FOCUS

M.Βεληβασάκης στο CNN Greece: Το 2018 θα κάνουμε Πάσχα στον Αγ. Νικόλαο

Ο Μανώλης Βεληβασάκης, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς στον κόσμο, έχει αναλάβει την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη που κονιορτοποιήθηκε όταν καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων που άφησε πίσω του το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

O κ. Μανώλης Βεληβασάκης είναι Construction, Design Arbitrator, Managing Principal στην εταιρεία Thornton Tomasetti που ίδρυσε και έχει αναλάβει τις τεχνικές όψεις της σχεδίασης, τον προγραμματισμό, τη μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής. Είναι δηλαδή ο πολιτικός μηχανικός του έργου ενώ ο Σαντιάγο Καλατράβα είναι ο αρχιτέκτονας του ναού του Αγίου Νικολάου.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βεληβασάκης στο CNN Greece μιλά για τις εργασίες που γίνονται στον Άγιο Νικόλαο αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην κατασκευή του.

O προσωρινός σταυρός στον Άγιο Νικόλαο στη Νέα Υορκη. Πηγή: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος

Αποκαλύπτει ότι από τα συντρίμμια του Αγίου Νικολάου, βρήκε άθικτα κεριά τα οποία παρέδωσε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και παρομοιάζει τον νεοανεγειρόμενο ναό σαν ελβετικό ρολόι, ένα μοναδικό κόσμημα που θέλει, επιμονή, υπομονή και μεγάλη προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί.

H πορεία του έργου

Ο κ. Βεληβασάκης, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί ο τρούλος του ναού και μέσα σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός. «Το έργο είναι μικρό αλλά εκλεκτό. Είναι ένα κόσμημα που θα βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Υόρκης και θα πρέπει να αντιπροσωπεύει όλους τους Ορθοδόξους και τον Ελληνισμό», επισημαίνει ο κ. Βεληβασάκης στο CNN Greece.

Εξηγεί ότι δεν θα είναι μόνο ένας Ορθόδοξος ναός αλλά ένας τόπος για όλους όσοι επιθυμούν να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κερί για τα χιλιάδες αθώα θύματα.

O προσωρινός σταυρός στον Άγιο Νικόλαο στη Νέα Υορκη. Πηγή: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος

Μοιάζει στην Αγιά Σοφιά

Τα χαρακτηριστικά του ναού, όπως επισημαίνει ο κ. Βεληβασάκης στο CNN Greece, τα επέλεξε ο Σαντιάγο Kαλατράβα. O νέος ναός του Αγίου Νικολάου έχει στοιχεία από την Αγία Σοφία και την Αγία Ειρήνη που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Για τον κ. Καλατράβα, ο κ. Βεληβασάκης λέει ότι είναι επιλεκτικός αρχιτέκτονας και ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια του έργου.

«Η δουλεία όπως λέω στα συνεργεία είναι σαν να φτιάχνουμε ένα ελβετικό ρολόι το οποίο χρειάζεται επιμονή, υπομονή και μεγάλη προσοχή. Μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει». εξηγεί στο CNN Greece, o κ. Βεληβασάκης και προσθέτει ότι μέχρι το Πάσχα του 2018 το έργο θα έχει αποπερατωθεί.

Επένδυση με πεντελικο μάρμαρο

Σε ότι αφορά τη διακόσμησή του, αποκαλύπτει μία λεπτομέρεια: Τα μάρμαρα του νέου ναού του Αγίου Νικολάου, θα έρθουν από την Πεντέλη.

O προσωρινός σταυρός στον Άγιο Νικόλαο στη Νέα Υορκη. Πηγή: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος

Άθικτα κεριά βρέθηκαν στα συντρίμμια

Οι πρώτες μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, ήταν πολύ δύσκολες, μας λέει ο κ. Βεληβασάκης. «Έπρεπε να δείξουμε την αγάπη και τον πατριωτισμό μας σε αυτό το κράτος... Είχαμε επίγνωση του βάρους της δύσκολης δουλειάς».

Χαραγμένες παραμένουν στο μυαλό του οι στιγμές όταν έφτασε στο σημείο που βρισκόταν ο ελληνορθόδοξος ναός που είχε συνδεθεί με την παρουσία του Ελληνισμού στην Αμερική. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα μετά το χάος που βρέθηκα κοντά στα συντρίμμια του ναού. Δεν μπορούσες να προσανατολιστείς γιατί χιλιάδες τόνοι από ατσάλι είχαν καταπλακώσει το ναό... Μετά από αρκετές εβδομάδες που είχαμε απομακρύνει τα υλικά και είχαμε φτάσει κοντά στο ναό, είπα να σταματήσουν. Τους είπα ‘δεν χρειάζονται πια ούτε γερανοί ούτε εκσκαφείς αλλά μόνο η σκαπάνη του αρχαιολόγου’. Το τριώροφο κτήριο του ναού είχε συμπιεστεί και είχε ύψος μόλις μισό μέτρο».

Από το ναό, λίγα είχαν απομείνει. «Δεν βρήκαμε πολλά πράγματα, αλλά αυτά τα λίγα που συλλέξαμε με μεγάλη προσοχή θα επανέλθουν πίσω στο ναό. Μέσα στο χάος που επικρατούσε βρήκαμε κεριά τα οποία ήταν άθικτα και τα παρέδωσα στην Aρχιεπισκοπή Αμερικής. Πιστεύω ότι αυτά τα κεριά θα επανέλθουν στο ναό για να ξανανάψουμε την ελπίδα».

Σε παλαιότερη συνέντευξη που είχε δώσει ο κ. Βεληβασάκης στο CNN Greece είχε μιλήσει όχι μόνο για τα διάσημα δημιουργήματά του τους δίδυμους πύργους της Petronas, στην Κουάλα Λουμπούρ, τον πύργο “Taipei 101”, τη δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου, τις εργασίες αποκατάστασης στο Empire State Building και στον πύργο της Chrysler, αλλά και τα μακάβριο έργο που τα συνεργεία του απομάκρυναν επί εννέα μήνες τα συντρίμμια των δίδυμων πύργων.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής για το ναό του Αγ. Νικολάου

Πριν από λίγες μέρες σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή έγινε η τοποθέτηση του προσωρινού σταυρού στον τρούλο του ναού.
Η τελετή έγινε στο εργοτάξιο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Greenwich και Liberty.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπογράμμισε ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι ορόσημο για την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αμερικής. ης τελετής ηγήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ παρόντες ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κώστας Κούτρας, εκπρόσωπος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής της Ν.Υ και του Νιού Τζέρσει Patrick Foye, μέλη της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου, χορηγοί και χρηματοδότες του έργου.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο CNN Greece, είχε πει ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου είχε καταποντιστεί σε βάθος 15 μέτρων.

Είχε επισημάνει ότι χτίζεται στην οδό Liberty, απέναντι ακριβώς το Μνημείο της Καταστροφής και το Μουσείο του Ground Zero. Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, τον ημιτελή ναό επισκέπτονται ημερησίως περίπου 18.000 άτομα και υπολογίζεται ότι μόλις αυτός ολοκληρωθεί, θα προσελκύει 20.000 με 25.000 άτομα την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Τι μου αποκάλυψε ο Ομπάμα για την ελληνική κρίση

Ο Μ. Βεληβασάκης είναι από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς στον κόσμο

Μ. Βεληβασάκης: Ο Έλληνας που συνάντησε στο Λευκό Οίκο τον Μπάρακ Ομπάμα (pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης