FOCUS

Ιαματικές Πηγές: βάλσαμο για ασθενείς-Πηγή εσόδων για το κράτος

CNN Greece

Ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας δύσκολα μπορεί να αποτιμηθεί.

Εκτός από τον λαμπερό ήλιο και την καταγάλανη θάλασσα, η χώρα μας έχει 750 ιαματικές πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός που μπορεί να χαρίσει πολλές στιγμές ευεξίας στους επισκέπτες και ταυτόχρονα να φέρει έσοδα σε ιδιώτες και κράτος αν επενδύσουν στον Ιαματικό Τουρισμό.

Σήμερα στην Ελλάδα μόνο οι 82 πηγές είναι ενεργές αλλά δεν έχουν όλες άδεια λειτουργείας.

Με νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως οι ιαματικές πηγές ελέγχονται πλέον με επιστημονικά κριτήρια ενώ πιστοποιούνται και για ποιες παθήσεις λειτουργούν ευεργετικά.

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής ταξίδεψε μέχρι το Σικάγο για να παρουσιάσει στη διημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΣΑ και η ΚΕΔΕ για τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα, αναλυτικά στοιχεία για τα πολλαπλά οφέλη αυτής της ολιστικής θεραπείας:

«Ανάλογα με τα στοιχεία που εμπεριέχει το νερό της κάθε πηγής βοηθάει στη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Για παράδειγμα βοηθάει πολύ στη αντιμετώπιση της ψωρίασης, η οποία είναι μια χρόνια φλεγμονώδη νόσος. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 100 εκατομμύρια ψωριασικοί κι όλοι αυτοί θέλουν να κάνουν θεραπείες. Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να πάρει ένα μεγάλο μέρος αυτών των ασθενών. Η θεραπεία διαρκεί μόνο 20 λεπτά την ημέρα αλλά χρειάζονται 20 συνεχόμενες συνεδρίες κάθε 6μηνο οπότε ο ασθενής έχει ελεύθερο χρόνο να κάνει και τουρισμό.»

Τα ιαματικά νερά λειτουργούν ευεργετικά για το ανθρώπινο οργανισμό με τον συνδυασμό τριών πραγμάτων:

  • της θερμότητας
  • της κίνησης του ασθενούς με το κολύμπι
  • και με την απορρόφηση των χημικών στοιχείων του νερού

«Τα ιχνοστοιχεία που έχει το νερό απορροφώνται από το δέρμα, μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και πηγαίνουν ακριβώς στο σημείο που νοσεί ο οργανισμός.[...] Τα ιαματικά νερά βοηθούν στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων, σε νευραλγίες και μυαλγίες, σε νοσήματα του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού ακόμη και σε γυναικολογικές παθήσεις» λέει στο CNN Greece, o Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

Στη συνείδηση όλων οι Ιαματικές Πηγές έχουν ταυτιστεί με τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι η ιαματική ιατρική αφορά πλέον όλες τις ηλικίες για αυτό τον λόγο προωθούν την προληπτική εφαρμογή της.

«Όποιος κάνει από μικρός ιαματική θεραπεία προλαμβάνει πολλά νοσήματα, γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να είναι μεγάλο το εύρος των ηλικιών. Για παράδειγμα, το ιαματικό νερό βοηθά και στην αντιμετώπιση των αλλεργιών με πλύσεις της ρινικής κοιλότητας. Επίσης το υδρόθειο που εμπεριέχει το ιαματικό νερό είναι ένα στοιχείο που κάνει επιθηλιοποίηση του ιστού, βοηθάει τον βλεννογόνο, διευκολύνει στην απόχρεμψη κι έτσι ανακουφίζει τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια» λέει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Επιστήμονες που ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας εκτιμούν ότι το 2025 ο Ιαματικός Τουρισμός θα είναι η δεύτερη βιομηχανία παγκοσμίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης