Επιστήμη για παιδιά με βιωματική εκμάθηση από το Ίδρυμα Ευγενίδου
Ανανεώθηκε:
Με αυστηρά μέτρα προστασίας και τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας, το Ίδρυμα Ευγενίδου συνεχίζει τις δράσεις και τις παραστάσεις με έμφαση στην εκπαίδευση, την ιστορία, την επιστήμη, την τεχνολογία και το διάστημα.
Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ταυτίσει το Ίδρυμα Ευγενίδου με το Πλανητάριο.
Είναι ωστόσο κάτι πολύ περισσότερο.
Είναι ένα ίδρυμα με καθοριστική προσφορά για πάνω από μισό αιώνα στην επιστημονική και τεχνολογική εκπαίδευση στη χώρα μας.
Επιστημονικές εκδόσεις, υποτροφίες και δωρεές, βιβλιοθήκη, τεχνολογικά εργαστήρια ναυτική εκπαίδευση, ψηφιακό αποθετήριο με ένα πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό, είναι μόνο μερικές από τις προσφορές και παροχές του Ιδρύματος στην Ελληνική κοινωνία.
Και όλα αυτά είναι ανοιχτά για μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες και όποιον άλλο το επιθυμεί.
Ειδικά για τα παιδιά, το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος εφέτος παρουσιάζει μια σημαντική έκθεση βασισμένη στη βιωματική εκμάθηση.
Όπως λέει στο CNN Greece η κυρία Βάλια Λύρατζη, υπεύθυνη του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, το ΚΕΤ έχει τέσσερις βασικές δραστηριότητες.
Δύο όροφοι του Ιδρύματος φιλοξενούν 57 διαδραστικά εκθέματα φυσικής, χημείας, βιολογίας, μαθηματικών, πληροφορικής και ρομποτικής και ένας όροφος που φιλοξενεί εργαστήρια για εφήβους και για μικρά παιδιά.
Η επιλογή των εκθεμάτων έχει γίνει με γνώμονα να μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν βιωματικά αυτά που διδάσκονται στο σχολείο.
Με λίγα λόγια μπορούν να πιάσουν, να παίξουν και να περιεργαστούν τα εκθέματα.
Μια ακόμη κατηγορία των εκθεμάτων είναι οι νέες τεχνολογίες και ο κομμάτι της επιστήμης που δεν διδάσκεται στα σχολεία.
Οι επισκέψεις για τα σχολεία γίνονται τις καθημερινές και για γενικό κοινό τα σαββατοκύριακα και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να επιλέξουν για τα παιδιά και τους εφήβους να παρακολουθήσουν αν θέλουν επιδείξεις πειραμάτων ή κάποια εργαστήριο επιστήμης, πληροφορικής ή ρομποτικής από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.
Το πλανητάριο του Ιδρύματος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με θόλο εμβαδού ενός στρέμματος.
Παραμένει ένας αγαπημένος χώρος για μικρούς και μεγάλους και με τη νέα ψηφιακή αναβάθμισή του προσφέρει πλέον μια νέα εμπειρία στους θεατές.
Όπως λέει στο CNN Greece, ο διευθυντής του νέου ψηφιακού πλανηταρίου, κ. Μανος Κιτσώνας, οι παραστάσεις του Πλανηταρίου είναι όπως πάντα γύρω από την επιστήμη έχουν σαφώς εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες παιδιών αλλά και σε ενήλικες.
Αστρονομία, επιστήμη, εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και ιστορία και βιολογία με μια νέα παράσταση για τους δεινόσαυρους και την ανακάλυψη νέων ειδών που προέκυψε μετά το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.