FOCUS

Πετρέλαιο: Ράλι για τιμή στα 60 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Ράλι για τιμή στα 60 δολάρια το βαρέλι

Το εκκρεμές της αγοράς πετρελαίου έχει «κάτσει» ξεκάθαρα υπέρ των παραγωγών.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ προχώρησαν σε υψηλότατη παραγωγή αργού πετρελαίου, το ίδιο και η Ρωσία, παρόλα αυτά οι τιμές έφτασαν στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου, ξεπερνώντας ξανά τα 50$.

Υπάρχουν αρκετά σημαντικά δεδομένα σε αυτό το σημείο. Η ζήτηση στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες που εισάγουν πετρέλαιο όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διατηρείται, το χρήμα επιστρέφει στις αναπτυσσόμενες αγορές καθώς οι επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις ενώ υπάρχει και η ευρεία πεποίθηση πως οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα κάνουν κάτι στην ανεπίσημη συνάντηση τους στα τέλη Σεπτέμβρη.

Είχα επισημάνει νωρίτερα πως στη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 2 Ιουνίου οι υψηλοί τόνοι της συνάντησης 18 σημαντικών παραγωγών στην Ντόχα τον Απρίλιο είχαν εξαφανιστεί και πως υπήρχε σαφώς μεγαλύτερο πνεύμα συνεργασίας.

Ο έμπειρος αναλυτής της ενεργειακής αγοράς Jason Schenker της Prestige Economics είχε υπογραμμίσει τότε πως ήταν ασυνήθιστο για τον ΟΠΕΚ να κάνει επίσημη προαναγγελία για μια ανεπίσημη συνάντηση όπως αυτή του Αλγερίου, όμως στην αγορά αρχίζει να πνέει άνεμος αλλαγής.

«Παρόλο που η μείωση της παραγωγής αποτελεί το μικρότερο ενδεχόμενο, είναι πλέον πιο πιθανή από ότι στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα του κλίματος συνεργασίας που επικράτησε στην τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη τον Ιούνιο» ανέφερε ο Schenker στο εβδομαδιαίο σημείωμα του προς τους επενδυτές.

Ίσως η αγορά πρέπει να ακούσει τον υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πηγών της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al Falih ο οποίος σε συνέντευξη του στο CNNMoney μετά τη συνάντηση της Βιέννης είχε δηλώσει πως τιμή 60 δολαρίων το βαρέλι είναι «πολύ πιθανή» έως το τέλος του 2016.

Τότε ο Ali Falih πίστευε πως η αγορά θα ισορροπούσε ξανά και η χώρα του επανέλαβε αυτή τη θέση με ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία έλεγε «πως βλέπουμε ακόμα μεγάλη ζήτηση για το αργό μας στα περισσότερα σημεία του κόσμου».

Την ίδια στιγμή ο Ali Falih κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως ο τομέας του πετρελαίου ενδέχεται να ζήσει το φαινόμενο του μπούμερανγκ εξαιτίας μικρότερων επενδύσεων. Τα στοιχεία της Wood Mackenzie δείχνουν πως ίσως έχει δίκιο. Σε μια έκθεση της πριν το «ξεπούλημα» του καλοκαιριού και την μερική ανάκαμψη που ακολούθησε η Wood Mackenzie εκτιμούσε πως η συνολική επένδυση θα μειωθεί κατά 1 τρις δολάρια έως το 2020, και θα διαμορφωθεί συνολικά στα 2,4 τρις.

Οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη ( R&D) αναμένεται να σημειώσουν μεγάλη πτώση, κάτι που ήταν σαφές από τα σχόλια που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις αρνητικών αποτελεσμάτων από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Η Exxon Mobil είδε τα κέρδη της να σημειώνουν πτώση κατά 59%, η ΒP κατά 45%. Την ίδια στιγμή η Royal Dutch Shell σημείωσε τα μικρότερα κέρδη τριμήνου τα τελευταία 11 χρόνια και η Chevron τις μεγαλύτερες απώλειες τριμήνου από το 2001.

Ο διευθύνον σύμβουλος της Chevron John Watson είχε δηλώσει τότε πως ο όμιλος του προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Αυτά τα αποτελέσματα θα έχουν ξεκάθαρα παράπλευρες συνέπειες. Σύμφωνα με την Jessica Brewer, αναλύτρια της Wood Mackenzi οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες θεωρούν τα 60 δολάρια το βαρέλι βασική τιμή για δραστηριότητες όπως το R&D.

Tην ίδια στιγμή οι πρόσφατοι αριθμοί της παραγωγής πετρελαίου δείχνουν πως συνεχίζεται η μάχη για το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά που σημαδεύτηκε από την αλλαγή πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας στα τέλη του 2014.

Η Σαουδική Αραβία έφτασε στην παραγωγή ρεκόρ των 10,67 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ. Οι 13 χώρες μέλη του οργανισμού παρήγαγαν συνολικά 33,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 1 εκατ. πάνω από το μέσο όρο του 2015 και 2 εκατ. παραπάνω σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι παράξενο που το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια αγορά διαμορφώθηκε στο 35%, ενώ την άνοιξη του 2014 ήταν 32,6%.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι οι σημαντικοί παράγοντες σε αυτή την εξέλιξη με το μόνιμο πλεονέκτημα τους να είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής. Το Ιράκ, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αύξησαν την παραγωγή τους καλύπτοντας το κενό που άφησε η χαμηλότερη παραγωγή σε Βενεζουέλα και Νιγηρία.

Έχοντας μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ θα ήταν λάθος μου να παραλείψω το τι συμβαίνει εκεί με την τιμή του βαρελιού να ανεβαίνει στα 50 δολάρια του βαρέλι. Ο αριθμός από ενεργές πλατφόρμες πετρελαίου σημείωσε άνοδο κατά 25% σε σχέση με το Μάιο. Υπάρχει επίσης περιορισμός των λειτουργικών εξόδων και ένα μεγάλο μέρος του εταιρικού χρέους έχει σε σημαντικό βαθμό «καθαριστεί».

Έχοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα ίσως η αγορά παραβλέπει το τι σημαίνουν για την συνάντηση στα τέλη Σεπτέμβρη στο πλαίσιο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (IEF). Αν οι παραγωγοί φθηνού πετρελαίου όπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής και η Ρωσία συνεχίσουν την γρήγορη παραγωγή και οι πετρελαιοπαραγωγές πολιτείες από τις ΗΠΑ τοποθετηθούν και αυτές στη σκακιέρα, αυτό δε θα βοηθήσει την σημερινή εικόνα ανοδικών τιμών.

Αυτό όμως θα λειτουργήσει όχι μόνο ενάντια στο μομέντουμ της αγοράς αλλά και κόντρα στη συγκεκριμένη και σαφή πρόβλεψη της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παίχτη στην περιοχή.

*John Defterios is CNNMoney Emerging Markets Editor