Δ. Κουτσούμπας στo CNN Greece: Ψεύτικο το δίλημμα ευρώ ή εθνικό νόμισμα
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, μιλά για την οικονομική κρίση, απαντά στο ερώτημα «ευρώ ή εθνικό νόμισμα» και αποκαλύπτει εάν θα προχωρούσε το ΚΚΕ σε κυβέρνηση συνεργασίας - όπως το 1989 - με άλλα πολιτικά κόμματα.
Ειδικότερα, ο κ. Κουτσούμπας ερωτηθείς εάν ισχύει το δίλημμα ευρώ ή εθνικό νόμισμα, απάντησε ότι είναι «κάλπικο» και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο θα λειτουργούσε η επιστροφή στη δραχμή προς όφελος του ελληνικού λαού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της αποδέσμευσης του λαού από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και ΔΝΤ χαρακτηρίζοντας και τους τρεις οργανισμούς ως «λυκοσυμμαχίες».
Ο κ. Κουτσούμπας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προχωρήσει το ΚΚΕ σε κυβερνητική συνεργασία - αντίστοιχη με το 1989 - με τη ΝΔ ή ακόμη και με το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Όπως είπε, το κόμμα και ο λαός πλήρωσαν αυτές τις επιλογές καθώς «έδωσαν μόνο ανάσα ζωής, σε αυτό το διεφθαρμένο το σάπιο σύστημα. Τέτοια ζητήματα δεν θα τα ξανακάνουμε. Τέτοια αντιμετώπιση δεν θα έχουμε. Έχουμε βγάλει συμπεράσματα, ο λαός μας έχει βγάλει συμπεράσματα. Εμείς ως κόμμα και ο λαός τα έχει πληρώσει αυτά στο παρελθόν τέτοιες επιλογές».
Πηγή: CNN Greece
Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ότι αντιμετώπισε «στα ίσια, στα καθαρά» ως πολιτικό αντίπαλο το ΚΚΕ αλλά και το ΚΚΕ, από την πλευρά του, τον αντιμετώπισε επίσης ως πολιτικό αντίπαλο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι έρχεται «τσουνάμι» αντιδράσεων για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται.
Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος και έδωσε το στίγμα του ΚΚΕ για το μέλλον. Είναι «η νέα γενιά, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
Η συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στο CNN Greece:
- Βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Μπορούμε να βγούμε από το τέλμα; Και αν ναι με ποια πολιτική;
«Δυστυχώς βρισκόμαστε στα επτά χρόνια των μνημονίων και ο χρόνος της κρίσης έχει περάσει πλέον τα οκτώ, γιατί ξεκίνησε πολύ πριν το πρώτο μνημόνιο, το 2008 – 2009. Δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ παρά τις διακηρύξεις και της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, τις υποσχέσεις του κυρίου Τσίπρα που τον ακούσαμε αυτές τις μέρες στο υπουργικό συμβούλιο να μιλά για ανάπτυξη, για ανάκαμψη, για επενδύσεις που θα έρθουν και θα λυθούν τα προβλήματα. Η ουσία βρίσκεται στο ότι ο λαός μας ματώνει και θα συνεχίσει να ματώνει. Υπάρχουν πάνω από 600 μνημονιακοί νόμοι, αντιλαϊκά σκληρά μέτρα που υλοποιούνται όλο αυτό το διάστημα και παίρνονται συνεχώς και καινούργια.
Το ΚΚΕ προτείνει ότι χωρίς να αλλάξει η τάξη, η κυρίαρχη, η άρχουσα τάξη στην εξουσία που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας, χωρίς να έρθει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, ο λαός πραγματικά στην εξουσία και οι ίδιοι και μέσω των εκπροσώπων τους, χωρίς να υπάρχει ένας κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας που θα κατανείμει τους πόρους, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη σε κλάδους - γιατί η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες, έχει μεγάλες πηγές που μπορεί να αξιοποιήσει - όταν αυτά παρθούν από την έλεγχο μιας τέτοιας εξουσίας κοινωνικοποιημένης και βεβαίως αποδεσμεύοντας τη χώρα από οργανισμούς όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΝΑΤΟ».
Πηγή: Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος
- Γιατί υπάρχει κοινωνική αδράνεια;
«Δεν θα συμφωνούσα απόλυτα με την έννοια της κοινωνικής αδράνειας. Είχαμε αγώνες δηλαδή το ΚΚΕ, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος που αγωνίζονται καθημερινά βρέθηκαν στους δρόμους και τις μέρες που ψηφιζόταν το τέταρτο μνημόνιο και τις υπόλοιπες και τα συλλαλητήρια και ήταν μαζικά και μεγάλα. Και η απεργία ήταν σημαντική και αγκάλιασε και άλλα κοινωνικά τμήματα κοινωνικά. Άρα λοιπόν θα έλεγα περισσότερο ότι υπάρχει ένας βρασμός, υπάρχει μια υπόκωφη βοή, αγανάκτηση και οργή η οποία δεν μπορεί, αργά ή γρήγορα να εκφραστεί και να εκφραστεί με δυναμικό τρόπο. Όχι σαν τον τρόπο που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τις μαζικές συγκεντρώσεις τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, που ήταν πιο μαζικές οι εκδηλώσεις στο Σύνταγμα και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά χωρίς σταθερό προσανατολισμό και σχέδιο. Αυτή τη φορά, αυτό το τσουνάμι που έρχεται, γιατί και το τσουνάμι, το βλέπετε, νομίζετε ότι το πλοίο πλέει και δεν γίνεται τίποτα, αλλά όταν φτάνει και σκάει, γίνεται ορμή και παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του».
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
- Eνα Grexit θα αποτελούσε διέξοδο για η χώρα; Τελικά ισχύει για εσάς το δίλλημα ευρώ ή εθνικό νόμισμα;
«Είναι κάλπικο το δίλλημα. Πρόκειται για ψεύτικο δίλλημα, ευρώ ή δραχμή. Το πραγματικό δίλλημα είναι, θα υπάρξει ανάπτυξη για το λαό ή θα υπάρξει ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου; Είναι απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας με κοινωνικοποιημένη τη βάση και την ιδιοκτησία ή θα πρέπει να είμαστε με την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής που δημιουργεί κρίσεις και όλη αυτή τη φτώχεια που υπάρχει; Θα πρέπει να είμαστε ενταγμένοι σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και διακρατικές ενώσεις - λυκοσυμμαχίες όπως είναι η ΕΕ - ή πρέπει να αποδεσμευθούμε από αυτές; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα και διλλήματα που πρέπει να θέσει ο λαός και το κίνημά του και να απαντήσει σε αυτά. Μια αποχώρηση μόνο από το νόμισμα δεν σου λύνει το πρόβλημα της οικονομικής ανάπτυξης σε όφελος του λαού. Θα είναι ή τα ίδια ή σε κάποιους τομείς της οικονομίας να χειροτερέψει η κατάσταση από όλα αυτά τα παρατράγουδα που μπορεί να φέρει».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράφει στο βιβλίο συλλυπητήριων της πρεσβείας της Κούβας στην Αθήνα για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο - Πηγή: Eurokinissi/Στέλιος Στεφάνου
- Πρόσφατα στο πολιτικό μνημόσυνο που έγινε στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το ΚΚΕ και εσείς προσωπικά είπατε ότι αναγνωρίζετε στο πρόσωπό του ένα μεγάλο και ικανό αντίπαλο. Θα προχωρούσατε σε μια νέα κυβερνητική συνεργασία αντίστοιχη με το 1989 με τη ΝΔ ή ακόμη και με το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια;
«Καταρχήν στην ομιλία μου είπα ότι του αναγνωρίζουμε ότι ήταν άξιος και ικανός πολιτικός αντίπαλος. Αλλά αντίπαλος, που σημαίνει διαφορετικά προγράμματα, διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικές πολιτικές και στόχους. Και βεβαίως είπα και το εξής: Μας αντιμετώπισε στα ίσια, καθαρά, ως πολιτικούς αντιπάλους το ΚΚΕ. Στα ίδια τον αντιμετωπίσαμε και εμείς, ως πολιτικό αντίπαλο. Συνεργασίες σε τέτοιο επίπεδο πολιτικών κομμάτων, σε τέτοιες συνεννοήσεις εθνικές όπως τις λένε - αν και τον όρο εθνικό τον θυμόμαστε κάθε φορά που υπάρχουν ζόρια ή μια κυβέρνηση έχει στριμώγματα και δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα και ζητάει και τη συμβολή των άλλων - όμως για να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία σημαίνει κάποια κοινή γλώσσα, κάποια κοινή οπτική στα προγράμματα. Τέτοια μπορεί να υπάρξει με κάποια κόμματα, όχι όμως με το ΚΚΕ. Άλλωστε η ιστορική πείρα μας δείχνει τι έγινε το 1989, το 1969, το 1959 , το 1949 κλπ, εμείς διδασκόμαστε από αυτή την ιστορική πείρα, τη μελετάμε και βγαίνουν συμπεράσματα. Η ιστορική πείρα, το συμπέρασμα το πολύτιμο που βγάλαμε και για τις σημερινές συνθήκες είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις όταν έγιναν στην ουσία, έδωσαν μόνο ανάσα ζωής, σε αυτό το διεφθαρμένο, το σάπιο σύστημα. Τέτοια ζητήματα δεν θα τα ξανακάνουμε. Τέτοια αντιμετώπιση δεν θα έχουμε. Έχουμε βγάλει συμπεράσματα, ο λαός μας έχει βγάλει συμπεράσματα. Εμείς ως κόμμα και ο λαός τα έχει πληρώσει στο παρελθόν τέτοιες επιλογές».
Η πρώην Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ.Αλέκα Παπαρήγα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (1992) - Πηγή: Eurokinissi
- Η τρομοκρατία έχει χτυπήσει και την πόρτα της Ευρώπης. Τί φταίει; Είναι θρησκευτικός ο πόλεμος ή έχει και κάποιες άλλες προεκτάσεις;
«Όχι ποτέ δεν ήταν θρησκευτικοί οι πόλεμοι. Το θρησκευτικό πόλεμο και τη θρησκευτική χροιά και την αντιπαράθεση των θρησκειών, τη χρησιμοποιούν μόνο ως πρόσχημα, ως άλλοθι για να μπορούν να κάνουν τις επεμβάσεις για να μπορούν να προχωρούν τους σχεδιασμούς τους. Υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί, μεγάλα συμφέροντα και δεν είναι συμφέροντα και δεν αφορούν μόνο μικρές χώρες και μικρές οικονομίες. Αφορούν διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αφορούν τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Και είναι συμφέροντα τα οποία είναι κυρίως οικονομικά και γεωπολιτικά. Κυρίως όμως είναι οικονομικά γιατί θέλουν έλεγχο αγορών, θέλουν έλεγχο των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, του δρόμου μεταφοράς των εμπορευμάτων κλπ. Και επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε μια κρίσιμη γεωστρατηγική περιοχή, βλέπουμε ότι είναι στη γειτονιά μας πολλές εστίες τέτοιων πολεμικών συγκρούσεων, Μέση Ανατολή Ασία, Βόρεια Αφρική, Αιγαίο, Ουκρανία».
Στο Προεδρικό Μέγαρο με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο - Πηγή: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης
- Σε λίγους μήνες το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος θα συμπληρώσει τα 100 χρόνια ζωής. Οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσετε θα περιορίζονται σε μια ανασκόπηση των αγώνων ή και των διεκδικήσεων που έχει κάνει το ΚΚΕ ή ενδεχομένως θα υπάρξει τροποποίηση, επαναπροσέγγιση, επαναπροσδιορισμός της πολιτικής του ΚΚΕ;
«Η ιστορική μνήμη, η ιστορική αποτύπωση, οι επετειακές εκδηλώσεις που γίνονται όπου θυμόμαστε το παρελθόν μας, δηλαδή τί κάναμε, δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο μνήμη ή αναφορά σε περασμένα τυπικά. Το κάνουμε για να μελετήσουμε αυτή την ιστορία και τους αγώνες του λαού μας και το πως διατάχθηκαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και τι στάση κράτησαν αλλά και να μελετήσουμε κυρίως εμείς τι κάνουμε. Εκεί θα δούμε και τα θετικά, μια ηρωική πορεία, συνεισφορά, θα δούμε και λάθη, θα δούμε και αδυναμίες, θα δούμε και παραλήψεις. Η θέση μας, το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στη νέα γενιά, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας».