Λάτρης της «σκουριάς» μας ξεναγεί σε έναν «απαρχαιωμένο θησαυρό»
Το παράξενο πάθος του Ολλανδού σκηνοθέτη Bob Thissen τον οδήγησε σε ένα επικίνδυνο και παγερό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας ένα βράδυ του χειμώνα. 0 32χρονος βραβευμένος δημιουργός είναι λάτρης εγκαταλελειμμένων κτηρίων και έχει αφοσιωθεί σε ταξίδια σε απομακρυσμένα και δύσβατα μέρη του κόσμου για να κάνει το πάθος του πραγματικότητα. Οι φωτογραφίες του είναι πραγματικά έργα τέχνης, μιας τέχνης που ξεφεύγει από τις νόρμες.
Ξεκίνησε τις εξερευνήσεις του πριν από δέκα χρόνια και «αυτή η τοποθεσία ήταν το νούμερο ένα στη λίστα μου από τότε που ξεκίνησα. Είναι ο πιο όμορφος παρακμάζων σταθμός παραγωγής ενέργειας κατά την γνώμη μου», λέει ο 32χρονος Ολλανδός μιλώντας στο CNN Greece για τις περιπέτειες μου.
Περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατάφερε να μπει μέσα στο απαρχαιωμένο εργοστάσιο Richmond Power Station στην Φιλαδέλφεια μιλά για μια αληθινή αστυνομική περιπέτεια. Φύλακες, σκοτάδι, έρημο τοπίο, φράχτες και φυσικά ύπνος σε παγερά, υγρά πατώματα.
«Είναι δύσκολο να μπεις σε αυτό το μέρος και χρειάζεται πολύ τύχη. Είναι σε ημι-ενεργές περιοχές και τις περισσότερες φορές υπάρχει ασφάλεια, θα σε έβλεπαν αμέσως. Υπάρχουν ηλεκτροφόροι φράχτες και κάμερες παντού. Ελέγξαμε την περιοχή μια μέρα πριν την επίσκεψή μας, μέσα στην βροχή, για να βρούμε το καλύτερο σημείο εισόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά περιγράφοντας τι αντιμετώπισε αυτός και η ομάδα του.
«Δοκιμάσαμε την τύχη μας στη μέση της νύχτας. Υπήρχε ασφάλεια στην περιοχή, γι’ αυτό συνήθως είναι ένα απαγορευτικό σημείο. Ήθελα πάρα πολύ να δω το μέρος γι’ αυτό σκαρφαλώσαμε τον φράχτη και μπήκαμε. Ευτυχώς για μας είχε πολύ ομίχλη και δεν μας είδαν να τρέχουμε από τις κάμερες. Ύστερα από λίγο σκαρφάλωμα μπήκαμε και κινηθήκαμε μέσα στο λαβύρινθο στο σκοτάδι. Δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε φακούς γιατί ακούγαμε αυτοκίνητα να κινούνται στον χώρο», λέει συνεχίζοντας την εξιστόρηση της μοναδικής του περιπέτειας.
Το εντυπωσιακό κτήριο που αποτύπωσε στις φωτογραφίες του «χτίστηκε μεταξύ 1919 και 1925. Λειτουργούσε από το ‘25 έως το ‘85, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς χώρους που σχεδιάστηκαν ποτέ και είναι εμπνευσμένος από τις ρωμαϊκές τουαλέτες». Μετά το κλείσιμό του το 1985 το εργοστάσιο χρησιμοποιήθηκε ως πλατό για γυρίσματα ταινιών. «Ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ταινίες όπως το Transformers II, το Twelve Monkeys και το Last Airbender».
Ο Thissen και η ομάδα του πέρασαν μια ολόκληρη μέρα μέσα στο εργοστάσιο, «μπήκαμε το βράδυ και φύγαμε την επόμενη μέρα, πάλι στο σκοτάδι», λέει στο CNN Greece. Η παραμονή ήταν εξίσου δύσκολη με την είσοδο όμως καθώς οι καιρικές συνθήκες και το χιόνι που έπεσε όλες τις προηγούμενες μέρες έκανε την αποστολή τους... παγερή.
«Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα στεγνό σημείο στο έδαφος για να κοιμηθούμε, αλλά τα πάντα ήταν σκουριασμένα και βρεγμένα. Αποφασίσαμε να κοιμηθούμε σε ένα πολύ κρύο σιδερένιο σημείο ενώ νερό έσταζε στα πρόσωπά μας - έξω είχε παγωνιά. Ύστερα από μερικές ώρες - και καθόλου ύπνο - ξημέρωσε και αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε το μέρος».
Αυτό που είδε ο σκηνοθέτης και η ομάδα του με το πρώτο φως της μέρας τους αποζημίωσε για την περιπετειώδη νύχτα. Ο «απαρχαιωμένος θησαυρός», όπως χαρακτηρίζει τις εγκαταστάσεις, τους προσέφερε πολύ υλικό για εξερεύνηση και ένα φωτογραφικό άλμπουμ πολύ διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.
«Το κτήριο ήταν σε αποσύνθεση από την οροφή μέχρι τα πατώματα και υπήρχε μεγάλη συμμετρία», λέει και συνεχίζει: «Η αίθουσα με την τουρμπίνα ήταν η πλέον εντυπωσιακή. Είναι τεράστια, δεν φαίνεται στις φωτογραφίες. Προσπαθήστε να υπολογίσετε το μέγεθος του διαδρόμου βλέποντας την πόρτα», εξηγεί.
Μιλώντας για την αίσθηση του μέσα στον χώρο αναφέρει πως ένιωσε «μικροσκοπικός εκεί μέσα. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς χώρους που έχουν σχεδιαστεί ποτέ», και αποκαλύπτει πως πέρα από την επικίνδυνη είσοδο στο κτήριο, επικίνδυνη ήταν και η παραμονή στην συγκεκριμένη αίθουσα καθώς έπεφταν συνέχεια «τούβλα – λόγω της έντονης χιονόπτωσης που υπήρχε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα. Ένα τούβλο έπεσε λίγα μέτρα μακριά μου».
Παρά τις δυσχέρειες η αποστολή του στέφθηκε υπό απόλυτη επιτυχία και πλέον ο 32χρονος ξεκινά νέες περιπέτειες. «Έχω πολλά σχέδια», λέει και αναφέρει πως ένα από αυτά είναι και ένα ταξίδι στην Ελλάδα και τα δικά της εγκαταλελειμμένα κτήρια. «Θα επισκεφτώ τα πιο όμορφα κτήρια στον κόσμο», υπόσχεται... ίσως στον εαυτό του.
«Έχω ήδη κλείσει πολλά αεροπορικά εισιτήρια - Ευρώπη, Ασία, Αφρική για τον επόμενο μήνα», λέει ο δημιουργός και καλεί τους θαυμαστές της δουλειάς του να συνεχίσουν να ακολουθούν κάθε του βήμα.
«Ακολουθήστε με και θα εκπλαγείτε με τα πανέμορφα μέρη που έχουν εγκαταλειφθεί. Μερικά από αυτά είναι ιδιαιτέρως δυσπρόσιτα και αν κολλήσω δεν ξέρω πως θα επιστρέψω σπίτι... σύντομα τουλάχιστον».