Liveblog ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG - Πολύνεκρο χτύπημα αμάχων σε σιδηροδρομικό σταθμό - Στην Μπούτσα Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ

LIVEBLOG - Πολύνεκρο χτύπημα αμάχων σε σιδηροδρομικό σταθμό - Στην Μπούτσα Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ
Θραύσμα από πύραυλο Tochka-U missile μετά τις ρωσικές επιδρομές στο Κραματόρσκ Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's Telegram channel via AP

Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν μετά το πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνείται κατηγορηματικά την ευθύνη μιλώντας για «προβοκάτσια», την ώρα που η διεθνής κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το νέο «έγκλημα πολέμου». Φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ υψηλότερος.

Με μια ματιά:

  • Για «σκόπιμη σφαγή» στο Κραματόρσκ κατηγορεί τη Ρωσία η ουκρανική κυβέρνηση. Τέσσερις χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν στο σταθμό την ώρα της επιδρομής. Δύο παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς, κατά τις τοπικές αρχές.
  • Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει τις «φρικτές και καταστροφικές» εικόνες της επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ. Σφοδρή καταδίκη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  • Σχεδόν 700 άτομα -στρατιώτες και άμαχοι- έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιφ της βόρειας Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.
  • Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται με άμεσα με ευρείας κλίμακας επίθεση του ρωσικού στρατού.
  • Η Φινλανδία δηλώνει, διά του προέδρου της Σάουλι Νινίστε, ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν. Κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε την ώρα της ομιλίας Ζελένσκι στο φινλανδικό Κοινοβούλιο.
  • Στο Κίεβο βρίσκονται η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι χειρότερες από αυτές στην Μπούτσα, όπου οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στους δρόμους προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 22:4922:49
Ευαγγελία Μπίφη

Η Ρωσία απαγορεύει τη λειτουργία της Διεθνούς Αμνηστίας και HRW

Η Ρωσία έκλεισε τα γραφεία συνολικά 15 διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το τοπικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας (Ηνωμένο Βασίλειο) και του HRW (ΗΠΑ) «αποκλείστηκαν από το επίσημο μητρώο των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων» στη Ρωσία λόγω «παραβιάσεων της ρωσικής νομοθεσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Διεθνής Αμνηστία διευκρίνισε από την πλευρά της ότι η απόφαση αυτή ισοδυναμεί ντε φάκτο με κλείσιμο των γραφείων της.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 21:2621:26
Ευαγγελία Μπίφη

Και η Λευκορωσία δημοσιοποίησε λίστα με «μη φιλικές χώρες»

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ακολούθησε τη Ρωσία συντάσσοντας λίστα με «μη φιλικές» χώρες.

Η λίστα περιλαμβάνει τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.

Η συγκεκριμένη λίστα συντάχθηκε ύστερα από το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 21:2421:24
Ευαγγελία Μπίφη

Ο Μπάιντεν κατηγορεί τη Ρωσία ότι διέπραξε «φρικτή θηριωδία» στο Κραματόρσκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε «φρικτή θηριωδία» μετά το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σε βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Η επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό είναι μια νέα φρικτή θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία, πλήττοντας αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή και να πάνε σε μέρος που θα ήταν ασφαλείς» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία έκανε χρήση πυραύλου μικρού βεληνεκούς σήμερα για να πλήξει σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι πύραυλος SS-21 χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στο Κραματόρσκ αλλά το κίνητρό των Ρώσων δεν ήταν σαφές. «Δεν πιστεύουμε την άρνηση των Ρώσων ότι δεν ευθύνονται» γι' αυτό, δήλωσε.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 21:1121:11
Ευαγγελία Μπίφη

Και ο καγκελάριος της Αυστρίας θα επισκεφθεί την Μπούτσα

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, αναχώρησε για την Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Η Αυστρία -δεσμευμένη σε καθεστώς ουδετερότητας- παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και κράνη και αλεξίσφαιρα για αμάχους, αλλά όχι όπλα.

Ο Καρλ Νεχάμερ θα επισκεφθεί και την Μπούτσα.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 21:0821:08
Ευαγγελία Μπίφη

«Tαχεία εκκίνηση» της ενταξιακής διαδικασίας υπόσχεται στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν

AP Photo/Adam Schreck

Κατά τη συνάντησή της με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της Ουκρανίας μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραδίδοντας στον Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο, που θα αποτελέσει την αφετηρία για να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες αν θα δεχτούν ως υποψήφιο μέλος την Ουκρανία, η Φον ντερ Λάιεν είπε: «Δεν θα είναι, όπως είθισται, ζήτημα ετών αλλά εβδομάδων για να σχηματίσουμε άποψη».

Ο Ζελένσκι ανέφερε από πλευράς του ότι θα δώσει τις απαντήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία και τόνισε: «Η Ρωσία θα περιέλθει σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό μαρασμό, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτό βλέπω εγώ».

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 20:2020:20
Ευαγγελία Μπίφη

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Μπούτσα: «Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης».

Κατά την επίσκεψή της στην Μπούτσα, όπου ερευνητές άρχισαν τις εκταφές σορών από έναν ομαδικό τάφο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε στην πόλη όπου καταγγέλλεται σφαγή αμάχων από τα ρωσικά στρατεύματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπούτσα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ουκρανία στα «απαραίτητα βήματα» για να εξασφαλίσει την ένταξή της στην ΕΕ -την οποία επιζητεί εσπευσμένα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ. Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν. Είδαμε την απερισκεψία και την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στην Μπούτσα.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 20:1020:10
Ευαγγελία Μπίφη

Ο Μπάιντεν ευχαριστεί τη Σλοβακία για τις συστοιχίες πυραύλων S-300 στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε τη Σλοβακία για την προμήθεια συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην Ουκρανία, ώστε να βοηθήσουν το Κίεβο να απωθήσει τη ρωσική εισβολή -διάθεση που κατέστη δυνατή με την αποστολή τεσσάρων αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot από το ΝΑΤΟ στη Σλοβακία.

«Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου, ζήτησα από τη διοίκησή μου να συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθορίσει και να προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό τα σύγχρονα όπλα τα οποία χρειάζεται ώστε να προασπίσει τη χώρα του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 19:4719:47
Ευαγγελία Μπίφη

Εκταφές στον ομαδικό τάφο της Μπούτσα

AP Photo/Rodrigo Abd

Ουκρανοί ιατροδικαστές ξεκίνησαν την εκταφή σορών αμάχων από ομαδικό τάφο στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούτσα τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

«Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο, απλώς περπατούσαν στον δρόμο ή απομακρύνονταν από την πόλη», είπε στο Reuters.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 19:3819:38
Ευαγγελία Μπίφη

Στην Μπούτσα Φον ντερ Λάιεν, Μπορέλ και Σλοβάκος πρωθυπουργός

Στην Μπούτσα μετέβησαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Έντουαρντ Χέγκερ, συνοδεία του δημάρχου της πόλης Ανατόλι Φεντόροκ και του Ουκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιχάλ.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 19:3619:36
Ευαγγελία Μπίφη

Ουκρανός ΥΠΕΣ στο CNNi: Εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε εξαναγκαστικά στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τα μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία, δήλωσε στο CNNi ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των Ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση για τους ισχυρισμούς αυτούς από τους Ρώσους. Το CNNi ανέφερε επίσης υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο λεγόμενο «Κόκκινο Δάσος», την ζώνη αποκλεισμού ραδιενεργών ουσιών κοντά στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ο αντιδραστήρας αρ. 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη το 1986 προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην Iστορία. Είναι καλυμμένος με μια διπλή σαρκοφάγο: Μία που κατασκεύασαν οι Σοβιετικοί (και η οποία έχει πλέον υποστεί ζημιές) και μια δεύτερη, που τοποθετήθηκε το 2019. Οι τρεις άλλοι αντιδραστήρες του σταθμού έκλεισαν σταδιακά μετά το δυστύχημα. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, είχε δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 19:3019:30
Ευαγγελία Μπίφη

Η Άγκυρα εκφράζει τη «μεγάλη θλίψη» για την πολύνεκρη επίθεση στο Κραματόρσκ

Η Τουρκία εξέφρασε τη «μεγάλη θλίψη» της για την πολύνεκρη πυραυλική επίθεση στον ουκρανικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ και ζήτησε «επειγόντως το άνοιγμα» των διαδρόμων απομάκρυνσης των αμάχων.

«Αυτό το τραγικό συμβάν απέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διασφάλιση της ασφαλούς απομάκρυνσης των αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 19:1619:16
Ευαγγελία Μπίφη

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μαΐου

Τη διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μαΐου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα και ενέργεια.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 19:1419:14
Ευαγγελία Μπίφη

Οδησσός: Απαγόρευση κυκλοφορίας υπό το φόβο επιδρομών

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Οδησσό, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, λόγω της «απειλής» πυραυλικής επίθεσης στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας.

Μετά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ, «πλανάται η απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022» ανακοίνωσε η τοπική στρατιωτική διοίκηση. «Γι' αυτό επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό και την περιφέρειά της από τις 21.00 της 9ης Απριλίου μέχρι τις 6.00 της 11ης Απριλίου 2022», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 18:4318:43
Ευαγγελία Μπίφη

Τζόνσον: Αδίστακτη επίθεση στο Κραματόρσκ- Στέλνει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις, Τζόνσον, χαρακτήρισε «αδίστακτη» την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ και προειδοποίησε ότι «τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία» δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Έπειτα από συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak, 800 αντιαρματικούς πυραύλους και πυρομαχικά ακριβείας, καθώς και κράνη, διόπτρες νυκτός και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 18:4018:40
Ευαγγελία Μπίφη

Για «αποτρόπαιη» επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ κάνει λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την «αποτρόπαιη» επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί πολίτες φεύγουν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα όπλα τους; Καροτσάκια, λούτρινα, βαλίτσες. Σήμερα το πρωί, στον σταθμό του Κραματόρσκ, οι οικογένειες που θα έφευγαν βίωσαν τον τρόμο. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αποτρόπαιο» έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 17:5117:51
Ευαγγελία Μπίφη

Στους 50 ανήλθαν οι νεκροί από το χτύπημα στο Κραματόρσκ - Ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων πέντε παιδιά, και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 17:4917:49
Ευαγγελία Μπίφη

Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις στην Τουρκία

Η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν «σύμφωνες» να ξανασυναντηθούν οι εκπρόσωποί τους στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Τουρκία, όμως είναι μακριά ακόμη από μία συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο» είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 17:2817:28
Ευαγγελία Μπίφη

Ρωσικά αντίποινα με απέλαση 45 Πολωνών και δύο Βούλγαρων διπλωματών

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση 45 Πολωνών διπλωματών και δύο Βούλγαρων, σε αντίποινα για αντίστοιχα μέτρα που έλαβαν η Βαρσοβία και η Σόφια τις τελευταίες ημέρες.

«Με βάση την αρχή της ανταπόδοσης, 45 συνεργάτες της πρεσβείας της Πολωνίας και των γενικών προξενείων της στο Ιρκούτσκ, το Καλίνινγκραντ και την Αγία Πετρούπολη, χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Οι διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 13 Απριλίου.

Στα τέλη Μαρτίου η Βαρσοβία ανακοίνωσε την απέλαση «45 Ρώσων κατασκόπων που υποδύονταν τους διπλωμάτες», με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία..

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 17:2717:27
Ευαγγελία Μπίφη

Λαβρόφ: Και η Λευκορωσία πρέπει να γίνει εγγυήτρια δύναμη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να παράσχει στο μέλλον εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, μόλις το Κίεβο επιβεβαιώσει το καθεστώς ουδετερότητάς του.

«Με βάση το αίτημα της ουκρανικής πλευράς, το καθεστώς ουδετερότητας, μη ένταξης της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και μη διάθεσης πυρηνικών όπλων θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις ασφαλείας» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Προτείναμε ότι η Δημοκρατία της Λευκορωσίας θα πρέπει, φυσικά, να είναι μεταξύ αυτών των εγγυητριών χωρών» ανέφερε.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 - 17:2617:26
Ευαγγελία Μπίφη

Ρωσική διαμαρτυρία στην Άγκυρα για την πώληση των Bayraktar στην Ουκρανία

Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για την πώληση των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι οι πωλήσεις αυτές γίνονται από μια ιδιωτική τουρκική εταιρεία και δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία.

«Οι Ρώσοι είναι αναστατωμένοι και κατά καιρούς παραπονούνται για τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Διαμαρτύρονταν και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και τώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης. «Αλλά έχουμε ήδη δώσει την απάντηση [...] πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και επίσης αυτές οι αγοραπωλησίες έγιναν πριν από τον πόλεμο», επισήμανε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ