FOCUS

Αναίμακτη βιοψία μαστού

Αναίμακτη βιοψία μαστού
CNN GREECE / REUTERS-Eric Gaillard

«Η ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα σε ειδικό τραπέζι βιοψίας, το στήθος της μπαίνει σε μια ειδική υποδοχή. Όλη η διαδικασία γίνεται από κάτω. Ουσιαστικά η κάτω πλευρά είναι ένας μαγνητικός τομογράφος. Το μηχάνημα μετράει συντεταγμένες και κατευθύνουμε την βελόνα μας ακριβώς επάνω στο εύρημα. Στην συνέχεια κάνουμε αναρρόφηση δηλαδή συλλέγουμε υλικό μέσα από την βλάβη» με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει σχεδόν αναίμακτα μια βιοψία όπως λέει ο ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού, Πέτρος Μαλακάσης στο CNN Greece.

Η μέθοδος ονομάζεται στερεοτακτική βιοψία και διαρκεί έως 45 λεπτά. Μετά από τοπική αναισθησία, η βελόνα όπως μας εξηγεί ο γιατρός μπαίνει στο μαστό από μια μικρή τομή, η οποία αρκετές φορές δεν χρειάζεται ούτε ράμμα.
Μετά από αυτή την επεμβατική εξέταση η ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Παίρνει εξιτήριο και της συνταγογραφείται αντιβίωση.

Στο υλικό που έχει συλλεχθεί γίνεται ιστολογική ταυτοποίηση για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καλοήθεια ή για κακοήθεια.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν είναι μικρό το εύρημα, το εξαφανίζουμε με την αναρρόφηση. Σε αυτή την περίπτωση αφήνουμε στο σημείο ένα μικρό κλιπ από τιτάνιο ώστε στην περίπτωση που είναι κακοήθεια να πάει ο χειρουργός να βρει την περιοχή και να την καθαρίσει» εξηγεί o Πέτρος Μαλακάσης στο CNN Greece.

Η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις των ασθενών που η βλάβη είναι πολύ κοντά στο δέρμα και αυτό διότι η βελόνα για να μπορέσει να κάνει αναρρόφηση θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 2 εκατοστά μέσα στο μαστό.

Στερεοτακτική βιοψία μαστού μπορεί να γίνει σε άνδρες που έχουν γυναικομαστία.

Πολλές χειρουργικές βιοψίες για ύποπτα ευρήματα στο μαστό, όπως κάποιες αποτιτανώσεις ή μικρά ογκίδια θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη στερεοτακτική βιοψία υποστηρίζει ο κύριος Μαλακάσης , ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει ακατανόητη την άρνηση των ασφαλιστικών ταμείων να καλύπτουν την συγκεκριμένη εξέταση.

Προληπτικός έλεγχος


Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς θα πρέπει να γίνει από την ηλικία των 35 έως των 40 ετών.

Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό καρκίνου και μάλιστα σε συγγενή πρώτου βαθμού τότε η εξέταση θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα. Οι επιστήμονες το προσδιορίζουν 10 χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου, στο συγγενικό μας πρόσωπο.