FOCUS

ΕΣΥ: Κίνδυνος για την ζωή των ασθενών τα κενά σε νοσηλευτές (aud)

Eurokinissi

«Ο δείκτης θνησιμότητας σε υποστελεχωμένα τμήματα είναι αυξημένος κατά 6%. Σε νοσοκομεία με χαμηλό δείκτη νοσηλευτικής στελέχωσης τα περιστατικά με αιμορραγίες στο πεπτικό σύστημα, καρδιακής ανακοπής και πνευμονίας είναι αυξημένα ενώ παρατηρείται αύξηση και στο χρόνο παραμονής των ασθενών για νοσηλεία» λέει στο CNN Greece, η Ελένη Πέτρακα αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Αν σε αυτό το στοιχείο προσθέσουμε τις 60.000 κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό τότε καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ότι στη χώρα μας τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένως οι νοσηλευτές.

Το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή η αναλογία νοσηλευτών - ασθενών, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης σε αρκετά κορυφαία επιστημονικά περιοδικά καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την φροντίδα που παρέχεται στους ασθενείς και με την εξέλιξη της υγείας τους.

«Έχει δημοσιευτεί μελέτη στο American Medical Association, ότι σε νοσοκομεία με αναλογία ένας νοσηλευτής ανά οκτώ ασθενείς υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα, σε αντίθεση με νοσοκομεία που η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής ανά τέσσερις ασθενείς. Αντιλαμβάνεστε πόσο μακριά είμαστε από τους κανόνες ασφαλείας» τονίζει η κύρια Πέτρακα, η οποία συμπληρώνει: «Μια άλλη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Lancet επισημαίνει ότι η πιθανότητα αύξησης της θνησιμότητας στο χώρο του νοσοκομείου σχετίζεται με την υποστελέχωση.»

Στις περισσότερες κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα μας, ο κανόνας είναι να απασχολούνται λιγότεροι νοσηλευτές από όσους χρειάζονται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην λαμβάνουν την φροντίδα που θα έπρεπε και οι εργαζόμενοι να δοκιμάζουν τα όρια αντοχής τους.

πηγή:Reuters

«Η αναλογία νοσηλευτών - ασθενών αυτή την στιγμή είναι ένας προς είκοσι το πρωί και το απόγευμα και ένας νοσηλευτής προς σαράντα ασθενείς το βράδυ. Αυτό δεν αφορά μόνο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αλλά την στελέχωση σε όλη την Ελλάδα. [...] Τα νοσοκομεία στη χώρα μας δεν παρέχουν ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας, ούτε αξιοπρεπείς. [...] Ο ποιοτικός χρόνος φροντίδας ανά ασθενή είναι δέκα λεπτά ανά βάρδια, αυτό δεν είναι ασφαλής φροντίδα» επισημαίνει η κυρία Πέτρακα.

Η κατάσταση αυτή που επικρατεί στο ΕΣΥ κάνει την παρουσία του συνοδού απαραίτητη. Φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα.

Έτσι μαζί με τον ασθενή καταλήγει να «νοσεί» όλη του η οικογένεια αφού θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος στο νοσοκομείο σχεδόν σε 24ωρη βάση.

Όπως παραδέχονται οι νοσηλευτές η παρουσία των συνοδών είναι βοηθητική γι’ αυτούς αν και σε πολλές περιπτώσεις δυσχεραίνει το έργο τους.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών στα γενικά τμήματα ένας νοσηλευτής θα πρέπει να φροντίζει 4 ασθενείς.

Ενώ βάσει του ΟΟΣΑ στις χώρες - μέλη του η αναλογία αυτή προκύπτει από μια σειρά πραγμάτων όπως ο φορέας, ο τομέας και η γεωγραφική θέση. Από αυτό προκύπτει ότι η κατώτερη αναλογία ανά χίλιους κατοίκους είναι 8,4 νοσηλευτές, την στιγμή που στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3,3 νοσηλευτές ανά χίλιους κατοίκους.

Στη χώρα μας νομοθετική ρύθμιση που να επιβάλει συγκεκριμένα ποσοστά στελέχωσης στις δημόσιες δομές, δεν υπάρχει. Ωστόσο σε ό.τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα περιγράφεται μια στοιχειώδης σύνθεση η οποία προβλέπει στα γενικά τμήματα να υπάρχουν δύο νοσηλευτές ανά δεκαπέντε ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όρια ασφαλείας τηρούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα χειρουργεία και στα τμήματα ανάνηψης.

πηγή: Eurokinissi

Οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα την σωματική αλλά την ψυχολογική εξουθένωση όσων εργάζονται. Όπως λένε στο CNN Greece εκπρόσωποι των νοσηλευτών πολλοί συνάδελφοί τους έχουν πάθει burn out καθώς δεν παίρνουν τα ρεπό τους.

Οι νοσηλευτές τονίζουν ότι για να υπάρξει σωστή παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς θα πρέπει να αλλάξει το προεδρικό διάταγμα βάση του οποίου υπολογίζονται οι απαραίτητες για το ΕΣΥ οργανικές θέσεις. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οι οργανικές θέσεις να μην υπολογίζονται μόνο με 1,35 έως 1,40 επί τον αριθμό των οργανικών κλινών αλλά να συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες όπως το είδος της ασθένειας που θα κληθούν να φροντίσουν σε κάθε τμήμα και η διάρκεια της καθημερινής νοσηλείας.

Έτσι λοιπόν υποστηρίζουν ότι αν δεν αλλάξει αυτό δεν θα υπάρξει ποτέ επαρκής στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Προβλήματα όμως τόσο στη λειτουργεία των κλινικών όσο και στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας δημιουργεί και η αναλογία νοσηλευτών - γιατρών που υπάρχει στη χώρα μας, πιο συγκεκριμένα:

  • Ιρλανδία 5 νοσηλευτές προς 1 γιατρό
  • Καναδάς, Ιαπωνία, Δανία, Ελβετία 4 προς 1
  • Ελλάδα μισός προς 1

H Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) σε μια προσπάθεια θα θέσει την Πολιτεία για ακόμη μια φορά προ των ευθυνών της, υπέβαλε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και στο Προεδρείο της Βουλής την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, ενυπόγραφο ψήφισμα 6.538 πολιτών με αίτημα την άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τρόπο στελέχωσης των Δημόσιων Δομών παροχής υπηρεσιών Υγείας με νοσηλευτικό προσωπικό κατά τρόπο που να συνάδει με τα Διεθνή πρότυπα και τους Δείκτες στελέχωσης, ούτως ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης