FOCUS

Το φάντασμα του εμφυλίου πλανάται πάνω από τα Σκόπια

Το φάντασμα του εμφυλίου πλανάται πάνω από τα Σκόπια
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στις 2 Φεβρουαρίου 2017 στα Σκόπια Reuters

Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση στα Σκόπια, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ανάφλεξης, μετά την απόφαση του Προέδρου της χώρας, Ιβάνοφ, να μην δώσει τη διερευνητική εντολή στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζάεφ, παρότι εκείνος συγκέντρωσε -όπως του είχε ζητηθεί- τον απαραίτητο, για να σχηματίσει κυβέρνηση, αριθμό βουλευτών και παρουσίασε τις υπογραφές τους.

«Δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες να μην επιτρέπεται στην πλειοψηφία των μελών της Βουλής να συγκροτήσουν κυβέρνηση», είπε από τα Σκόπια όπου έσπευσε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας ταυτοχρόνως από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ να μεταβάλλει τη στάση του. Αντιστοίχως, το ίδιο τον είχαν καλέσει 24 ώρες πριν να πράξει τόσον ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, όσο και ο αμερικανός πρεσβευτής, Τζες Μπέιλι. Για «πολύ ανησυχητική κλιμάκωση της κατάστασης», έκανε λόγο, από την Ουκρανία όπου βρίσκεται, ο γερμανός υπουργός των εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτιμώντας, ταυτοχρόνως, ότι το άλυτο θέμα της ονομασίας έχει «διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στη δυσμενή τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Οι δηλώσεις της Φ. Μογκερίνι

Τα τουίτ του Γιοχάνες Χαν

johannes

Μετάφραση: Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην πΓΔΜ: «όλοι οι ηγέτες, του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου, πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών». Σε μια δημοκρατία πρέπει να αναγνωρίζονται οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες ακόμη κι αν δεν είναι αρεστές. Τούτων δοθέντων και προς το συμφέρον των πολιτών, αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους θεσμούς να μην εμποδίζουν τη δημοκρατική διαδικασία.

Το τουίτ του Τζες Μπέιλι

baily

Μετάφραση: Συμφωνώ με τον Γιοχάνες Χαν. Ανησυχώ που η ‘Μακεδονία’ απομακρύνεται από τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, βασικές αξίες [αμφότερες] του ΝΑΤΟ.

Στον αντίποδα η Μόσχα

Η Μόσχα, από την άλλη, κατήγγειλε, δίχως χρονοτριβή, αυτές τις ευρω-ατλαντικές συστάσεις ως ωμή παρέμβαση της Δύσης στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων «η οποία πρέπει να σταματήσει».

Το τουίτ του ρωσικού ΥΠΕΞ

Μετάφραση: Η πολιτική κρίση στη ‘Μακεδονία’ χειροτερεύει. Η Δύση προσπαθεί να φέρει στην εξουσία την αντιπολίτευση η οποία ηττήθηκε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη ‘Μακεδονία’ (11 Δεκεμβρίου 2016).

Οι ασάφειες του σκοπιανού συντάγματος και η άρνηση του Ιβάνοφ

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ υποστηρίζει ότι ο λόγος για τον οποίον αρνείται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM του Ζόραν Ζάεφ είναι η πλατφόρμα συνεργασίας του με τις αλβανικές παρατάξεις, η οποία, όπως διατείνεται, έχει συνταχθεί στα Τίρανα και την Πρίστινα και η εφαρμογή της συνιστά απειλή για το σύνταγμα και την ενότητα της χώρας. Την άρνησή του αυτή διευκολύνουν οι ασάφειες του σκοπιανού συντάγματος σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση -ό,τι, δηλαδή, συνέβη προ μηνός με τον Γκρούεφσκι, ο οποίος δεν τα κατάφερε, αναγκάστηκε να παραδώσει τη διερευνητική εντολή και πλέον προσδοκά σε νέες εκλογές.

Εκτός από τον Νίκολα Γκρούεφσκι -με την υποστήριξη του οποίου, άλλωστε, εξελέγη Πρόεδρος- στο πλευρό του έχει και τους οπαδούς εκείνου και του κόμματός του -του εθνικιστικού VMRO-DPMNE που νίκησε μεν στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου αλλά δεν συγκέντρωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία- οι οποίοι για ακόμη μια βραδιά χτες διαδήλωσαν στα Σκόπια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Κεντρικό τους σύνθημα το «Ενωμένη ‘Μακεδονία’», έτσι ώστε να υποδηλώνεται ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης με τα αλβανικά κόμματα υπονομεύει την ενότητα της χώρας.

Δημοσιογράφοι που επικρίνουν το VMRO, συχνά - πυκνά αυτές τις τελευταίες ημέρες που η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, βρίσκονται στο στόχαστρο οπαδών της παράταξης του Γκρούεφσκι. Χθες ήταν η σειρά του Μπόριαν Γιοβάνοφσκι. Τον εντόπισαν σε κεντρικό εστιατόριο των Σκοπίων. Όπως φαίνεται στο βίντεο που ανέβηκε στα σόσιαλ μίντια, ένας νεαρός τον πλησιάζει, τον βρίζει και στη συνέχεια τον φτύνει στο πρόσωπο.

Την περασμένη Τρίτη (28/2) επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο του καναλιού Α1 Αλεξάνταρ Τοντέφσκι και τον οπερατέρ του Βλαντιμίρ Ζελτσέσκι.

Μετάφραση: Έδειραν δημοσιογράφο και κάμεραμαν στη διάρκεια της σημερινής διαδήλωσης στα Σκόπια και τους έσπασαν την κάμερα

Σε ακόμη ένα επεισόδιο, νεαροί συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του αρθρογράφου Μπράνκο Τριτσκόφσκι αποκαλώντας τον «προδότη».

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του καταγγέλλει προεδρικό πραξικόπημα, προειδοποιεί τον Ιβάνοφ ότι δεν θα του επιτρέψει να «παίζει με το κράτος» ενώ κατηγορεί τον Γκρούεφσκι ότι κρατά «σε ομηρία» τη χώρα.

Η ουσία είναι ότι 16 χρόνια μετά την αιματηρή αντιπαράθεση Σλάβων και Αλβανών που έφερε την πΓΔΜ στο χείλος του πολέμου, το φάντασμα του εμφυλίου πλανάται ξανά πάνω από τα Σκόπια, καθώς -με ευθύνη εντός και εκτός- αναμοχλεύονται εθνοτικά πάθη και υποδαυλίζεται το μίσος.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Τραμπ κάνει άνω - κάτω τα Σκόπια

Σκόπια: Οι νύχτες της οργής και το σκάνδαλο των υποκλοπών