Κρυογονική: Ελπίδα για ζωή ή αιωνία σου η ...κατάψυξη;
«Είμαι μόνο 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω αλλά ξέρω ότι θα πεθάνω. Πιστεύω ότι η κρυο-συντήρηση μου δίνει την πιθανότητα να θεραπευτώ, ακόμη κι αν ξυπνήσω μετά από εκατοντάδες χρόνια. Δεν θέλω να θαφτώ στο χώμα. Θέλω να ζήσω και πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να έχουν βρει θεραπεία για τον καρκίνο και να με ξυπνήσουν. Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία. Αυτή είναι η επιθυμία μου».
Με αυτά τα λόγια η 14χρονη βρετανίδα, σύμφωνα με το CNNi, έπεισε το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο να συναινέσει στην απόφαση της να καταψυχθεί.
Το κορίτσι πέθανε στις 17 Οκτωβρίου και 8 ημέρες μετά μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σώμα της είχε διατηρηθεί μέσα σε ξηρό πάγο.
Την διαδικασία κατάψυξης και συντήρησης ανέλαβε το Cryonics Institute, που βρίσκεται στο Μίσιγκαν. Το κόστος ανέρχεται στα 37.000 δολάρια.
Πηγή:Wikipedia
Η ασθενής σύμφωνα με το κέντρο κρυογονικής τοποθετήθηκε σε έναν θάλαμο με υγρό άζωτο. Οι συνθήκες συντήρησης ελέγχονται από έναν υπολογιστή.
Η 14χρονη από τον Λονδίνο είναι ο 143ος ασθενής που έχει καταψυχθεί εκεί.
Παγκοσμίως υπάρχουν μόνο δυο σημεία στα οποία καταψύχονται και φυλάσσονται άνθρωποι -κάποιοι βέβαια καταψύχουν και τα κατοικίδια τους.
Το ένα είναι το Cryonics Institute, στο Μίσιγκαν και το άλλο το KrioRus στη Μόσχα.
Το κέντρο κρυογονικής στη Ρωσία έχει 200 μέλη και από το 2003 (έτος ίδρυσης) μέχρι και σήμερα έβαλε στην κατάψυξη 51 άνθρωπους (26 σώματα και 25 κεφάλια ασθενών), 7 σκύλους, 8 γάτες και 3 πτηνά.
Πολλοί επιλέγουν να μην καταψυχθούν ολόκληροι και ζητούν από τους επιστήμονες να συντηρήσουν μόνο το κεφάλι τους.
Ο καθηγητής βιολογίας κυττάρου και βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκάς Μαργαρίτης, συμμετείχε στα πρώτα πειράματα κρυογονικής στο Χάρβαρντ. Οι αρχικές μελέτες, όπως μας λέει, έγιναν πάνω στην κατάψυξη και απόψυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ο έλληνας επιστήμονας μίλησε στο CNN Greece για τις κρίσιμες λεπτομέρειες της διαδικασίας και για τους κινδύνους:
«Η κατάψυξη γίνεται με απότομη πτώση της θερμοκρασίας δηλαδή με πάνω από 5.000 βαθμούς το δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα ψύξης θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη για να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι μέσα στο υλικό του κυττάρου και αλλοιωθούν τα συστατικά του. Έτσι και γίνει ο παραμικρός κρύσταλλος κατά την απόψυξη αυτός θα σπάσει, οπότε αυτό το κύτταρο θα πεθάνει, κατ’ επέκταση, αν αυτό συμβεί σε πολλά κύτταρα του οργανισμού, ο οργανισμός δεν θα ζήσει».
Οι επιστήμονες αποφεύγουν να δημοσιεύσουν μελέτες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας οργανισμός όταν αποψύχεται. Υποστηρίζουν ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη γι αυτού του είδους την πληροφορία.
Ας δούμε πως γίνεται η συντήρηση:
«Η τελική διατήρηση γίνεται συνήθως σε υγρό άζωτο που έχει -196 βαθμούς κελσίου. Το υγρό ήλιο είναι στους -273 βαθμούς κελσίου αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκεί διατήρηση. Επειδή το υγρό άζωτο είναι παχύρευστο δεν μπορεί κανείς να καταψύξει έναν οργανισμό απευθείας σ' αυτό. Χρησιμοποιείται ενδιάμεσο υγρό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέον το οποίο είναι στους -98 βαθμούς Κελσίου το οποίο είναι λεπτόρρευστο, συνεπώς μπορεί να διεισδύσει στον οργανισμό και να τον παγώσει. Στη συνέχεια γίνεται η εμβάπτιση στο υγρό άζωτο», μας λέει ο κ. Μαργαρίτης.
Κρυογονική
Πατέρας της κρυογονικής θεωρείται ο Ρόμπερτ Έτινγκερ. Στις 4 Απριλίου του 1976 ίδρυσε το Cryonics Institute στο στο Μίσιγκαν, των ΗΠΑ. Ο πρώτος ασθενής του ήταν η μητέρα του, την οποία κατέψυξε το 1977 . Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η μοναδική ασθενής που έβαλε σε κρυο-συντήρηση ήταν η πρώτη σύζυγος του. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν.
Τον Αύγουστο του 2016 το Ινστιτούτο του μετρούσε 1.446 μέλη -όλοι αυτοί θέλουν στο μέλλον να καταψυχθούν. Ανάμεσα τους είναι και 12 άτομα από Ελλάδα -ο νεώτερος έχει γεννηθεί το 1985 και ο μεγαλύτερος το 1977.
Κόστος
Τα ισόβια μέλη πρέπει να καταβάλουν 1.250 δολάρια εφάπαξ στο Ινστιτούτο και μπορούν να καταψυχθούν με 28.000 δολάρια.
Τα ετήσια μέλη πληρώνουν για κάθε χρόνο 120 δολάρια και το κόστος κατάψυξης τους φτάνει τα 37.000 δολάρια.
Σε υγρό άζωτο συντηρείται πλέον και ο ιδρυτής του Ινστιτούτου, Ρόμπερτ Έτινγκερ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 92 ετών.
Διαδικασία κατάψυξης
- Το άτομο καταψύχεται μέσα σε μια μπανιέρα αμέσως μετά τον θάνατο του, προκειμένου να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση τα κύτταρα και τα όργανα του σώματος του
- Το αίμα του αφαιρείται και αντικαθίσταται με μια κρυοπροστατευτική- αντιψυκτική ουσία, μη τοξική
- Στη συνέχεια το σώμα βυθίζεται μέσα σε υγρό άζωτο και διατηρείται στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία
Γιατί όμως είναι απαραίτητη η χρήση των κρυοπροστατευτικών;
«Δεν μπορεί να καταψύξει κανείς έναν οργανισμό όπως είναι εάν δεν του βάλει μια εμπλουτισμένη ποσότητα σακχάρου ή γλυκόζης. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το ιξώδες και δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι στα κύτταρα», άρα δεν καταστρέφονται όπως εξηγεί στο CNN Greece ο καθηγητής βιολογίας κυττάρου και βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκάς Μαργαρίτης.
Αυτό που όλοι περιμένουμε βέβαια είναι να μιλήσουμε με κάποιον μετά την απόψυξη, κάτι το οποίο μάλλον θα αργήσει.
Ίσως, στα μάτια κάποιων, η κρυογονική να είναι το κλειδί για την αιώνια ζωή.