Liveblog ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG - Πολύνεκρο χτύπημα αμάχων σε σιδηροδρομικό σταθμό - Στην Μπούτσα Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ

LIVEBLOG - Πολύνεκρο χτύπημα αμάχων σε σιδηροδρομικό σταθμό - Στην Μπούτσα Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ
Θραύσμα από πύραυλο Tochka-U missile μετά τις ρωσικές επιδρομές στο Κραματόρσκ Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's Telegram channel via AP

Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν μετά το πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνείται κατηγορηματικά την ευθύνη μιλώντας για «προβοκάτσια», την ώρα που η διεθνής κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το νέο «έγκλημα πολέμου». Φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ υψηλότερος.

Με μια ματιά:

  • Για «σκόπιμη σφαγή» στο Κραματόρσκ κατηγορεί τη Ρωσία η ουκρανική κυβέρνηση. Τέσσερις χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν στο σταθμό την ώρα της επιδρομής. Δύο παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς, κατά τις τοπικές αρχές.
  • Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει τις «φρικτές και καταστροφικές» εικόνες της επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ. Σφοδρή καταδίκη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  • Σχεδόν 700 άτομα -στρατιώτες και άμαχοι- έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιφ της βόρειας Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.
  • Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται με άμεσα με ευρείας κλίμακας επίθεση του ρωσικού στρατού.
  • Η Φινλανδία δηλώνει, διά του προέδρου της Σάουλι Νινίστε, ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν. Κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε την ώρα της ομιλίας Ζελένσκι στο φινλανδικό Κοινοβούλιο.
  • Στο Κίεβο βρίσκονται η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι χειρότερες από αυτές στην Μπούτσα, όπου οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στους δρόμους προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.