ΚΟΣΜΟΣ

Δάκρυα και δειλά χαμόγελα πίσω από τις μάσκες: Τέλος η καραντίνα στη Γουχάν

Δάκρυα και δειλά χαμόγελα πίσω από τις μάσκες: Τέλος η καραντίνα στη Γουχάν
(AP Photo/Ng Han Guan)

Δάκρυα, πανηγυρισμοί, χαμόγελα (πίσω από τις μάσκες) και αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Την Τετάρτη, η Γουχάν, η πόλη που χτυπήθηκε πρώτη από τον κορωνοϊό, ήρε την αυστηρή καραντίνα μετακινήσεων και μετά από 10 εβδομάδες επέτρεψε στους πολίτες της να κινηθούν ξανά ελεύθεροι.

Παρά την ανακούφιση των πολιτών, η πανδημία έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στη Γουχάν και θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν επουλωθούν οι «πληγές».

Ο νέος κορωνοϊός και ο θάνατος έχουν επηρεάσει τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών στη κινεζική αυτή πόλη, μνήμες που δύσκολα θα σβήσουν.

Ακόμη και οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον, καθώς θα περάσει αρκετός καιρός πριν οι καταναλωτές επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες.

Ωστόσο, η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει πλήρως… Παρότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει σημαντικά και επιτρέπονται τα ταξίδια, οι τοπικές Αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις κινήσεις των πολιτών –κάτι που δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Η Κίνα «σφράγισε» την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων 23 Ιανουαρίου, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα που ήταν ενδεικτικά του επιθετικού τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τον ιό.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Γουχάν βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και πάνω 2.500 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους -περίπου το 80% όλων των θανάτων στην Κίνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο ιός έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, μολύνοντας πάνω από 1,4 εκατ. ανθρώπους, οδηγώντας στο θάνατο 82.000 από αυτούς και προκαλώντας χάος στην παγκόσμια οικονομία καθώς οι κυβερνήσεις επέβαλαν αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Ενώ η Κίνα κατάφερε να περιορίσει τον κορωνοϊό, τα μέτρα που έλαβε είχαν βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα, με πολλούς κατοίκους τις τελευταίες ημέρες να εκφράζουν ανακούφιση αλλά και αβεβαιότητα και ανησυχίες για τον κίνδυνο μολύνσεων που ελλοχεύει.

«Θα δω τους γονείς μου», δήλωσε η Γουάνγκ Γενσού στο Reuters, ενώ περίμενε στο τσεκ-ιν του αεροδρομίου Tianhe της Ουχάν, το οποίο άνοιξε και πάλι σήμερα. «Φυσικά μου λείπουν.
Σταματήστε να με ρωτάτε γι’αυτό γιατί θα αρχίσω να κλαίω».

Κάποιοι ταξιδιώτες φορούσαν ολόσωμες προστατευτικές φόρμες, μακριά αδιάβροχα ή προστατευτικά προσώπου.

«Έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθώς δεν έχουμε ακόμα κηρύξει την τελική νίκη», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι Τσάο Γκουανγκτζίνγ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

«Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να τόσο προσεκτικοί στο τέλος όσο και στην αρχή».

Τα εμπορικά κέντρα και η μεγαλύτερη εμπορική ζώνη της πόλης άνοιξαν και πάλι στις 30 Μάρτιου.

Ωστόσο στα σούπερ μάρκετ σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές -λόγω των περιορισμών για απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών- ενώ κάποιοι κάτοικοι εκμεταλλεύθηκαν τον καλό καιρό για να βγουν σε εξωτερικούς χώρους και να αθληθούν.

Η Γουχάν έχει ανακοινώσει μόλις τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 21 ημέρες και μόλις δύο τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες.