FOCUS

Νέα θεραπεία για τους καρκινοπαθείς στο ΕΣΥ με το σταγονόμετρο...

REUTERS

Ύποπτα ευρήματα στο μαστό ή αλλιώς ευρήματα που έπρεπε να διερευνηθούν περαιτέρω -όπως κάποιες αποτιτανώσεις ή μικρά ογκίδια- οδηγούσαν πολλές γυναίκες στο χειρουργικό τραπέζι προκειμένου να υποβληθούν σε ανοικτό χειρουργείο, να αφαιρεθεί το εύρημα και να σταλεί για βιοψία.

Το κόστος ήταν πολλαπλό: ψυχολογικό εξαιτίας της διαδικασίας και σωματικό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έμεναν ουλές.

Μια εξελιγμένη αναίμακτη μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και λίγες ημέρες στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», έρχεται να ανακουφίσει ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών αυτών.

«Με την βοήθεια Διαδερμικών Βιοψιών που γίνονται με την βοήθεια μαστογράφου, η γυναίκα ξαπλώνει σε ένα ειδικό τραπέζι. Εκείνη την στιγμή γίνεται μια μαστογραφία. Το μηχάνημα εντοπίζει με ακρίβεια το εύρημα, κατευθύνεται εκεί μια ειδική βελόνα, η οποία αφαιρεί μέρος της βλάβης ή ολόκληρη την βλάβη. Αυτό γίνεται χωρίς η γυναίκα να λάβει νάρκωση απλώς με μια τοπική αναισθησία» λέει στο CNN Greece ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ο Άγιος Σάββας» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ας δούμε βήμα- βήμα την διαδικασία :

  • Η ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα σε ένα ειδικό κρεβάτι το οποίο έχει μια ειδική υποδοχή για τον μαστό. Στο κάτω μέρος του κρεβατιού βρίσκεται ένας μαστογράφος.
  • Ο μαστός συμπιέζεται όπως όταν γίνεται μαστογραφία.
  • Το εξελιγμένο μηχάνημα εντοπίζει με ακρίβεια χιλιοστού το σημείο που πρέπει να γίνει η βιοψία.
  • Αφού γίνει τοπική αναισθησία, οι γιατροί κάνουν μια μικρή τομή μέσω της οποίας η βελόνα θα φθάσει στο εύρημα και θα πάρει δείγμα ιστού για βιοψία.

πηγή: Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Ο Άγιος Σάββας"

Μετά την διαδικασία της Διαδερμικής Βιοψίας η ασθενής παραμένει για μια ώρα στη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας και στη συνέχεια παίρνει εξιτήριο.

Ο ιστός ο οποίος αφαιρείται αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Τα αποτελέσματα της ιστολογικής βγαίνουν σε δέκα με δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες.

Σε περίπτωση κακοήθειας η ασθενής υποβάλλεται σε ανοικτό χειρουργείο και καθαρίζεται η περιοχή ανάλογα με την έκταση της κακοήθειας.

Η επεμβατική εξέταση από την στιγμή που θα γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ποια περιστατικά εφαρμόζεται

«Όλες οι γυναίκες που έχουν βλάβες οι οποίες δεν είναι μεγάλες και είναι αρχικού σταδίου μπορούν να υποβληθούν σε Διαδερμική Βιοψία. Είναι οι βλάβες στις οποίες κατά το παρελθόν θα χρειαζόταν η τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού, ή υπερηχογραφική καθοδήγηση και έναν άλλο τρόπο σήμανσης ώστε να μπορεί ο χειρουργός να τις βγάλει» εξηγεί ο κύριος Φιλόπουλος.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε γυναίκες που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από καρκίνο του μαστού, έχουν ολοκληρώσει την θεραπεία τους και εμφανίζουν σε δεύτερη φάση μικρές αποτιτανώσεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Διαδερμική Βιοψία μπορεί να καλύψει το 30% των γυναικών με ύποπτα ευρήματα.
Επίσης μπορεί να γίνει και σε άνδρες με γυναικομαστία.

Με το σταγονόμετρο...

Στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» -το μόνο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που μπορεί να παρέχει στους ασθενείς ολοκληρωμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου- οι γιατροί αναγκάζονται να βάλουν τους καρκινοπαθείς σε λίστες αναμονής.

Οι προμηθευτές χρεώνουν ακριβά την τιμή της βελόνας που χρειάζεται για την Διαδερμική Βιοψία οπότε το νοσοκομείο αναγκαστικά προμηθεύεται με φειδώ αυτά τα αναλώσιμα υλικά, όπως μας λέει ο κύριος Φιλόπουλος:

«Υπάρχει αναμονή αλλά θα μπορούσε να εξαλειφθεί αν είχαμε περισσότερες διαθέσιμες βελόνες. Κατανοούμε όμως την δυσκολία που υπάρχει στην παρούσα συγκυρία στο Δημόσιο. Αυτή την στιγμή κάνουμε βιοψίες 3 με 4 φορές την βδομάδα, 3 περιστατικά την φορά. Ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να κάνουμε κάθε ημέρα όπως το είχαμε αρχικά σχεδιάσει.»

Στο ΕΣΥ αντίστοιχο μηχάνημα διαθέτουν το Ιπποκράτειο και Μεταξά.

Η δωρεά

Στην κύρωση της σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθήνας «ο Άγιος Σάββας» και της Μαριάννας Λάτση αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι το μηχάνημα Διαδερμικής Βιοψίας Μαστού θα λειτουργεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος».

Το μηχάνημα αρχικά λειτουργούσε στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και χωρίς τον απαραίτητο αριθμό κλινών – 8 για όλα τα περιστατικά ημερήσιας νοσηλείας από 20 που υπάρχουν στο «Νίκος Κούρκουλος»-.

«Υπήρχε στο κεντρικό νοσοκομείο στον Άγιο Σάββα. Είχε αγοραστεί μέσω ΕΣΠΑ από το νοσοκομείο πριν από 3 χρόνια. Η μεταφορά στο κέντρο της ημερήσιας νοσηλείας έγινε με την βοήθεια της κυρίας Λάτση. Όσο παρέμενε στο κεντρικό κτίριο λειτουργούσε μεν αλλά εξυπηρετούσε λιγότερα περιστατικά. Η τεχνολογία είναι πολύ προηγμένη, η εξέταση γίνεται χωρίς αναισθησία. Θα απαλλάξει απ’ το να μπουν σε διαδικασία χειρουργείου αρκετές γυναίκες» λέει στο CNN Greece o διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ο Άγιος Σάββας», Γιώργος Δενδραμής.

Προληπτικός έλεγχος

Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς θα πρέπει να γίνει από την ηλικία των 35 έως των 40 ετών.

Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό καρκίνου και μάλιστα σε συγγενή πρώτου βαθμού τότε η εξέταση θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα. Οι επιστήμονες το προσδιορίζουν 10 χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου, στο συγγενικό μας πρόσωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης