FOCUS

Από τα ντοκιμαντέρ, στα δικαστήρια: Οι αδελφοί Μενέντεζ, ο Ρ. Κέλι και άλλες υποθέσεις

Οι αδελφοί Μενέντεζ, Λάιλ (αριστερά) και Έρικ, στη δίκη τους τον Νοέμβριο του 1990. Ένα νέο ντοκιμαντέρ φέρνει νομικές εξελίξεις στην υπόθεσή τους

AP Photo/Nick Ut

Τα τελευταία χρόνια τα ντοκιμαντέρ και τα podcasts γύρω από γνωστά και λιγότερο γνωστά εγκλήματα γνωρίζουν μια άνευ προηγούμενου δημοφιλία. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά, έχουν φτάσει να προκαλέσουν νομικές εξελίξεις στις υποθέσεις που τα απασχολούν.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά την υπόθεση των αδελφών Έρικ και Λάιλ Μενέντεζ, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, μέσα στην έπαυλη της οικογένειας στο Μπέβερλι Χιλς το 1989.

Προ ημερών, οι εισαγγελείς στο Λος Άντζελες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην υπόθεσή τους ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης μιας επιστολής που έγραψε ο Έρικ Μενέντεζ, σήμερα 53 ετών, και η οποία, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι τα αδέρφια βίωσαν επί χρόνια σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα τους.

Στην αίτησή τους για επανεξέταση της υπόθεσης που κατατέθηκε πέρυσι, οι δικηγόροι των αδελφών αναφέρθηκαν επίσης στο ντοκιμαντέρ της streaming πλατφόρμας Peacock «Menendez + Menudo: Boys Betrayed». Το φιλμ περιελάμβανε συνέντευξη με ένα πρώην μέλος του boy band Menudo, ο οποίος δήλωσε σε ένορκη κατάθεση ότι βιάστηκε από τον Χοσέ Μενέντεζ όταν ήταν περίπου 14 ετών.

Το ενδιαφέρον του κοινού για την υπόθεση Μενέντεζ αναζωπυρώθηκε επίσης από την πρόσφατη σειρά μυθοπλασίας του Ράιαν Μέρφι για το Netflix «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story».

Ακολουθούν μερικά ακόμη παραδείγματα υποθέσεων όπου η ποπ κουλτούρα προκάλεσε νομικές εξελίξεις:

Ο Ρ. Κέλι και το «Surviving R. Kelly»

Ο διάσημος τραγουδιστής αθωώθηκε το 2008 από κατηγορίες για παιδική πορνογραφία, οι οποίες είχαν προκύψει μετά την εμφάνιση μιας βιντεοκασέτας που τον έδειχνε, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, να κάνει σεξ με ένα 14χρονο τότε κορίτσι.

Όμως τον Ιανουάριο του 2019 έσκασε σαν βόμβα το ντοκιμαντέρ πολλών επεισοδίων «Surviving R. Kelly», όπου αρκετές γυναίκες αφηγήθηκαν στην κάμερα ιστορίες κακοποίησης από τον Ρ. Κέλι, τις οποίες ο τραγουδιστής αρνήθηκε.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2019, το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Ιλινόις δημοσίευσε ένα κατηγορητήριο με 13 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για παιδική πορνογραφία και παρακώλυση της δικαιοσύνης. Ξεχωριστό κατηγορητήριο δημοσιεύτηκε από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης με 5 κατηγορίες, ανάμεσά τους για σεξουαλική διακίνηση. Ο Κέλι δήλωσε αθώος, αλλά υπήρξε και συνέχεια με μια δεύτερη σεζόν του ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με επιπλέον κατηγορίες.

Ο Ρ. Κέλι καταδικάστηκε το 2021 σε 30 χρόνια φυλάκισης για ομοσπονδιακά κακουργήματα και σωματεμπορία, και σε 20 χρόνια για παιδική πορνογραφία και αποπλάνηση ανηλίκου.

Ο Στίβεν Έιβερι, ο Μπρένταν Ντάσεϊ και το «Making a Murder»

Η εξαφάνιση και η επακόλουθη ανακάλυψη του πτώματος της 25χρονης φωτογράφου Τερέζα Χάλμπαχ τον Οκτώβριο του 2005 πιθανότατα θα παρέμενε μια τοπική είδηση στο Ουισκόνσιν, αν δεν υπήρχε το Netflix.

Η ντοκιμαντέρ «Making a Murderer» του 2015 αφηγήθηκε την ιστορία του Στίβεν Έιβερι και του ανιψιού του Μπρένταν Ντάσεϊ, οι οποίοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της Halbach. Η σειρά των 10 επεισοδίων ήταν τόσο δημοφιλής που οδήγησε σε πολλά διαδικτυακά φόρουμ, όπου οι θεατές συζητούσαν το έγκλημα και αντάλλασσαν τις δικές τους θεωρίες και ερμηνείες των στοιχείων. Μια δεύτερη σεζόν κυκλοφόρησε το 2018.

Τόσο ο Έιβερι όσο και ο Ντάσεϊ καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, αλλά η καταδίκη του Dassey ανατράπηκε το 2016. Οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση και ένα ομοσπονδιακό εφετείο επανέφερε αργότερα την καταδίκη. Ο Έιβερι έχει καταθέσει ανεπιτυχώς πολλαπλές εφέσεις και προτάσεις όλα αυτά τα χρόνια. Και οι δύο άνδρες παραμένουν φυλακισμένοι.

Ο Ρόμπερτ Νταρστ και το «The Jinx»

Η σειρά ντοκιμαντέρ του HBO «The Jinx: The Life And Deaths of Robert Durst» εστίαζε σε τρία εγκλήματα, για τα οποία ήταν ύποπτος ο εκκεντρικός μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων Ρόμπερτ Νταρστ. Ο οποίος τελικά συνελήφθη από τις αρχές τον Μάρτιο του 2015, λίγο πριν από την προβολή του φινάλε.

Η σειρά ερευνούσε την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση της συζύγου του Νταρστ, Κάθι, το 1982, τη δολοφονία το 2000 της φίλης του, συγγραφέως Σούζαν Μπέρμαν, και τον θάνατο και τον διαμελισμό τον επόμενο χρόνο του γείτονά του, Μόρις Μπλακ, στο Γκάλβεστον του Τέξας.

Ο Νταρστ συνελήφθη για το φόνο της Μπέρμαν ενώ προβαλλόταν η πρώτη σεζόν της σειράς και καταδικάστηκε το 2021 σε ισόβια χωρίς αναστολή. Κατηγορήθηκε επίσης για το θάνατο της εκλιπούσας συζύγου του, αλλά πέθανε τον Ιανουάριο του 2022, πριν γίνει η δίκη. Τον Απρίλιο του 2024, το HBO πρόβαλε τη δεύτερη σεζόν του «The Jinx».

Ο Αντνάν Σάιεντ και το «Serial»

Το podcast «Serial» της δημοσιογράφου Σάρα Κένιγκ, οδήγησε στην απελευθέρωση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της φιλενάδας του το λύκειο. Το «Serial» εξέτασε την καταδίκη του Αντνάν Σάιεντ για τη δολοφονία της Χάε Μιν Λι το 1999, όταν ήταν και οι δύο τελειόφοιτοι στο Λύκειο Woodlawn στην κομητεία της Βαλτιμόρης.

Η 1η σεζόν σημείωσε ρεκόρ κατά την κυκλοφορία της με περισσότερες από 300 εκατομμύρια λήψεις. Ο Σάιεντ τότε εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνο πρώτου βαθμού, ληστεία, απαγωγή και παράνομη κράτηση.

Ο Αντνάν Σάιεντ κατά την αποφυλάκισή του τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Βαλτιμόρη

AP Photo/Brian Witte

Το μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση, από το οποίο προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την υπεράσπιση που έλαβε ο Σάιεντ, οδήγησε στην ακύρωση της καταδίκης του τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Σάιεντ απελευθερώθηκε, αλλά τον Αύγουστο του 2024 το Ανώτατο Δικαστήριο του Μέριλαντ αποφάσισε ότι η καταδίκη θα πρέπει να επαναφερθεί λόγω διαδικαστικών σφαλμάτων κατά την ακύρωση της καταδίκης. Όσο η υπόθεση βρίσκεται υπό έφεση, ο Σάιεντ παραμένει ελεύθερος.

Με πληροφορίες από: The Menendez brothers case is not the only one that’s been affected by a true crime documentary by Lisa Respers France, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης