FOCUS

Το μήνυμα της ειρήνης κομίζει στην «πληγωμένη» από τον εμφύλιο Κολομβία ο Πάπας Φραγκίσκος

Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Tony Gentile

Στην Κολομβία μεταβαίνει αυτήν την εβδομάδα ο πάπας Φραγκίσκος, κομίζοντας μήνυμα συμφιλίωσης, ελπίζοντας έτσι να βάλει το... λιθαράκι του στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε στη διχασμένη χώρα, μετά το τέλος της εμφύλιας σύρραξης που κράτησε μισό αιώνα.

Αυτό θα είναι το 20ο του ταξίδι στο εξωτερικό ως ποντίφικας και το πέμπτο στη γενέτειρά του, Λατινική Αμερική. Ο Πάπας θα μείνει πέντε ημέρες στην Κολομβία, αποδεχόμενος την πρόσκληση της κυβέρνησης αλλά και της θρησκευτικής ηγεσίας και θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα Μπογκοτά, αλλά και τις πόλεις Βιγιαβισένσιο, Μεντεγίν και Καρταχένα.

«Ήθελε εδώ και καιρό να κάνει αυτό το ταξίδι. Τώρα έφθασε η ώρα», είπε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Γκρεγκ Μπουργκ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κολομβία, το 80% του πληθυσμού της οποίας είναι Καθολικοί.

Το ταξίδι του Πάπα στην Κολομβία συμπίπτει με τις συνομιλίες για την ειρηνευτική συμφωνία στη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση η FARC, η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών, παρουσίασε τον νέο πολιτικό της φορέα, σημαντικό βήμα για την εκτόνωση της έντασης στη χώρα, που μέτρησε 220.000 νεκρούς στη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης.

Μετά και την ειρηνευτική συμφωνία του 2016, η FARC εξασφάλισε μια συμφωνία με την κυβέρνηση, που εξασφαλίζει αμνηστία στους μαχητές της, οι οποίοι στο εξής επιτρέπεται να συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα.

Μένει να φανεί αν οι Κολομβιανοί θα στηρίξουν τους πρώην αντάρτες. Η ειρηνευτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Κούβας και της Νορβηγίας, είχε αρχικά απορριφθεί με διαφορά μόλις 1%, σε ένα δημοψήφισμα, όμως μετά από κάποιες μετατροπές άρχισε να τίθεται σε ισχύ.

Ο διχασμός έφθασε και στις τάξεις της Εκκλησίας με τους επισκόπους να έχουν χωριστεί στα δύο, υποστηρίζοντας διαφορετικές πλευρές. Αυτό το χάσμα ευελπιστεί να γεφυρώσει ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αναμένεται να προτρέψει τους επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να αφήσουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους και να εργαστούν προς το συμφέρον της χώρας, βοηθώντας την να κάνει το επόμενο βήμα.

(Προετοιμασίες για την επίσκεψη του πάπα/REUTERS/Henry Romero)

«Το μεγαλύτερο έργο με το οποίο είναι επιφορτισμένη πλέον η Εκκλησία της Κολομβίας είναι η παροχή βοήθειας στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Οκτάβιο Ρουιζ, Κολομβιανός αξιωματούχος στο Βατικανό και πρόσθεσε: «είναι πια ώρα θα αποδεχθούμε το μεγαλείο της συγχώρεσης, να αφήσουμε πίσω μας τη σκοτεινή περίοδο του πολέμου και του αίματος».

(Προετοιμασίες για την επίσκεψη του πάπα/REUTERS/Jaime Saldarriaga)

Ο Χόσφμαν Οσπίνο, Κολομβιανός καθηγητής Θεολογίας σε Πανεπιστήμιο της Βοστώνης επεσήμανε πως η χώρα του είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση.

«Οι ιερείς της Κολομβίας πρέπει να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία», είπε στο Reuters. «Θεωρώ πως ο πάπας πρέπει να ενθαρρύνει την εκκλησία να λάβει ενεργό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κοινωνικής τάξης».

Η συμφιλίωση όλων των πλευρών είναι ο κύριος σκοπός του πάπα Φραγκίσκου. Για να εξυπηρετηθεί ο σκοπός αυτός την Παρασκευή θα παραστεί σε μία εκδήλωση στο Βιγιαβισένσιο, τη «Μεγάλη συνάντηση προσευχής για την εθνική συμφιλίωση». Εκεί θα ακούσει τις μαρτυρίες ανθρώπων οι ζωές των οποίων έχουν επηρεαστεί από τον εμφύλιο σπαραγμό, αλλά και τις εμπειρίες πρώην ανταρτών που πλέον έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνική ζωή της Κολομβίας και δεν αποτελούν μέλη του πολιτικού φορέα της FARC.

Ο πάπας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Βατικανού, δεν θα συναντηθεί με κανέναν πολιτικό, αντάρτη των FARC ή μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), την δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση στασιαστών, που συνομιλεί με την κυβέρνηση για την επίτευξή ειρηνευτικής συμφωνίας τα τελευταία τρία χρόνια.

(Αγαλματάκι του πάπα Φραγκίσκου στην Μπογκοτά/REUTERS /Jaime Saldarriaga)

Οι αντάρτες του ELN, οργάνωσης που συστάθηκε από ακραίους ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1964, έχουν εκφράσει ανοιχτά την στήριξή τους στο πρόσωπο του πάπα γιατί ενδιαφέρεται για τους φτωχούς του κόσμου. Ανακοίνωσαν μάλιστα πως μπορεί να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης