FOCUS

Η φάβα Φενεού είναι το 269ο ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Η φάβα Φενεού κάνει και επίσημα την είσοδό του στο μητρώο των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και αποκτά εχέγγυα ...διεθνούς καριέρας.

Το πιστοποιητικό για την κατοχύρωση της ονομασίας ΠΓΕ, το οποίο παρέδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ
Χόγκαν στον Υπουργό Γεωργίας Ευάγγελο Αποστόλου, αποτελεί, όπως όλοι φιλοδοξούν, το διαβατήριο που θα επιτρέψει στη φάβα Φενεού να ταξιδέψει στις αγορές του κόσμου.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η φάβα Φενεού καλλιεργείται στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα. Χαιρόμαστε που τη συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα με τα 269 προστατευόμενα ελληνικά προϊόντα» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει τις ειδικές καλλιεργητικές μεθόδους που ακολουθούν οι ντόπιοι παραγωγοί και θα επαγρυπνεί για την προστασία του προϊόντος σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Άλλωστε, “όποιος δίνει το όνομα έχει και την υποχρέωση της προστασίας του στις διεθνείς αγορές”, παρατήρησε με νόημα ο Ευάγγελος Αποστόλου και ανέφερε ότι «είναι μονόδρομος η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των πρώτων υλών και των αγροτικών μας προϊόντων για έξοδο της χώρας από την κρίση»

Οι συλλογικοί φορείς και οι παραγωγοί της περιοχής του Φενεού, με τους οποίους μιλήσαμε στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, δεν έκρυψαν τη χαρά τους για αυτή την επιβράβευση, την υπερηφάνεια τους για το περιζήτητο προϊόν τους και την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

O Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος. Πηγή: CNN Greece

“[Είναι] η αναγνώριση των προσπαθειών των τοπικών καλλιεργητών να παράγουν προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας. Και είναι η καλλιεργητική συνέπεια από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα που μας έφερε αυτή την επιβράβευση,” είπε στο CNN Greece ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

Παναγιώτης Φιακάς, καλλιεργητής φάβας. Πηγή: CNN Greece

Η φάβα Φενεού είναι ένας διατροφικός θησαυρός, άμεσα συνδεδεμένος με τη μεσογειακή δίαιτα, που καλλιεργείται στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας, στην ορεινή Κορινθία. Πρόκειται για μια μικρή περιοχή με ιδιαίτερο μικροκλίμα, που μετράει ήδη το δεύτερο προστατευόμενο προϊόν της, μετά τα φασόλια βανίλιες Φενεού. “Τα όσπρια αποτελούν περισσότερο από το 70% της ντόπιας παραγωγής, όμως όποιο αγροτικό προϊόν καλλιεργείται εδώ είναι εξαιρετικό,” μας είπε ο Παναγιώτης Φιακάς, παραγωγός φάβας τέταρτης γενιάς. “Αυτό που κάνει τη φάβα Φενεού ξεχωριστή είναι ακριβώς το μικροκλίμα της περιοχής που μας επιτρέπει να μη χρησιμοποιούμε σχεδόν καθόλου φυτοφάρμακα. Τα τελευταία δύο χρόνια η ιχνηλασιμότητα σε φυτοφάρμακα είναι μηδενική και κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα,” πρόσθεσε.

Η πρόσφατη κατοχύρωση έρχεται να δικαιώσει τις συλλογικές προσπάθειες των τοπικών φορέων, τι σημαίνει όμως στην πράξη; Και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα ώστε να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες;

“Θα πρέπει οι τοπικοί καλλιεργητές να φτιάξουν ομάδες παραγωγών και να προστατευσουν το προϊόν τους, να φτιάξουν συσκευαστήρια και να το συσκευάζουν οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσει ανταγωνιστικές τιμές στην εγχώρια και διεθνή αγορά: αυτή είναι η προοπτική,” εξήγησε ο κύριος Σταματόπουλος.

Κώστας Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου. Πηγή: CNN Greece

“Αν αξιοποιήσουμε σωστά αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή και καθετοποιήσουμε την παραγωγή, το προϊόν αυτό -με την υψηλή διατροφική του αξία και τη διαφήμιση που έχει προσελκύσει- μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, υπεραξία για τον παραγωγό και να δώσει νέο κύρος στην περιοχή μας,” υπογράμμισε και o Κώστας Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου.

Φαίνεται να αποτελεί κοινή παραδοχή για φορείς και καλλιεργητές ότι πρέπει να αφήσουν πίσω τους μια για πάντα την εσωστρέφεια και να αναλάβουν δράση, με ώστε με τη νέα ώθηση που τους δίνει η κατοχύρωση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης να μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή και τη διείσδυση του προϊόντος τους. Ωστόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι η μάστιγα των ελληνοποιήσεων παραμένει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα και χωρίς την εντατικοποίηση των ελέγχων ο χαρακτηρισμός ΠΟΠ/ΠΓΕ δε σημαίνει τίποτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης