ΚΟΣΜΟΣ

Στο Διάστημα με την Blue Origin η κόρη του Αμερικανού αστροναύτη Άλαν Σέπαρντ

Στο Διάστημα με την Blue Origin η κόρη του Αμερικανού αστροναύτη Άλαν Σέπαρντ
Η Λόρα Σέπαρντ Τσέρτσλεϊ διέσχισε το τελευταίο σύνορο 60 χρόνια μετά την ιστορική πτήση του πατέρα της στο Διάστημα Courtesy of Blue Origin via AP

Πύραυλος της Blue Origin εκτοξεύθηκε σήμερα, Σάββατο, από το Τέξας με έξι επιβάτες, μεταξύ των οποίων η Λόρα Σέπαρντ Τσέρτσλεϊ, κόρη του πρώτου Αμερικανού που έφθασε στο Διάστημα, η οποία διέσχισε το τελευταίο σύνορο 60 χρόνια μετά την ιστορική πτήση του πατέρα της.

Πρόκειται για την τρίτη επανδρωμένη πτήση της διαστημικής επιχείρησης του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είχε κάνει ο ίδιος το ταξίδι αυτό με την πρώτη εκτόξευση τον Ιούλιο.

Ο πύραυλος απογειώθηκε στις 09:01 τοπική ώρα του Τέξας (17:01 ώρα Ελλάδας) για μια πτήση που διήρκεσε μερικά λεπτά.

Η κάψουλα στην κορυφή του πλήρως αυτόνομου εξαώροφου διαστημοπλοίου ανέβηκε σε ύψος περίπου 106 χιλιομέτρων πριν επιστρέψει στη Γη, κατεβαίνοντας με ανεπτυγμένα αλεξίπτωτα για να προσγειωθεί μαλακά στην έρημο. Ο πύραυλος επέστρεψε αυτόματα και προσγειώθηκε σε μια πίστα.

Ολόκληρη η πτήση, από την απογείωση ως την προσγείωση, διήρκεσε λίγο περισσότερο από 10 λεπτά. Το πλήρωμα βρέθηκε για λίγα λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Ήταν η πρώτη φορά που ήταν πλήρης η κάψουλα του πυραύλου New Shepard, ο οποίος πήρε το όνομά του ακριβώς από τον πατέρα της Λόρα Σέπαρντ Τσέρτσλεϊ, τον Αμερικανό πρωτοπόρο του Διαστήματος Άλαν Σέπαρντ. Στις προηγούμενες πτήσεις υπήρχαν μόνο τέσσερις επιβάτες.

Σήμερα στην κάψουλα επέβαιναν επίσης μία διασημότητα των ΗΠΑ, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και πρώην παίκτης του αμερικάνικου φουτμπόλ Μάικλ Στράχαν και τέσσερις επιβάτες που είχαν πληρώσει για το ταξίδι: Οι επιχειρηματίες Ντίλαν Τέιλορ και Ίβαν Ντικ και ένας πατέρας και το παιδί του, οι Λέιν και Κάμερον Μπες, 23 ετών. Η τιμή του εισιτηρίου δεν είναι γνωστή.

Ο πύραυλος απογειώθηκε κάθετα και σε ύψος περίπου 75 χιλιομέτρων αποσπάσθηκε η κάψουλα, η οποία συνέχισε την πορεία της μέχρι να φθάσει σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων, εκεί που αρχίζει η γραμμή Κάρμαν που οριοθετεί την αρχή του διαστήματος, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση.

Οι επιβάτες μπόρεσαν να λύσουν τις ζώνες ασφαλείας τους, να βρεθούν για μερικά λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και να θαυμάσουν την καμπύλη της Γης μέσα από πολύ μεγάλα φινιστρίνια.