FOCUS

Σοκάρουν οι εικόνες: Πάρκο άγριων ζώων στην Πάτρα είχε μετατραπεί σε νεκροταφείο (aud)

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Σκελετοί, ζώα νεκρά και σε πλήρη αποσύνθεση, ετοιμοθάνατα ζώα, αλλά και ζώα που πέθαιναν μπροστά στα μάτια τους: αυτή ήταν η μακάβρια εικόνα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί του τμήματος κάτω Αχαΐας, οι οποίοι πραγματοποίησαν έφοδο στο πάρκο άγριων ζώων Ιπποκάμηλος της Πάτρας.

Πίσω από την «βιτρίνα» του πάρκου, το οποίο λειτουργούσε κανονικά έχοντας δεκάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, η κατάσταση ήταν φρικτή, τέτοια που δεν μπορεί να την χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Η αστυνομία ενημερώθηκε για την κατάσταση από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και προχώρησε σε επιτόπια αυτοψία.

Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρει στο CNN Greece η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη, ότι ο οργανισμός ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την κατάσταση αυτή από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την προστασία της Άγριας Ζωής Born Free Foundation, πριν από τρεις μήνες.

«Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας. Μετά την ενημέρωση αυτή ξεκινήσαμε να ελέγχουμε την καταγγελία», υπογραμμίζει η κ. Μπομπολάκη.

Οι περιγραφές της κ. Μπομπολάκη είναι ανατριχιαστικές: «Μετά που άρχισαν οι επισκέπτες να έρχονται είχαμε και τρία περιστατικά εκ των οποίων το ένα συνέβη μπροστά στα μάτια των έκπληκτων αστυνομικών που έκαναν την έφοδο στο χώρο αυτό. Ζώα τα οποία πέθαιναν εκείνη τη στιγμή μπροστά τους. Η κατάσταση την οποία βρήκε και η αστυνομία που μπήκε μέσα ήταν ένα νεκροταφείο ζώων, αλλά και ένας χώρος όπου σε λίγες μέρες, ζωντανά ημιθανή ζώα, θα πέθαιναν πλέον και θα γινόντουσαν και αυτά σκελετοί και θα αποσυντίθεντο».

Μάλιστα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημειώνει ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, «αντί να αρχίσει να μειώνει τον αριθμό, εφόσον δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και άφηνε τα ζώα στο έλεος να πεθαίνουν, μάθαμε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα ήρθε και μία τίγρης, η οποία είναι και έγκυος και πρόκειται να γεννήσει».

Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη και έχει οριστεί δίκη σε βάρος του, ενώ σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα μέχρι τώρα πρόστιμα που υποβλήθηκαν ανέρχονται σε 60.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο πάρκο, μάλιστα επισκέπτονταν και παιδιά σε σχολικές εκδρομές. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι χώροι γίνονται χώροι επίσκεψης των παιδιών και ότι αυτό αποτελεί εκπαιδευτική πολιτική για τα παιδιά. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν εκπαιδευτικοί και επίσης το κράτος να μην το απαγορεύει, που πηγαίνουν τα παιδιά να βλέπουν τα άγρια ζώα πίσω από κάγκελα, πίσω από φυλακές, ζώα σε κατάθλιψη».

«Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο ανέκαθεν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες, αλλά με αφορμή αυτό το περιστατικό θα ζητήσουμε πιο δραστική θέση του υπουργείου, που είναι η απαγόρευση στα σχολεία να πηγαίνουν να βλέπουν την κατάσταση αυτή και να μεταδίδεται στα παιδιά ένα τελείως λάθος μήνυμα για τη σχέση μας με τα άγρια ζώα. Και ελπίζω να υπάρχει ανταπόκριση».

Δεν είναι μόνο ο χώρος της Πάτρας

Φυσικά, όπως τονίζει η κ. Μπομπολάκη, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο πάρκο της Πάτρας. «Αυτός αυτή τη στιγμή βγήκε στην επιφάνεια. Είναι πάρα πολύ τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα που αυτοαποκαλούνται ζωολογικοί κήποι, όπου πολύ πιθανό να έχουμε τέτοιες λιγότερο ή και περισσότερο άσχημες καταστάσεις. Όπου δεν τηρείται τίποτα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε σχέση με την προστασία των ζώων αυτών», σημειώνει η κ. Μπομπολάκη και προσθέτει με έμφαση: «Είμαστε απόλυτα σίγουροι και δεν είναι αυτό εικασίες ή υποθέσεις, ήδη βρισκόμαστε στην έρευνα και για άλλους χώρους που μας έχουν καταγγελθεί».

Η ίδια κάνει λόγο για 14 ακόμη τέτοιους χώρους ανά την Ελλάδα, για τους οποίους έχει δεχθεί καταγγελίες η Ομοσπονδία, ενώ αναφέρει με νόημα πως είναι άγνωστο πόσοι ακόμη τέτοιοι χώροι υπάρχουν.

Η κ. Μπομπολάκη καταγγέλλει ότι «απουσιάζει τελείως η πολιτική βούληση της πολιτείας να έχουν ένα εθνικό σχέδιο προστασίας των ζώων», ενώ οι λίγοι εθελοντές της Ομοσπονδίας επωμίζονται ένα τεράστιο βάρος. «Ξέρετε είμαστε εθελοντές. Δεν είναι δυνατόν να επωμιζόμαστε αυτό το τεράστιο βάρος. Θα έπρεπε να είναι ευθύνη της πολιτείας. Να μην τρέχουμε εμείς αλλόφρονες για τις καταγγελίες που λαμβάνουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρει ότι οι καταγγελίες για τις κακοποιήσεις ζώων πρέπει να γίνονται κατά κύριο λόγο στα αστυνομικά τμήματα, τα οποία θα δράσουν πιο σύντομα και άμεσα και μετά στις εισαγγελικές αρχές. Όπως λέει, υπάρχουν σαφείς, ρητές και κατηγορηματικές εντολές από την ηγεσία της ΕΛΑΣ με οδηγίες σχετικά με τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων.

Πηγή Φωτογραφιών: Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης