Κλέων Σεραϊδάρης: Ο Έλληνας που ανέδειξε τα ταλέντα του βασιλιά Bhumibol της Ταϊλάνδης
Ο προσωπικός δάσκαλος των δύο τελευταίων μοναρχών της Ταϊλάνδης ήταν Έλληνας.
Ο Κλέων Σεραϊδάρης, ένας νεαρός δικηγόρος, ήταν εκείνος που φρόντιζε για την εκπαίδευση του βασιλιά Ananda Mahidol (Rama VIII) που βρέθηκε πεθαμένος από σφαίρα και του αδελφού του που τον διαδέχθηκε, βασιλιά Bhumibol Adulyadej (Rama IX). Ο Κλέων κατεύθυνε τις σπουδές τους και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αναδείξει τα ταλέντα των δύο γαλαζοαίματων.
Η πριγκίπισσα Mahidol με τους δύο γιούς της. Πηγή: nationmultimedia.com/"King Bhumibol Adulyadej: A Life’s Work"
Oι άγνωστες πτυχές του Bhumibol
Ο βασιλιάς Bhumibol ήταν αγαπητός στο λαό του. Οι εικόνες με Ταϊλανδούς όλων των ηλικιών να ξεσπούν σε λυγμούς κάνουν το γύρο τον κόσμου. Το κράτος έχει κηρύξει επίσημο πένθος για ένα έτος και οι δραστηριότητες ψυχαγωγίας έχουν ανασταλεί τουλάχιστον μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Ο Bhumibol ήταν ένας βασιλιάς που ήταν κοντά στο λαό του, πολυπράγμων και πολυτάλαντος. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ήταν δεινός σαξοφωνίστας, έπαιζε κλαρινέτο, πιάνο, ήταν σπουδαίος ιστιοπλόος. Επίσης, ήταν φωτογράφος και μεταξύ άλλων έκανε μεταφράσεις.
Πηγή: nationmultimedia.com/"King Bhumibol Adulyadej: A Life’s Work"
Ο γιος του Κλέωνα Σεραϊδάρη, Λύσανδρος, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2014 παρουσιάζει άγνωστες πτυχές από την εκπαίδευση του βασιλιά Bhumibol Adulyadej και του αδελφού του. Η γνωριμία τους έγινε στην Ελβετία, όπου η μητέρα τους η πριγκίπισσα Mahidol του ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση των υιών της. Η μητέρα και ο πατέρας του βασιλιά της Ταιλάνδης ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί στους Ελβετούς. Περπατούσαν στο πλήθος και όταν οι πολίτες τους αναγνώριζαν, τους σταματούσαν για να τους χαιρετίσουν.
Πηγή: nationmultimedia.com
Ο Bhumibol έκανε σκι και ορειβασία, έπαιζε χόκεϊ πάγου, ήταν ποδηλάτης, μάζευε μανιτάρια και κεράσια. Ο Λύσανδρος Σεραϊδάρης διηγείται, στο βιβλίο του μία ιστορία όπου ο βασιλιάς είχε μαζέψει κεράσια από το κτήμα του, στη Vadhana Villa, και τα πρόσφερε ο ίδιος σε ένα καλάθι στην ιδιοκτήτρια κινέζικου εστιατορίου για την ευχαριστήσει.
REUTERS/Sukree Sukplang/File Photo
Ο Bhumibol δεν πήγε σε οικοτροφείο, αλλά έμενε με την οικογένειά του. Αυτός και ο αδελφός του μάθαιναν τη ζωή των απλών ανθρώπων προκειμένου, όταν μεγαλώσουν να λαμβάνουν δίκαιες αποφάσεις για το κράτος τους.
www.nationmultimedia.com/"King Bhumibol Adulyadej: A Life’s Work"
Ο Λύσανδρος Σεραϊδάρης αποκάλυψε και άλλη μια πτυχή του αποθανόντα βασιλιά. Ο πατέρας του, Κλέων Σεραϊδάρης ήταν εκτός από δικηγόρος και ξυλουργός. Την ξυλουργική έμαθε στην l'Ecole Nouvelle μαζί με τον πεθερό του, ο οποίος ήταν κατασκευαστής ερμαρίων.
Ο Μπουμιμπόλ, επιθεωρεί τη βασιλική φρουρά (1987). REUTERS/Arthur Tsang/File Photo
Την υψηλή τέχνη της ξυλουργικής, η οποία ήταν γνωστή μόνο στην ελίτ των τεχνιτών μεταλαμπάδευσε και στους δύο πρίγκιπες.
«...Έμαθαν να φτιάχνουν αντικείμενα με τα χέρια τους από τον Κλέωνα Σεραϊδάρη, τον πατέρα μου. Τους στεκόταν και ήταν συνέχεια κοντά τους σαν πατέρας, που μεταλαμπάδευε την τέχνη του και τις γνώσεις του στα παιδιά του», αναφέρει ο κ. Λύσανδρος Σεραϊδάρης στο βιβλίο του με τίτλο: "King Bhumibol Adulyadej: A Life’s Work" και επισημαίνει ότι ακόμη και στα ενενήντα του ήθελε να μαθαίνει συνέχεια καινούργια πράγματα.
Η ελληνική πρεσβεία στην Μπανγκόγκ για τον Κλέωνα Σεραϊδάρη
Η ελληνική πρεσβεία στην Μπανγκόγκ σε ανάρτηση που έκανε στους λογαριασμούς της στα social media εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για το θάνατο του βασιλιά και επισημαίνει ότι είναι τιμή για την Ελλάδα που συνέβαλε στην εκπαίδευσή του μέσω του Κλέωνα Σεραϊδάρη.