ΚΟΣΜΟΣ

Ακτιβιστές των Βαλκανίων προσπαθούν να σώσουν τα τελευταία «άγρια» ποτάμια της Ευρώπης

Ακτιβιστές των Βαλκανίων προσπαθούν να σώσουν τα τελευταία «άγρια» ποτάμια της Ευρώπης
Τα Βαλκάνια έχουν πάνω από 28.000 χιλιόμετρα υδάτινων οδών σε παρθένα ή σχεδόν φυσική κατάσταση AP Photo/Eldar Emric

Χρειάστηκε μια δεκαετία δικαστικών συγκρούσεων και διαδηλώσεων στους δρόμους, αλλά οι ακτιβιστές των Βαλκανίων, που αγωνίζονται για να προστατεύσουν μερικά από τα τελευταία «άγρια» ​​ποτάμια της Ευρώπης σημείωσαν μια σημαντική νίκη για την προστασία τους στη Βοσνία.

Ένας νέος νόμος για την ηλεκτρική ενέργεια, ο οποίος ψηφίστηκε την Πέμπτη, απαγορεύει την περαιτέρω κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών σε ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας. Ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς για την προστασία τέτοιων ποταμών από την υποβάθμιση, την εκτροπή και την εμπορευματοποίηση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

«Αυτό είναι εξαιρετικό. Θα γίνει το πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είμαι βέβαιος», δήλωσε ο Ούλριχ Έιχελμαν, εκπρόσωπος της ομάδας προστασίας River Watch με έδρα τη Βιέννη και συντονιστής της εκστρατείας Save the Blue Heart of Europe για την προστασία ολόκληρου του δικτύου των άγριων ποταμών των Βαλκανίων.

Ως «άγρια» θεωρούνται τα ποτάμια των οποίων η ροή νερού είναι φυσική και ελεύθερη, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η εκστρατεία για την προστασία τους ξεκίνησε το 2013 και έκτοτε έχει συγκεντρώσει πολλούς περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και ομάδες εθελοντών, που αγωνίζονται για αυτό που ο Έιχελμαν αποκαλεί «ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για την ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Βαλκάνια έχουν πάνω από 28.000 χιλιόμετρα υδάτινων οδών σε παρθένα ή σχεδόν φυσική κατάσταση, με εκτεταμένες όχθες με χαλίκια, ανέγγιχτα δάση, βαθιά φαράγγια, θεαματικούς καταρράκτες, ακόμη και υπόγειους ποταμούς.

Συνολικά, περισσότεροι από 2.700 μεγάλοι και μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί προβλέπεται να κατασκευαστούν σε αυτούς τους ποταμούς των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εντός εθνικών πάρκων. Μόνο η Βοσνία έχει 244 ποτάμια και είχε σχέδια να κατασκευάσει πάνω από 350 υδροηλεκτρικούς σταθμούς με ισχύ έως 10 mW.