FOCUS

Εσύ έχεις κάτι από το '80;

Είναι η δεκαετία του Eurobasket του ‘87, η χρυσή εποχή του ΠΑΣΟΚ και της ανωδικής κοινωνικής κινητικότητας, της μαζικής κατανάλωσης, της φούστας lambada και των ντισκοτέκ, του πρώτου walkman, των βιντεοταινιών, αλλά και του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Είναι η έντονη δεκαετία του ‘80 που αγαπάμε να μισούμε και άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της Ελλάδας.

Γιατί όμως αποδίδουμε τόση σημασία σε αυτή την περίοδο; Τι την κάνει τόσο επιδραστική;

Ο χαμένος παράδεισος ή η αρχή του κακού;

«Υπάρχουν άνθρωποι που τη σκέφτονται με πολύ μεγάλη νοσταλγία και κάποιοι που τη σκέφτονται ως την αρχή του κακού. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι είναι η αρχή της σημερινής πραγματικότητας,» είπε στο CNN Greece ο Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

«Μπορεί κανείς να πει ότι η δεκαετία του '80 ήταν η μετάβαση προς μια πιο ατομικιστική, αλλά και πιο ελεύθερη κοινωνία,» συμπλήρωσε ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίσης επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Οι δύο κοινωνιολόγοι συνεργάστηκαν το 2010 στη συγγραφή του τόμου «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό» και έτσι είχαν την ιδέα να στήσουν μια έκθεση-εμπειρία που θα μας επιτρέψει, αφενός, να ξαναδούμε τα περίφημα 80s όπως πραγματικά ήταν -χωρίς νοσταλγικούς παραμορφωτικούς φακούς- και, αφετέρου, μέσα από τα 80s να ξαναδιαβάσουμε το παρόν μας.

Μια έκθεση-εμπειρία

Η κοινωνιολογική και πολιτισμική έκθεση “Gr80s: Η Ελλάδα του ‘80” αποτελεί μια σύμπραξη της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και μας προσκαλεί από το Γενάρη που μας έρχεται στην Τεχνόπολη για να ξαναζήσουμε μια από τις πιο πυκνές δεκατίες της σύγχρονης ιστορίας μας μακριά από τους μύθους και τα στερεότυπα που συνήθως τη συνοδεύουν, πέρα από εύκολες εξιδανικεύσεις και δαιμονοποιήσεις. Γιατί η δεκαετία του '80 δεν ήταν μόνο κιτς, Μπαρμπαρέλα, σούζες και ψηλές βάτες, αλλά ήταν και η δεκαετία της ελληνικής τρομοκρατίας, του φεμινιστικού κινήματος και μιας βαριάς λαϊκότητας που κυριαρχούσε στο περιθώριο της μαζικής ποπ κουλτούρας.

Πώς, λοιπόν, θα αποδοθούν όλα αυτά μέσα από μια έκθεση; Όπως μας πληροφόρησαν οι επιμελητές, η επίσκεψη είναι σχεδιασμένη να διαρκεί 2 ώρες και θα ακολουθεί μια διαδρομή που περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές κατηγορίες: την πολιτική, τις τέχνες, τον τρόπο ζωής και την τεχνολογία. Οι τέσσερις ενότητες θα αναπτύσσονται σε δεκατρία περίπτερα, που θα διαπραγματεύονται θέματα από την πολιτική της αλλαγής ως τη βία και την κρατική καταστολή, από τη μόδα και τη ντίσκο ως τις νεανικές υποκουλτούρες, και από την οπτικοακουστική κουλτούρα μέχρι ...ένα χαρακτηριστικό διαμέρισμα του 1987!

Για παράδειγμα, «στις "Νεανικές υποκουλτούρες" θα μπορεί να δει κανείς το πώς ξεπήδησαν και τι χαρακτηριστικά είχαν διάφορα ρεύματα και τάσεις... Οι μεταλάδες, τα πανκιά, οι ροκάδες που ήταν η μεγάλη μήτρα απ' την οποία ξεπήδησαν και οι άλλες τάσεις, οι μηχανόβιοι, οι φίλαθλοι που μετείχαν στις θύρες, οι "χουλιγκάνοι" σε ένα βαθμό: όλα αυτά είναι ρεύματα των νέων στη δεκαετία του '80,» μας εξήγησε ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος, ο οποίος επιμελείται το περίπετερο "Νεανικές Υποκουλτούρες και Πρωτοπορίες", αλλά και την ενότητα της Ντίσκο από το περίπτερο "Ένδυση, Μόδα, Ντίσκο".

Στρογγυλές τράπεζες, αίθουσα προβολών και παράλληλες εκδηλώσεις

Παράλληλα, η έκθεση θα πλαισιωθεί από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που περιλαμβάνει: εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, επιστημονικές ημερίδες και διαλέξεις, εκπαιδευτικά workshops, που θα συμβάλλουν στο "ταξίδι στο χρόνο", αλλά και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τα όσα συντελέστηκαν μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια. Για παράδειγμα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα πραγματοποιηθεί ένα μικρό συμπόσιο με τρία στρογγυλά τραπέζια για το αν φταίνε τα 80’s για την ελληνική χρεωκοπία, ενώ θα υπάρχει αίθουσα όπου θα προβάλλονται από βιντεοταινίες και έργα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, μέχρι ολόκληρος ο τελικός του Eurobasket του '87!

Ψάξε, βρες, δάνεισε!

Το καλύτερο; Η ομάδα των GR80S σε καλεί να ψάξεις στα συρτάρια, τις ντουλάπες ή το πατάρι σου, να βρεις ό,τι μπορεί να έχεις φυλάξει από τα τρομερά έιτις -από το σχολικό σου έλεγχο και το κορμάκι γυμναστικής της μαμάς σου, μέχρι τις οικογενειακές σου φωτογραφίες- και να το δανείσεις στην έκθεση, αφήνοντας έτσι κι εσύ το αποτύπωμά σου στη συλλογική μας μνήμη.

Πάνω από 1500 αντικείμενα έχουν ήδη φτάσει στα χέρια των διοργανωτών και η ανταπόκριση του κόσμου ολοένα και αυξάνεται. Δεν πρέπει ο κόσμος να σκέφτεται αν αυτό που έχει είναι σημαντικό ή όχι, διαμηνύουν οι επιμελητές της έκθεσης. «Μέσα από την έκθεση των προσωπικών αντικειμένων θέλουμε να καταγράψουμε προσωπικές ιστορίες και προσωπικά βιώματα,» τονίζει ο Βασίλης Βαμβακάς.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσεις τη φόρμα που θα βρεις στην ιστοσελίδα gr80s.gr, όπου θα βρεις και μια εκτενέστατη λίστα αντικειμένων που χρειάζονται, να ανεβάσεις μια φωτογραφία του δικού σου αντικειμένου σου και η οργανωτική ομάδα θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα.

Λοιπόν, εσύ, έχεις κάτι από το ‘80;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης