Αποκαλυπτική έρευνα: Η κρίση «τσακίζει» την υγεία των Ελλήνων
Σε κάθε εφημερία δημόσιου νοσοκομείου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών γίνεται το αδιαχώρητο.
Γιατροί και νοσηλευτές ξεπερνούν εαυτόν για να εξυπηρετήσουν περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως σε οποιαδήποτε πρωτοβάθμια δομή.
Στην μεγάλη έρευνα που έκαναν επιστήμονες του τμήματος Οικονομικών της Υγείας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) αποτυπώνεται η δυσκολία των πολιτών στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.
Η έρευνα είναι στρωματοποιημένη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, φύλο, ηλικία, εισόδημα και μόρφωση.
Ξεκίνησε από το 2002 και χωρίζεται σε 4 φάσεις. Κάθε 5 χρόνια συγκεντρώνονται νέα στοιχεία.
Οι πρώτες φάσεις της έρευνας υποστηρίχτηκαν από τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η τελευταία έρευνα που έγινε το 2015-2016 αφορούσε 8.000 νοικοκυριά και υποστηρίχθηκε από Αμερικάνικο Ίδρυμα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα συνολικά στοιχεία οι ερευνητές της Ε.Σ.Δ.Υ. διαπίστωσαν ότι υπάρχει αύξηση του ποσοστού αυτών που χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας τους κακή και μείωση εκείνων που πιστεύουν ότι είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με το 2002.
«Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε μια μετατόπιση της συμπεριφοράς του πληθυσμού. Για παράδειγμα παρατηρείται σημαντική μείωση στο κάπνισμα, έχουμε αλλαγές στον τρόπο διατροφής αλλά δεν έχουμε σοβαρές αλλαγές στη φυσική άσκηση. Το συμπέρασμα που θα έβγαζε κανείς είναι ότι έχουμε μια επανακατάταξη των παραγόντων κινδύνου και θα έβαζα σε υψηλότερο σημείο σήμερα την παχυσαρκία και την έλλειψη φυσικής άσκησης και όχι το κάπνισμα που ήταν μέχρι τώρα» λέει στο CNN Greece ο Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος είναι Οικονομικών της Υγείας της Ε.Σ.Δ.Υ.
Την περίοδο της οικονομικής κρίσης η υγεία των πολιτών υποβαθμίστηκε. Στο διάγραμμα που ακολουθεί αποτυπώνεται λεπτομερώς η συνάρτηση του εισοδήματος με την κατάσταση της υγείας των πολιτών.
Έτσι οι μισοί από τους ανέργους καθώς και άτομα με μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ δήλωσαν ότι η υγεία τους είναι από κακή έως πολύ κακή. Αντιθέτως όσοι λαμβάνουν από 1.000 ευρώ τον μήνα δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι σε καλή κατάσταση.
«Η υγεία συνδέεται με την κοινωνική τάξη. Η υγεία και η χρήση υπηρεσιών υγείας και υπό την έννοια αυτή τα στρώματα τα οποία βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας υπολείπονται σε επίπεδο υγείας, σε αυτοεκτίμηση του επιπέδου υγείας και σε χρήση των υπηρεσιών υγείας σε σχέση με τα μεσοστρώματα και με αυτά που είναι ψηλά στην κοινωνική πυραμίδα» λέει ο κύριος Κυριόπουλος.
Όσο περνούν τα χρόνια οι ασφαλισμένοι βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε σχέση με το παρελθόν σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Γι’ αυτό πολλές φορές δεν ζητούν την βοήθεια γιατρού.
Σε ότι αφορά την στοματική υγεία έχουν μειωθεί οι επισκέψεις σε ιδιώτες οδοντιάτρους και έχουν εκτοξευτεί τα ποσοστά εκείνων που επιλέγουν τις οδοντιατρικές σχολές.
Συχνά αναγκάζονται παρά τα οικονομικά τους προβλήματα να ξοδέψουν μέχρι και 50 ευρώ για να αγοράσουν κάποιο φάρμακο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και την διάγνωση κάποιου χρόνιου νοσήματος, με τα καρδιολογικά προβλήματα να είναι πρώτα στη λίστα.
«Βλέπουμε από έρευνες κλινικών γιατρών αύξηση των περιστατικών που έχουν σχέση με την ισχαιμική καρδιοπάθεια. Αυτό επιβεβαιώνει πλήρως την επιστημονική έρευνα γιατί η ισχαιμική καρδιοπάθεια σχετίζεται με το στρες και η παρούσα κρίση γεννά κυρίως στρες μάλιστα στρες που λιμνάζει» δηλώνει ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος αναφέρει κι ένα ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε:
«Έχουμε ενδείξεις ότι υπήρξε μια κάμψη του προσδόκιμου επιβίωσης (κατά δύο μήνες). Μια άνοδος της βρεφικής θνησιμότητας. Αυτό δεν είναι σύνηθες σε μια ειρηνική περίοδο . Δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Μπορεί να είναι παροδικό και να μην έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να επαγρυπνήσουμε όμως δεν πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα γενίκευσης.»
Η ιατρική ειδικότητα που εμφανίζει ανοδική τάση σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα είναι αυτή του ψυχιάτρου.
Όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάνε σε γιατρό επιλέγουν να συμμετάσχουν σε συλλόγους, αθλήματα, χόμπι ή να πάνε στην εκκλησία.
«Η κοινωνική συναναστροφή, η κοινωνική συνοχή και η συμμετοχή σε κοινωνικές συλλογικότητες βοηθούν την σωματική και την ψυχική υγεία. Στην παρούσα κρίση θα έλεγα ότι αυτό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Κατά συνέπεια οι πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν από κόμματα μέχρι την εκκλησία μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους κοινωνικούς παράγοντες οι οποίοι παράγουν στρες και στη συνέχεια κατάθλιψη» λέει ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Η λεγόμενη μεσαία τάξη στο παρελθόν είχε την δυνατότητα να επιλέξει για νοσηλεία μια ιδιωτική κλινική όμως αυτό εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών άλλαξε. Έτσι και αυτοί οι ασθενείς στράφηκαν στα δημόσια νοσοκομεία παρά την μεγάλη αναμονή.
Μια συνολική εικόνα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει και το γράφημα της Eurostat. Όπως μπορείτε να δείτε η χώρα μας κατέχει μια αρνητική πρωτιά.