FOCUS

Αίτνα: Το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης

Fabio Candido

Η Αίτνα βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας στην Ιταλία και αποτελεί το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον Βεζούβιο.

Χιλιάδες λάτρεις της πεζοπορίας, της ορεινής ποδηλασίας και της ηφαιστειολογίας ταξιδεύουν στη Σικελία για να φτάσουν στον κρατήρα της μέσα από τα πολλά μονοπάτια που διαθέτει το βουνό.

Η Αίτνα είναι εύκολα προσβάσιμη από την Κατάνια με αυτοκίνητο ή τρένο. Η πόλη φιλοξενεί ένα από τα τρία αεροδρόμια της Σικελίας και έχει καθημερινές συνδέσεις με τη Ρώμη, το Μιλάνο καθώς και αρκετές πόλεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η πρόσβαση στην Αίτνα είναι πολύ εύκολη. Μπορείτε να φτάσετε στο «Rifugio Sapienza» (καταφύγιο στο βουνό), που βρίσκεται σε υψόμετρο 1910, οδηγώντας. Εκεί υπάρχει χώρος στάθμευσης. Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε είτε το τελεφερίκ ή να περπατήσετε μέσα από τα μονοπάτια μέχρι τα 2400 μέτρα. Στη συνέχεια είτε με τζιπ είτε με τα πόδια μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του «Torre del filosofo» που βρίσκεται στα 2900 μέτρα. Για να πάτε στον κρατήρα, ο οποίος βρίσκεται στα 3340 μέτρα, πρέπει να σας συνοδεύουν επίσημοι οδηγοί», λέει στο CNN Greece ο Ιταλός ερασιτέχνης φωτογράφος και αρχιτέκτονας Fabio Candido.

(Το Rifugio Sapienza κατά τη δίακρεια έκρηξης του ηφαιστείου την 28η Ιουλίου 2001). EPA PHOTO ANSA/RAGONESE/SCARDINO/)

«Η πεζοπορία σε ένα ηφαίστειο είναι μια απίστευτη εμπειρία. Προσωπικά δεν είμαι έμπειρος πεζοπόρος γι’ αυτό προτίμησα να πάρω το τελεφερίκ. Όσοι ανεβαίνουν με τα πόδια πρέπει να περπατούν προσεκτικά στα μονοπάτια καθώς αυτά είναι ολισθηρά».

Για να φτάσει κανείς στο «Torre del filosofo» από το «Rifugio Sapienza» θα χρειαστεί περίπου δέκα λεπτά αν πάει με το τελεφερίκ, περίπου ένα τέταρτο αν πάει με τζιπ ή 2 με 3 ώρες αν επιλέξει να πάει με τα πόδια. Ήταν η πρώτη φορά που πήγα στην Αίτνα και έφτασα μέχρι το «Torre del filosofo». Δεν είχα οδηγό μαζί μου, γιατί όπως σας είπα ααυτό είναι υποχρεωτικό μόνο για όσους θέλουν να προσεγγίσουν τον κρατήρα του ηφαιστείου.

«Παρ' ότι έχω μια φωτογραφική μηχανή DLSR επέλεξα να βγάλω τις φωτογραφίες με το iPhone μου γιατί ήθελα να έχω μαζί μου όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα. Σχεδιάζω να πάω ξανά και να φωτογραφίσω την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες όταν δεν υπάρχουν τουρίστες. Τότε θα πάρω μαζί μου περισσότερα επαγγελματικά εργαλεία. Η Αίτνα είναι ένα ενεργό ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση. Σε περίπτωση έκρηξης δεν επιτρέπεται η επίσκεψη καθώς εκεί πάνω είναι πολύ επικίνδυνα.»

Όσοι θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του ηφαιστείου πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καιρός μπορεί ν' αλλάξει ξαφνικά, ακόμη και το καλοκαίρι. Οι πεζοπόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους πουλόβερ, αδιάβροχα εργαλεία και ένα αντιανεμικό μπουφάν, καθώς και άφθονο νερό.

Πρέπει να φορούν μπότες πεζοπορίας ώστε να μπορούν να περπατούν πάνω στο τραχύ ηφαιστειακό πέτρωμα. Τα γυαλιά ηλίου και το αντηλιακό είναι επίσης απαραίτητα.

Η ιστορία της Αίτνας

(Η Αίτνα όπως φαίνεται από την πόλη της Κατάνια - EPA/ORIETTA SCARDINO)

Η ονομασία «Αίτνα» κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την ελληνική λέξη «αίθω», που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, 'το βουνό της φωτιάς'. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu.

( Ο Γάλλος ηφαιστειολόγος Charles Riviere στον κρατήρα της Αίτνα τη νύχτα της 25ης Ιουλίου 2001 - AFP PHOTO GABRIEL BOUYS)

Η πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη της Αίτνας περιγράφεται από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη (24 Αυγούστου του 79 μ.Χ.). Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που η στάχτη είχε φτάσει μέχρι τη Ρώμη, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Αίτνας.

(Έκρηξη στον Νέο Νοτιοανατολικό κρατήρα στις 5 Ιανουαρίου 2012 - EPA / FRANCO CUFARI)

Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.

Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ενέταξε την Αίτνα στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης