ΚΟΣΜΟΣ

Εγκλωβισμένοι μετανάστες στο ψύχος στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας: Ουρές για ζεστό φαγητό

Εγκλωβισμένοι μετανάστες στο ψύχος στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας: Ουρές για ζεστό φαγητό
Περίπου 600 μετανάστες, ζουν σε μια παλιά αποθήκη στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας από τα τέλη Δεκεμβρίου και καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν, η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη AP Photo / Pavel Golovkin

Ένα ηλιόλουστο αλλά παγωμένο πρωινό σε μια δασική περιοχή της Λευκορωσίας στα σύνορα με την Πολωνία, εκατοντάδες μετανάστες κάνουν ουρές για να λάβουν ζεστό φαγητό και νερό.

Έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή για περισσότερο από ένα μήνα με την ελπίδα να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις πολλές αποτυχημένες απόπειρες εισβολής στα σύνορα εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, πολλοί εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα τους επιτραπεί η είσοδος.

«Δεν θέλω να μείνω στο Ιράκ γιατί η ζωή εκεί είναι δύσκολη, ακόμη και η ζωή μας είναι επικίνδυνη. Η ζωή μας εκεί δεν είναι ασφαλής, όπως βλέπετε για το ISIS και οτιδήποτε άλλο», είπε στο Associated Press ο Ιρακινός μετανάστης ΑχμΆντ Ρεμπάζ 27 ετών, αναφερόμενος στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Όπως είπε η σύζυγός του γέννησε πρόσφατα το δεύτερο παιδί τους στην κοντινή πόλη Γκρόντνο της Λευκορωσίας.

Από τις 8 Νοεμβρίου, μια μεγάλη ομάδα μεταναστών, κυρίως Κούρδοι του Ιράκ, έχει εγκλωβιστεί στη Λευκορωσία σε συνοριακό πέρασμα με την Πολωνία. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες φεύγουν από τις συγκρούσεις ή την απελπισία στο σπίτι τους και στοχεύουν να φτάσουν στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η ΕΕ κατηγόρησε τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι διεξήγαγε «υβριδική επίθεση» εναντίον του μπλοκ. Οι αξιωματούχοι λένε ότι δελεάζει χιλιάδες μετανάστες στη Λευκορωσία με την υπόσχεση βοήθειας για να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη για να τους χρησιμοποιήσει ως πιόνια για να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ ως αντίποινα για τις κυρώσεις της στην αυταρχική κυβέρνησή του. Η Λευκορωσία αρνήθηκε ότι σχεδίασε την κρίση.

Περίπου 600 μετανάστες, σύμφωνα με τον Λευκορωσικό Ερυθρό Σταυρό, ζουν στο κέντρο επιμελητείας Μπρούζγκι από τα τέλη Δεκεμβρίου. Είναι μια αποθήκη όπου έχουν στήσει ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο, τοποθετώντας στρώματα και σκηνές στις σειρές που κάποτε φιλοξενούσαν εμπορευματοκιβώτια. Οι αρχές της Λευκορωσίας και ο Λευκορωσικός Ερυθρός Σταυρός τους παρείχαν τρόφιμα και άλλες απαραίτητες προμήθειες.

Η Πολωνία έλαβε σκληρή στάση κατά της παράνομης εισόδου των μεταναστών, ενισχύοντας τα σύνορα και ωθώντας όσους προσπαθούσαν να εισέλθουν πίσω στη Λευκορωσία. Η πολωνική προσέγγιση έλαβε σε μεγάλο βαθμό την έγκριση άλλων χωρών της ΕΕ, που θέλουν να σταματήσουν ένα άλλο κύμα μετανάστευσης, αλλά έχει επίσης επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αρχές της Λευκορωσίας επέκριναν επίσης την Πολωνία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη για κακομεταχείριση των μεταναστών, ενώ ενισχύουν τις δικές τους προσπάθειες να τους επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσους μένουν στη συνοριακή διάβαση στο Μπρούζγκι.

Αλλά καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν, η ζωή στα σύνορα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Στη θερμαινόμενη αποθήκη, κάνει ακόμα τόσο κρύο που οι άνθρωποι μέσα φοράνε τα μπουφάν τους.

Οι μετανάστες «χρειάζονται άμεση βοήθεια γιατί ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος», είπε ο Ζανγιαρ Ντλσχαντ, ένας 18χρονος από το Ιράκ που ζει στο κέντρο logistics και ελπίζει να φτάσει στην Ευρώπη για να επανενωθεί με τον αδελφό του και να σπουδάσει στο ένα πανεπιστήμιο.

«Κάνει τόσο κρύο και δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να το αντέξουν», είπε.

Ενώ οι περισσότεροι μετανάστες δηλώνουν ότι θέλουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία, ορισμένοι λένε ότι είναι πρόθυμοι να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα για να αποφύγουν να χρειαστεί να επιστρέψουν στο Ιράκ.

«Αν η Λευκορωσία, η Ρωσία, η Πολωνία, η Λιθουανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα μας δώσει την υπηκοότητα, θα δεχτώ. Για μένα δεν υπάρχει διαφορά. Αλλά (δεν θα) επιστρέψω ποτέ στο Ιράκ», είπε ο Φαάρχαντ Μαχάμαντ, ένας 34χρονος μετανάστης από το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο τόπος των δραματικών συγκρούσεων μεταξύ Πολωνών συνοριοφυλάκων και μεταναστών στο συνοριακό πέρασμα Κουζνίκα - Μπρούζγκι, στο μεταξύ, είναι άδειος από τα πλήθη ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν εδώ τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ορισμένοι μετανάστες λένε ότι δεν είναι πρόθυμοι να περιμένουν στην αποθήκη πολύ περισσότερο και είναι έτοιμοι να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού που αποκαλούν «ζούγκλα» - τις δασικές περιοχές στα σύνορα - με την ελπίδα να τα καταφέρουν επιτέλους να περάσουν στην Πολωνία.