Ο σχεδιαστής του ενδύματος της Αγ. Ελένης αποκαλύπτει: Εμπνεύστηκα από τα ψηφιδωτά της Αγ. Σοφιάς
Μετά από περίπου 1700 χρόνια το σκήνωμα της Αγίας Ελένης, της μητέρας του Αγίου Κωνσταντίνου, επιστρέφει στην Ελλάδα.
Η «Αποστολική Διακονία», ο αρχαιότερος οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος που μετρά ογδόντα χρόνια λειτουργίας, έφερε το σκήνωμα στην Ελλάδα και πήρε μια πρωτότυπη πρωτοβουλία. Να δημιουργήσει ένα ένδυμα το οποίο θα φορεθεί στο σκήνωμα με αφορμή τη μεταφορά του στην Ελλάδα.
Ο χρυσοκεντητής κ. Θανάσης Τσαλάγκας, ο οποίος σχεδίασε και έραψε στο χέρι το φουστάνι και τα υποδήματα της Αγίας Ελένης, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο CNN Greece, όλα τα μυστικά της δημιουργίας του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαλάγκας αποκαλύπτει ότι το ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι κατασκευασμένο από πορφυρό βελούδο, έχει μαργαριτάρια και μουράνο πέτρες, υλικά τα οποία είναι δεμένα με χρυσό συρματερό.
Το πορφυρό φόρεμα της Αγίας Ελένης δημιουργήθηκε με βάση την τεχνική κατασκευής των βυζαντινών αυτοκρατορικών ενδυμάτων και κρύβει συμβολισμούς. «Στο στήθος έχει κεντημένο ένα Σταυρό. Θέλαμε να δηλώσουμε ότι η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, κατά το ταξίδι της στα Ιεροσόλυμα», λέει ο κ. Τσαλάγκας και προσθέτει ότι το ένδυμα έχει κεντημένους στα μανίκια, δύο δικέφαλους αετούς. «Θέλαμε να δηλώσουμε τη Βυζαντινή και την Ορθόδοξη παράδοση της Ελλάδος», λέει χαρακτηριστικά.
Επίσης, στην πίσω όψη του ενδύματος υπάρχει με βυζαντινή γραμματοσειρά, κεντημένη αφιέρωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.
Σύνθεση: CNN Greece
Το CNN Greece ρώτησε τον κ. Τσαλάγκα ποια ήταν η πηγή έμπνευσής του για το ένδυμα της Αγίας Ελένης. Ο χρυσοκεντητής αποκαλύπτει ότι ήταν τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη που απεικόνιζαν βυζαντινούς αυτοκράτορες. Ποιους περιορισμούς του έθεσε για την κατασκευή του ενδύματος η «Αποστολική Διακονία»; Ο κ. Τσαλάγκας αποκαλύπτει ότι μεταξύ άλλων του ζήτησε το ένδυμα να είναι μοναδικό και να μην κατασκευάσει ποτέ παρόμοιο.
Ο κ. Τσαλάγκας μιλά στο CNN Greece για την τέχνη της χρυσοκεντητικής που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και εξηγεί ότι «απαιτεί υπομονή, αγάπη και να είσαι ερωτευμένος μαζί της».