FOCUS

Ανάλυση CNNi: Τι είπαν Τραμπ και Μασκ στη συνέντευξη στο «Χ» - Σύμφωνησαν σε όλα

Ο Ίλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ σε φωτογραφία αρχείου από συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο στις 3 Φεβρουαρίου 2017

AP Photo/Evan Vucci

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και ο κάποτε – και πιθανώς μελλοντικά – ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου, συμφώνησαν σχεδόν σε όλα.

Ο γίγαντας της τεχνολογίας Ίλον Μασκ άνοιξε την πλατφόρμα X το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης 13/8 για την Ελλάδα), προσφέροντας στον Ντόναλντ Τραμπ έναν ανοιχτό δίαυλο χωρίς έλεγχο γεγονότων για τα ψεύδη, τις θεωρίες συνωμοσίας και τον εξτρεμισμό του, καθώς προσπαθεί να επιβραδύνει την άνοδο της υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το εντυπωσιακό ξεκίνημα της νέας υποψηφίου των Δημοκρατικών. Κατά τη διάρκεια της εκτενούς συνομιλίας τους, ο Μασκ συχνά φάνηκε να χρησιμοποιεί τη δύναμη του προφίλ του και της πλατφόρμας του για να καθοδηγήσει τον Τραμπ σχετικά με το πώς να προβάλει ένα καλύτερο επιχείρημα εναντίον της Χάρις.

«Πιστεύει στην ριζοσπαστική Αριστερά», είπε κάποια στιγμή ο Τραμπ για την αντίπαλο που έχει εξαλείψει το δημοσκοπικό του πλεονέκτημα σε μόλις τρεις εβδομάδες ως υποψήφια. Και ισχυρίστηκε αβάσιμα ότι ο Μπάιντεν εκδιώχθηκε παράνομα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη Χάρις. «Δεν έχει δώσει ούτε μια συνέντευξη από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η απάτη, και πείτε ό,τι θέλετε, αυτό ήταν πραξικόπημα. Αυτό ήταν ένα πραξικόπημα εναντίον ενός προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε εξαγριωμένος ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Ίλον Μασκ μέσω Χ, σε φωτογραφία που ανέβασε στην πλατφόρμα η αναπληρώτρια διευθύντρια επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου, Μάργκο Μάρτιν

X / Margo Martin

Ο Μασκ συμφώνησε με τον Τραμπ ότι η Χάρις ήταν μια ριζοσπαστική αριστερή και κολάκευσε τον καλεσμένο του υπονοώντας ότι εκείνος ήταν ισχυρός και οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του ήταν αδύναμοι. Αναφέρθηκε στους εχθρούς της Αμερικής λέγοντας: «Φοβούνται τον Αμερικανό πρόεδρο ή είναι κάποιος που δεν σέβονται και δεν φοβούνται; Ας δούμε τα πλάνα από την απόπειρα δολοφονίας. Εντάξει, ο πρόεδρος Τραμπ είναι σαν να λέμε “μην τα βάζετε μαζί μου”».

Ο Μασκ έχει ήδη υποστηρίξει τον Τραμπ και δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ότι θέλει να τον δει να κερδίζει μια δεύτερη θητεία. «Είστε ο δρόμος προς την ευημερία. Και νομίζω ότι η Καμάλα είναι το αντίθετο», του είπε.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα στην εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης από την επόμενη κυβέρνηση, προσέφερε στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών ένα ακροατήριο τουλάχιστον 1,3 εκατομμυρίων ταυτόχρονων ακροατών στη χειρότερη στιγμή της εκστρατείας του μέχρι στιγμής. Και προέβλεψε ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα καταναλώσουν το περιεχόμενο της συζήτησής τους τις επόμενες ημέρες.

Και οι δύο είχαν πολλά να κερδίσουν

Ορισμένες φορές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Τραμπ – ο οποίος πέρασε μήνες σφυροκοπώντας τον Μπάιντεν για την ηλικία του, τον τραυλισμό του και τη δυσκολία του ορισμένες φορές να ολοκληρώσει προτάσεις – φάνηκε να ψελλίζει ή να συλλαβίζει τα λόγια του. Δεν ήταν σαφές αν έφταιγε κάποιο πρόβλημα με τον ήχο. Κληθείς να δώσει εξηγήσεις, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσανγκ δήλωσε: «Πρέπει να φταίει η ακοή σας».

Η φιλική συζήτηση μεταξύ του μεγιστάνα και του πρώην προέδρου έδειξε επίσης τι είχε να κερδίσει ο καθένας.

Ο Μασκ μπόρεσε να περάσει σε έναν πιθανό μελλοντικό πρόεδρο τις δικές του απόψεις για τη μετανάστευση, την οικονομία, τον περιορισμό των κυβερνητικών ρυθμίσεων και τις μειώσεις φόρων. Οι εταιρείες του Μασκ, συμπεριλαμβανομένης της SpaceX, βασικού παίκτη στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, και της Tesla, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, μπορούν να επηρεαστούν από τις αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική. Η όλη συζήτηση ήταν γεμάτη από πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Κανένας απλός Αμερικανός δεν θα είχε ποτέ παρόμοια ευκαιρία να έχει την προσοχή ενός πιθανού μελλοντικού προέδρου.

Σε κάποιο σημείο, ο Μασκ προσφέρθηκε ακόμη και να αναλάβει θέση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ – ίσως ως μέλος μιας επιτροπής αποτελεσματικότητας για την περικοπή του διοικητικού κράτους. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα το «λάτρευε» αν ο Μασκ συμμετείχε, σημειώνοντας ότι ο πολυεκατομμυριούχος είναι ένας σπουδαίος «κόφτης».

Ο Τραμπ κέρδισε επίσης πολλά επενδύοντας πάνω από δύο ώρες του χρόνου του. Ο Μασκ δεν τον αμφισβήτησε για κανένα από τα ψέματα και τις παραποιήσεις του – όπως για παράδειγμα την πρόβλεψή του ότι 60 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά θα εισέβαλαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αν έχανε τον Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μασκ υποβάθμισε την απειλή από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ υπερασπίστηκε την αυτοκρατορία των ηλεκτρικών οχημάτων του. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε για την απειλή από την «πυρηνική υπερθέρμανση», η οποία, όπως είπε, αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν ήταν σαφές αν προσπαθούσε να αναφερθεί στην πυρηνική ενέργεια – για την οποία ο Μασκ υποστήριξε ότι «δεν είναι τόσο τρομακτική όσο νομίζει ο κόσμος».

Ο Τραμπ από το Twitter στο X

Η συνάντηση ήταν ένα ισχυρό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η προεδρικές πολιτικές έχουν μεταμορφωθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη διάσπαση της παραδοσιακής δημοσιογραφίας. Ο Τραμπ μπορεί να μην είχε γίνει πρόεδρος χωρίς το Twitter, καθώς η ανάδειξή του σε πολιτική δύναμη το 2016 συνέπεσε με την ακμή της πλατφόρμας και τις ικανότητές του στην εκμετάλλευση του νέου μέσου.

Οκτώ χρόνια μετά, υπό την ηγεσία του Μασκ, ο οποίος κηρύττει την απεριόριστη ελευθερία του λόγου, το Χ έχει καταργήσει πολλές από τις δικλείδες ασφαλείας κατά της διάδοσης ψευδών γεγονότων και θεωριών συνωμοσίας. Είναι, επομένως, ένας τέλειος χώρος για τον πρώην πρόεδρο να ξεφύγει από τους περιορισμούς των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και να πλέξει τον ιστό της εναλλακτικής πραγματικότητάς του – ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των εκατομμυρίων υποστηρικτών του.

Ο Τραμπ εκτόξευσε αμέτρητα ψεύδη και υπερβολές το βράδυ της Δευτέρας, μεταξύ άλλων σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα, την έκταση της κρίσης πληθωρισμού, τα νομικά του προβλήματα, την ενεργειακή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και τον γνωστό ισχυρισμό του ότι ξένα έθνη παρατούν τους κρατουμένους τους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Σε ορισμένα σημεία, ο Τραμπ όντως προέβαλε ένα πιο συνεκτικό και εστιασμένο επιχείρημα για μια δεύτερη θητεία από ό,τι τις τελευταίες ημέρες, όταν έδειχνε να είναι αμήχανος από την ανατροπή σε μια εκλογική κούρσα την οποία ήταν βέβαιος ότι θα κέρδιζε. Ο ίδιος και ο Μασκ κατηγόρησαν τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Χάρις ότι υιοθέτησαν πολιτικές δαπανών που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι οδυνηρός για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Τεχνικά προβλήματα

Η έναρξη της συζήτησης καθυστέρησε λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών. Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι ευθύνεται μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών, αν και κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί άμεσα. «Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στο να ακούσει ο κόσμος απλώς τι έχει να πει ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε ο Μασκ.

Η εκδήλωση σηματοδότησε την επιστροφή του Τραμπ στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, από το οποίο είχε αποκλειστεί από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του ιστότοπου μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από όχλο υποστηρικτών του. Ο λογαριασμός του αποκαταστάθηκε από τον Μασκ.

Όποιος άκουσε ολόκληρη τη δίωρη συζήτηση θα έμαθε περισσότερα για τις εξελισσόμενες πολιτικές απόψεις του Μασκ – και την αυξανόμενη προθυμία του να χρησιμοποιήσει τη δύναμη και τον πλούτο του για να τις εκφράσει – παρά οτιδήποτε φρέσκο για τον Τραμπ. Αλλά ο πρώην πρόεδρος ήταν φανερά ευγνώμων για έναν νέο φίλο σε μια εποχή πολιτικής ανάγκης.

«Είσαι ένας καταπληκτικός τύπος, έχεις κάνει απίστευτη δουλειά. Είσαι μεγάλη έμπνευση για τους ανθρώπους», είπε ο Τραμπ πριν τον αποχαιρετήσει.

Με πληροφορίες από: Musk tries to help Trump halt the Harris surge, analysis by Stephen Collinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης