ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αγώνες πάλης ανάμεσα σε καμήλες - Ένα πολύ δημοφιλές και θεαματικό σπορ

Τουρκία: Αγώνες πάλης ανάμεσα σε καμήλες - Ένα πολύ δημοφιλές και θεαματικό σπορ
ΑP Photo

Σε κάποιες χώρες είναι κοκκορομαχίες. Σε κάποιες άλλες κυνομαχίες. Κάθε λαός, προφανώς, βάζει τα ζώα να παλεύουν ανάλογα με το τι του βρίσκεται πρόχειρο. Στην Τουρκία πιο πρόχειρες τους βρίσκονται οι καμήλες και με αυτές διοργανώνουν αγώνες πάλης.

Ο «Μαυρομάτης» Νιρβάνα και ο Κύριος Ίσα φορουν τα καλά τους, πολύχρωμες στολές εμπλουτισμένες με κάθε είδους στολίδι, στέκονται στη μέσα της αρένας, αναμετρούν προσεκτικά ο ένας τον άλλον και μόλις δωθεί το σύνθημα παλεύουν με μανία.

Θα μπορούσε να είναι ένας αγώνας πάλης από το αμερικανικό πολύ φιγουρατζίδικο ρέσλινγκ, αλλά είναι αγώνας ανάμεσα σε καμήλες. Ο Νιρβάνα και ο Κύριος Έσα είναι ένα από 80 ζευγάρια που βρέθηκαν στο ρινγκ στο Φεστιβάλ πάλης ανάμεσα σε καμήλες Σελτσούκ της Εφέσου (Efes Selcuk Camel Wrestling Festival), το πιο διάσημο και δημοφιλές του είδους, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έκλεισε τα 40 του χρόνια.

Η αρένα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Έφεσο και τον αρχαιολογικό της χώρο. Παρόμοια φεστιβάλ διοργανώνονται σε όλη την Τουρκία, ιδιαίτερα στα δυτικά της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σπορ.

Οι αγώνες διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της εποχής που οι καμήλες ζευγαρώνουν, καθώς τα αρσενικά είναι πιο επιθετικά σε αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα εάν τα εμποδίσεις να ζευγαρώσουν. Δεν είναι της παρούσης να συζητήσουμε τις αναγωγές στις ανθρώπινες συμπεριφορές, αλλά είναι μάλλον προφανείς.

Το σύστυημα βαθμολόγησης είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και πολύ δυσνόητο σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τους συγκεκριμένους αγώνες. Σε γενικές γραμμές κερδίζει η καμήλα που κάνει τον αντίπαλό της να φωνάξει, να το βάλει στα πόδια, να πέσει στο έδαφος ή να του πέσει η σέλα.

Τη μέρα πριν τους αγώνες οι καμήλες παρελαύνουν μπροστά στο κοινό, το οποίο απολαμβάνει τη γιορτή πίνοντας ρακή και ακούγοντας παραδοσιακή μουσική.

Η Ομοσπονδία Πάλης με Καμήλες (ή κάπως έτσι) δεν έχει ακριβή στοιχεία για το πότε ξεκίνησε η παράδοση, αλλά πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στο 19ο αιώνα.

Φυσικά οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν να απαγορευτούν οι αγώνες, κάτι που εν μέρει έγινε δεκτό: Πέρυσι επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα για όσους αποδεικνύεται ότι κακοποιούν τις καμήλες, παρολα αυτά οι αγώνες δεν απαγορεύτηκαν.