«Ανυποχώρητα συμπτώματα Covid»: Τι λέει στο CNN Greece καθηγητής Iατρικής για το ιατρικό μυστήριο
Ανανεώθηκε:
Για ένα ιατρικό μυστήριο σε σχέση με τον κορωνοϊό που προσπαθεί να επιλύσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και λαμβάνοντας δεδομένα από ασθενείς που φαινομενικά έχουν αναρρώσει μίλησε στο CNN Greece ο εξέχων καθηγητής ιατρικής από το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, Δρ. Ουίλιαμ Λι.
Ο αγγειακός βιολόγος που ηγείται και του Ιδρύματος Αγγειογενετικής στις Ηνωμένες Πολιτείες εξήγησε ότι ένα από τα μυστήρια που συνοδεύουν αυτή τη νέα ασθένεια είναι τα μακροχρόνια συμπτώματα ή ο διαρκής κορωνοϊός, μια σειρά δηλαδή από συμπτώματα που εμφανίζεται από λίγους μήνες έως 6 μήνες και 9 μήνες, ακόμα και ένα έτος μετά την ανάρρωση από τον κορωνοϊό.
Αυτά όπως σημειώσε θα μπορούσαν να μοιάζουν με θολούρα στον εγκέφαλο μέχρι ταχυκαρδία και πρόβλημα στην αναπνοή αλλά και γαστρεντερική δυσφορία. Συνολικά περισσότερα από 100 συμπτώματα έχουν εμφανιστεί, τόνισε, αλλά είναι ακόμα αρκετά μυστηριώδη και δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το ποιοι καταλήγουν να τα έχουν και ποιοι μπορούν να τα αποφύγουν.
Αναφορικά με το ποιο ήταν το έναυσμα για την εντατικοποίηση της έρευνας γύρω από αυτό το φαινόμενο, ανέφερε πολλές περιπτώσεις ασθενών που ενώ είχαν αναρρώσει άρχισαν να νιώθουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα αλλά οι γιατροί που τους εξέταζαν είτε μέσω ακτινογραφιών είτε μέσω αξονικών δεν έβρισκαν το πρόβλημα και τους συνιστούσαν απλά να πάνε σπίτι για να ξεκουραστούν.
«Όταν ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα με τα μακροχρόνια συμπτώματα, αρχίσαμε να εξετάζουμε αυτές τις φυσιολογικές αξονικές που έδειχναν σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, χρησιμοποιήσαμε έναν αλγόριθμο, μια ειδική τεχνολογία ούτως ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την αξονική και κυριολεκτικά να την αναλύσουμε κομμάτι - κομμάτι», τόνισε.
Και συμπλήρωσε πως «κάνοντας αυτό, επανακατασκευάσαμε τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων και διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι σε ανθρώπους με μακροχρόνια συμπτώματα και δυσκολία στην αναπνοή με φυσιολογικές αξονικές, όταν επανακατασκευάσεις τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες, είναι ανεπαρκή, έλλειπαν αγγεία, είχαν χάσει πολλά από τα αιμοφόρα αγγεία τους, σε ποσοστό από 50% έως 80% έλλειψη σε σχέση με τη φυσιολογική κυκλοφορία».