Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό:Η αποτίμηση είναι τραγική
Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα. Πριν ακριβώς δώδεκα μήνες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέγραφαν κάτω από τα αστραφτερά φλας των φωτορεπόρτερ και με τυμπανοκρουσίες, μια συνθήκη η οποία, παρά τον ενθουσιασμών των πολιτικών ηγεσιών, προκάλεσε τις αντιδράσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Βασικές ενστάσεις όσων αντιτάχθηκαν στη συμφωνία ήταν ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «ασφαλής χώρας» επαναπροώθησης των προσφύγων, η καταστρατήγηση του θεμελιώδους δικαιώματος στο καθεστώς ασύλου αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμφωνία, που όπως καταγγέλλουν οι οργανώσει, είναι εστιασμένη στην αποτροπή των ροών και όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών υποστηρίζουν ότι η συμφωνία πέτυχε, υποδεικνύοντας τις μειωμένες ροές προσφύγων τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με την έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στους δώδεκα μήνες κατά τους οποίους βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία, 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Βαλκανικός Διάδρομος, Αιγαίο, σύνορα Σερβίας-Βουλγαρίας, ελληνικά νησιά, μετατρέπονται σε «νεκροταφεία ανθρώπων».
Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας» αποτελεί «ανελέητη υποκρισία» καθώς δεν παρέχεται καμία εγγύηση για την παροχή προστασίας σε όσους πρόσφυγες επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος.
Το CNN Greece, επιχειρεί μια αποτίμηση της συμφωνίας, ένα χρόνο μετά
Τρεις πρόσφυγες από το hot spot της Μόριας μιλάνε στην κάμερα για το δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς, τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα αλλά και τα όνειρα και τους στόχους τους.
Συναντάμε στην Σάμο τον Guhdar Ibrahim,45 ετών, πρόσφυγας από το Κουρδιστάν του Ιράκ. Με μια συγκλονιστική μαρτυρία περιγράφει τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, τα ψέματα των διακινητών αλλά και το πώς έφτασε στη Σάμο.
Κάνουμε ένα οδοιπορικό από το Ναϊρόμπι στο Αιγαίο για μια ζωή κολλημένη στο μηδέν.
Βρίσκουμε ξανά τρεις πρόσφυγες που είχαμε συναντήσει τον πρώτο καιρό της παραμονής τους στην Ελλάδα και μαθαίνουμε τι κάνουν σήμερα και πώς βλέπουν το μέλλον τους στις χώρες που βρίσκονται
Τέλος, συζητάμε με την Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών χωρίς Σύνορα για τα αποτελέσματα της συμφωνίας, τον τρόπο με τον οποίο παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης, τις συνθήκες στα ελληνικά νησιά και τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά του να παρέχουν βοήθεια στους πληττόμενους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών.