FOCUS

Γ. Κατρούγκαλος στο CNN Greece: απρόβλεπτος ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα

Γ. Κατρούγκαλος στο CNN Greece: απρόβλεπτος ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα

Την πεποίθηση ότι είναι απρόβλεπτες οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

CNN KATROUGALOS TSIMBLAKI

O κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα αντιδρά σθεναρά, σταθερά και με ψυχραιμία στις αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ο οποίος αμφισβητεί ευθέως τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και όχι μόνο τη ρύθμιση των ελληνοτουρκικών συνόρων. Η Συνθήκη της Λωζάνης χάραξε και τα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στο CNN Greece, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις δήθεν αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας, η Ελλάδα προσπαθεί να την κρατήσει σε Ευρωπαϊκή τροχιά και να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θεωρεί ως όρο για να ανοίξουν τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης ΕΕ – Τουρκίας το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύνθεση: CNN Greece


Σε ερώτηση του CNN Greece για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Ελλάδα τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και γιατί δεν θέτει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή ακόμη και στο ΝΑΤΟ στο οποίο και οι δύο χώρες είναι μέλη ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε:
«Η αντίστασή μας γίνεται με μέσα ισχύος με τις αναχαιτίσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα de facto θέμα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο χώρο αυτό», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να παραπέμψουμε θέματα που δεν είναι ανοιχτά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ένα θέμα παραδεχόμαστε ότι μένει να ρυθμιστεί και αυτό είναι η χάραξη της υφαλοκρηπίδας, για αυτό όμως πρέπει να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά.

Που το πάει ο Ερντογάν

«Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις κανείς τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας μετά το πραξικόπημα, ενδεχομένως ένα τμήμα των δηλώσεών του να απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι την απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις, προσδιορίζει η προσήλωση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Το «άνοιγμα» στο Ιράν

Το CNN Greece ρώτησε τον κ. Κατρούγκαλο για την άρση των κυρώσεων στο Ιράν και ειδικότερα της άρσης των ειδικών κυρώσεων κατά της τράπεζας Σαντεράτ Ιράν. «Το καθεστώς των κυρώσεων έχει γενικά αρθεί γιατί εφαρμόζεται η συμφωνία για την επιβολή των γνωστών περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας συνέβαλε στην άρση των ειδικών κυρώσεων κατά της Σαντεράτ. Η Ελλάδα, πάντα αποτελούσε μια γέφυρα ανάμεσα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και τις αραβικές χώρες όπως επίσης και με τα μέλη της Ε.Ε. Είμαστε ένας διαμεσολαβητής των χωρών της Δύσης και της Ε.Ε». Τα πεδία συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ των δύο χωρών, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος είναι μεταξύ άλλων το πετρέλαιο και η επιχειρηματικότητα. Τόνισε δε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο.

Η Αλβανία και το «τσάμικο»

Untitled design

Σύνθεση: CNN Greece

Ο κ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, είπε ότι δεν είναι διμερές θέμα το θέμα της τσαμουριάς. Ενώ για τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των ομογενών, είπε ότι η Ελλάδα αντιδρά κάθε φορά έντονα και συνδέει το θέμα με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Εν αναμονή της θετικής ανταπόκρισης των Σκοπίων

Για το Σκοπιανό ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει μία συμφωνία στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών.

Θα είναι μια ονομασία κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Μένει να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και να μην υπάρξει υποταγή σε σειρήνες εθνικισμού όπως είχε γίνει στο παρελθόν.

Σε ερώτηση του CNN Greece για το εάν θεωρεί επιτυχημένη τη διακυβέρνηση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεδομένου ότι όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοιχτά, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη έχουν ληφθεί τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες από την Ελλάδα που έχουν τύχει αποδοχής από πολλές χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα. Έφερε ως παράδειγμα τη Σύνοδο των ηγετών του Νότου (όπου είχε παραβρεθεί ο Ολάντ και ο Ρέντσι) αλλά και τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια κα τη Σταθερότητα που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.