Νέοι Αγρότες: τα μπλόκα, οι φόροι και η απογοήτευση
Την ώρα που οι αγρότες στήνουν το ένα μπλόκο μετά το άλλο σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους για μια ακόμη κάθοδο στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να πάρουν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, το CNN Greece μίλησε με τρεις νέους αγρότες.
Η αφετηρία του καθενός διαφορετική. Το κίνητρο όμως ίδιο. Όλοι ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της γης ή με την κτηνοτροφία από αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Θέλουν να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Νέοι άνθρωποι οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν την σκληρή δουλειά του αγρότη και η πολιτεία αντί να τους «επιβραβεύσει» γι αυτό στέκεται απέναντι τους.
Η άποψη τους για το πώς θα διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο στην ελληνική ύπαιθρο μπορεί να διαφέρει στον τρόπο, όχι όμως στην ουσία.
Και οι τρεις μας περιέγραψαν την ίδια σκληρή πραγματικότητα. Έχουν τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια προβλήματα.
Ο Βαγγέλης Αναστασόπουλος δούλευε σ΄ ένα συσκευαστήριο πατάτας και φιστικιών στην Καλαμάτα, ως τεχνολόγος γεωπόνος. Αν και οι συνθήκες εργασίας όπως μας λέει ήταν καλές αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική πορεία καθώς έβλεπε την οικονομία της χώρας να βυθίζεται και φοβόταν ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της ανεργίας. Ήθελε να στηριχτεί στα δικά του πόδια. Έτσι πριν από δύο χρόνια γύρισε στο χωριό του, στο Πολύλοφο του δήμου Μεσσήνης για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την καλλιέργεια.
«Δεν ήθελα να αφήσω τα χωράφια μου. Ήθελα να γυρίσω στον τόπο μου. Παίρνω μεγάλη ικανοποίηση από την δουλειά μου και αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι παλιοί αγρότες. Είναι πολύ ωραίο να ακούς καλά λόγια για τα προϊόντα σου. Εμείς εδώ καλλιεργούμε σύκα και ελιές» λέει με περηφάνια στο CNN Greece, o Βαγγέλης.
Του βγαίνει όμως ένα παράπονο για τον ρόλο της πολιτείας. Όπως υποστηρίζει δεν είναι στο πλευρό των νέων αγροτών, απλά τους δίνει μια ώθηση στο ξεκίνημα τους, ένα χρηματικό ποσό το οποίο μπορεί να καλύψει την αγορά ενός αγροτικού μηχανήματος και τίποτα περισσότερο.
Ο Βαγγέλης Αναστασόπουλος πιστεύει ότι το κράτος θα έπρεπε να παρέχει ελαφρύνσεις στους νέους αγρότες σε ότι αφορά την φορολογία -έμμεση και άμεση- και τις ασφαλιστικές εισφορές.
«Το μπλόκο είναι ο μοναδικός τρόπος και το μοναδικό εργαλείο που έχουν οι αγρότες. Αρκετοί πολίτες δεν ξέρουν γιατί οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο. Δεν είναι μόνο η φορολογία. Μας ζητούν να πληρώσουμε πρόστιμο στο κράτος, 1.000 με 1.200 ευρώ το στρέμμα με βάση κάτι δασικούς χάρτες του 1945. Μιλάμε για εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί για καλλιέργεια από το δημόσιο το 1950» λέει ο νέος αγρότης.
Ενώ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων μετά από καταστροφές στις καλλιέργειες που φτάνουν μέχρι και τα δυο χρόνια.
«Πώς θα ζήσουμε χωρίς εισόδημα;» ρωτά με αγωνία.
Το 2001 ο Χάρης Λιούρης αποφάσισε να σταματήσει την ενασχόληση του με τον χώρο της εστίασης και να γίνει νέος αγρότης. Μαζί με τον αδερφό του επένδυσαν στη μικρή πτηνοτροφική μονάδα που είχαν οι γονείς τους. Με σκληρή δουλειά και με την βοήθεια προγραμμάτων ανέπτυξαν την περιουσία τους.
Σήμερα είναι ιδιοκτήτες μιας βοοτροφικής μονάδας με 100 ζώα και μιας πτηνοτροφικής με 80.000 κοτόπουλα ενώ πριν από 8 μήνες έφτιαξαν μια νέα μονάδα κοτόπουλων αβγοπαραγωγής στα Γραμμενοχώρια, στον Περάτη Ιωαννίνων.
Ο Χάρης Λιούρης μιλά με αγάπη για την δουλειά του και με πικρία για το κράτος και την νέα αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου:
«Τα μέτρα αυτά είναι ταφόπλακα για την πρωτογενή παραγωγή και λειτουργούν ως αντικίνητρο [...] Χρειαζόμαστε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό είναι κάτι σαν φορολογικό απ την στιγμή που πατάει πάνω στο εισόδημα που δηλώνεις. Για παράδειγμα αν κάποιος δηλώνει εισόδημα 70.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 20.000 σε ασφαλιστικές εισφορές.»
Η αύξηση του κόστους παραγωγής έχει αναγκάσει αρκετούς μεγάλους παραγωγούς να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί μικροί παραγωγοί θα εγκαταλείψουν την παραγωγή τους.
«Ένας νέος παραγωγός για να κάνει μια βιώσιμη μονάδα θέλει το λιγότερο 200.000 ευρώ. Με τις τράπεζες να έχουν κλείσει την στρόφιγγα και να δίνουν ελάχιστα δάνεια με επιτόκιο 9% δεν μπορεί καμία επιχείρηση να είναι βιώσιμη. Πιστεύω ότι θα υπάρξει και πρόβλημα απορρόφησης στα νέα προγράμματα του υπουργείου που υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 6 δις ευρώ» λέει στο CNN Greece ο Χάρης Λιούρης με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων.
Μιλώντας για τον εαυτό του αλλά και για τους νέους αγρότες που εκπροσωπεί υποστηρίζει ότι τα μπλόκα στους δρόμους δεν είναι η μορφή των κινητοποιήσεων μέσω την οποίας θα δικαιωθούν τα αιτήματα τους.
«Φέτος που το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι νόμος του κράτους πρέπει να βρούμε άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Δεν θέλουμε να φέρουμε καμία κοινωνική ομάδα απέναντι μας. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι έχουμε άλλη αντίληψη. Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι μόνο στους αγρότες είναι σε όλες τις παραγωγικές ομάδες και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Γι αυτό θα πρέπει να προτάξουμε τον διάλογο» τονίζει ο Χάρης Λιούρης ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέοι αγρότες της Ηπείρου δεν συμμετέχουν στα μπλόκα της περιοχής πάρα μόνο σε συλλαλητήρια.
Ο Θοδωρής Βασιλόπουλος από το 2004 ασχολείται με την έρευνα και την οργάνωση ενός αγροκτήματος βιολογικής γεωργίας. Καλλιεργεί ελιές, σταφύλια, εσπεριδοειδή, κηπευτικά και σιτηρά στην περιοχή της Αμαλιάδας.
Δεν σταματά εκεί όμως. Ο δραστήριος νέος αγρότης τυποποιεί και εμπορεύεται τα βιολογικά προϊόντα που παράγει σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
Το κόστος παραγωγής για εκείνον όπως μας λέει ήταν πάντα πιο ακριβό -και τώρα ακόμη περισσότερο- διότι η βιολογική γεωργία στηρίζεται στην χειρονακτική εργασία και σε περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων.
«Χρειαζόμαστε πολλά χέρια για να βγάλουμε τα ζιζάνια, αυτό είναι το μεγαλύτερο κοστολόγιο. Στη βιολογική καλλιέργεια κάνουμε πρόληψη δεν υπάρχουν φάρμακα άμεσης καταπολέμησης της ασθένειας. Στις μεθόδους πρόληψης χρειάζεται να ρίξουμε περισσότερες φορές χαλκό και άλλα ορυκτά ή να φτιάξουμε φυσικά εκχυλίσματα και αυτά μας οδηγούν στο να βάλουμε πιο ακριβές τιμές» λέει στο CNN Greece, o Θοδωρής Βασιλόπουλος.
Για τους νέους αγρότες η βιολογική καλλιέργεια δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργάτες, γεωργικά μηχανήματα, αποθηκευτικούς χώρους, κανάλια ύδρευσης και άρδευσης.
Έτσι πολλοί για να μπορέσουν να αντέξουν κάνουν και δεύτερη δουλειά εκτός αν ... «κληρονομήσουν» κάτι απ΄ τους γονείς τους.
Με αυτά τα προβλήματα των νέων αγροτών η πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί λέει στο CNN Greece o Θοδωρής Βασιλόπουλος, με την ιδιότητα του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών:
«Δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Εννοώ ότι δεν μπορούμε να πάμε να δανειστούμε χρήματα από τις τράπεζες για να μπορέσουμε να τα επενδύσουμε στο χωράφι μας ώστε να αυξήσουμε τον όγκο παραγωγής και τα στρέμματα μας.»
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα για τους νέους αγρότες με βιολογικές καλλιέργειες είναι ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει την διάθεση των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές.
Με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και το κράτος να μην δίνει λύσεις, οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος αλλά με σεβασμό προς τους συμπολίτες μας τονίζει o Θοδωρής Βασιλόπουλος:
«Συμμετέχω στους συμβολικούς αποκλεισμούς υπηρεσιών όπως είναι ο δήμος και η περιφέρεια. Το να κλείνουμε τους δρόμους είναι λάθος και ειδικά στις ημέρες μας. Μπορούμε όμως να πηγαίνουμε σε κόμβους και να διαμαρτυρόμαστε με πιο ήπιους τρόπους. Επίσης δεν γίνεται μόνο τον Γενάρη και τον Φλεβάρη να κλείνουμε δρόμους.»