιλία του στην πόλη Μάιντς.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εξασφάλισε την τέταρτη θητεία της στις εκλογές, όμως οι ψηφοφόροι άνοιξαν το δρόμο στο ακροδεξιό AfD για τη Βουλή, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Τώρα, η Μέρκελ καλείται να κυβερνήσει με έναν λιγότερο σταθερό συνασπισμό.

Ο Στάινμαγερ, κεντροαριστερός Σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της χώρας πριν αναλάβει την Προεδρία τον περασμένο Μάρτιο, είπε πως η Γερμανία βλέπει να υψώνονται τείχη ξανά στη χώρα.

Ο ίδιος είπε πως αυτά βρίσκονται «μεταξύ των πόλεων μας και της χώρας μας, online και offline, μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ηλικιωμένων και νέων, ενώ πίσω τους βρίσκονται άνθρωποι που δεν κατανοούν ο ένας τον άλλο».

Απογοητευτικά είναι και τα ευρήματα μια δημοσκόπησης που δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών διαπιστώνουν ότι υπάρχει διχασμός μεταξύ των κατοίκων της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας και της Δυτικής, σαν να υπάρχει ένα νοερό τείχος του Βερολίνου.

Στη νέα Βουλή της Γερμανίας, που θα αποτελείται από έξι κόμματα, αντί τεσσάρων της προηγούμενης, «η πολιτική κουλτούρα θα αλλάξει», όπως είπε ο Στάινμαγερ. Το ακροδεξιό AfD έχει δεσμευθεί να «κυνηγήσει» τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι η σύνθεσή της.

Ο Γερμανός πρόεδρος προέτρεψε τους βουλευτές να δείξουν ότι «οι δημοκράτες έχουν καλύτερες λύσεις από αυτούς που επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατία» ενώ πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στον εθνικισμό.

Σημαίνον στέλεχος του AfD, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, προκάλεσε σάλο τον περασμένο μήνα με δήλωσή του, ότι οι Γερμανοί δεν θα πρέπει πια να έρχονται σε επαφή με το ναζιστικό παρελθόν τους και ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι που οι στρατιώτες τους πέτυχαν τόσα πολλά κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Στάινμαγερ δήλωσε επίσης πως η Γερμανία χρειάζεται μια ειλικρινή συζήτηση για την μετανάστευση, ζήτημα που πυροδότησε την άνοδο του AfD έπειτα από την απόφαση της Μέρκελ να εφαρμόσει την πολιτική «ανοιχτών θυρών», το 2015 και να φτάσουν περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες στη χώρα.