ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έναν χρόνο μετά, οι Αμερικανοί παραμένουν διχασμένοι

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έναν χρόνο μετά, οι Αμερικανοί παραμένουν διχασμένοι
Παρά τις σκηνές βίας που κατέγραψαν οι κάμερες, μόνο τέσσερις στους 10 Ρεπουμπλικάνους θυμούνται την επίθεση ως «πολύ ή εξαιρετικά βίαιη» AP Photo/Julio Cortez

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισβάλλουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, με τον πλανήτη να παρακολουθεί σε ζωντανή σύνδεση τo αμερικανικό Κογκρέσο να δέχεται επίθεση.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ένας πρόεδρος όχι απλώς έχασε εκλογές, αλλά προσπάθησε να αποτρέψει την ειρηνική μεταφορά της εξουσίας καθώς ένας βίαιος όχλος παραβίασε το Καπιτώλιο», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του για τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή και πρόσθεσε:

«Η δημοκρατία δέχθηκε επίθεση, ήθελαν να ανατρέψουν το Σύνταγμα».

Κατά τη διάρκεια του ενός έτους από την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων, εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με την παραβίαση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου. Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων διερευνά επί του παρόντος το πώς οργανώθηκαν οι υποστηρικτές του Τραμπ.

Ωστόσο, παρά τις σκηνές βίας που κατέγραψαν οι κάμερες, μόνο τέσσερις στους 10 Ρεπουμπλικάνους θυμούνται την επίθεση ως «πολύ ή εξαιρετικά βίαιη», σε σύγκριση με εννέα στους 10 Δημοκρατικούς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του The Associated Press-NORC Κέντρο Ερευνών Δημοσίων Υποθέσεων.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News χαρακτήρισαν την εισβολή στο Καπιτώλιο ως το σημάδι μιας αυξανόμενης πολιτικής βίας, ενώ τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο Τζο Μπάιντεν δεν εξελέγη νόμιμα και ότι νοθεία σημειώθηκε στις κάλπες του 2020, συμφωνώντας με την ομιλία του προκατόχου του.

Αναφορικά με την υπερηφάνεια των Αμερικανών για τη δημοκρατία τους, μειώθηκε στο 54% έναντι 90% το 2002, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Washington Post με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Επιπλέον, οι δύο δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν δεδομένα που προκαλούν ανησυχία: στην πρώτη, το 28% των ερωτηθέντων κρίνει πως η βία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπερασπιστεί κανείς το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Στη δεύτερη, το 34% εκτιμά πως μια βίαιη δράση εναντίον της κυβέρνησης μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δικαιολογηθεί.

Αυτές οι έρευνες αντικατοπτρίζουν τη διατήρηση των βαθιών διαιρέσεων στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας, τις οποίες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πως θα «συμβιβάσει».