ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Σφυροκόπημα σε Μικολάιβ και Ντονμπάς - «Καμία εδαφική παραχώρηση» διαμηνύει το Κίεβο

LIVEBLOG: Σφυροκόπημα σε Μικολάιβ και Ντονμπάς - «Καμία εδαφική παραχώρηση» διαμηνύει το Κίεβο
AP Photo/Efrem Lukatsky

Με μια ματιά:

  • «Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της», είπε στους βουλευτές στο Κίεβο ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τις 24 Φεβρουαρίου.
  • Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμποδίζει την εξαγωγή 22 εκατ. τόνων τροφίμων και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει γρήγορα μια επισιτιστική κρίση εάν δεν δοθεί βοήθεια στην Ουκρανία για να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια της.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τη γέφυρα Παβλογκράντ μεταξύ που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ και την πόλη Λουσουχάνσκ, στο Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης. Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Telegram το Σάββατο, ο Σερχίι Χαιντάι είπε ότι αυτό «θα περιπλέξει πολύ την εκκένωση και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», ωστόσο αυτή τη στιγμή «υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των πόλεων». Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι 57 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το Σάββατο από την περιοχή του Λουχάνσκ.
  • Ρωσική πυραυλική επίθεση στη Λοζόβα στο Χάρκοβο κατέστρεψε περισσότερα από χίλια διαμερίσματα και 11 εκπαιδευτικά ιδρύματα την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σέρχι Ζελένσκι. «Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά: 11 εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων πέντε σχολείων καταστράφηκαν. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη ένα νοσοκομείο και μια κλινική. Το Παλάτι του Πολιτισμού μας καταστράφηκε ολοσχερώς επίσης», είπε ο δήμαρχος το Σάββατο μέσω στο Telegram.
  • Συνολικά 1.873 ουκρανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Ο αριθμός περιλαμβάνει δημοτικά σχολεία, πανεπιστήμια, νηπιαγωγεία και άλλα ινστιτούτα που βομβαρδίστηκαν.

Όλες οι εξελίξεις στο liveblog του CNN Greece: