FOCUS

Αποκλειστικό CNNi: Ανήσυχοι Ομπάμα και Πελόζι για την υποψηφιότητα Μπάιντεν

Αποκλειστικό CNNi: Ανήσυχοι Ομπάμα και Πελόζι για την υποψηφιότητα Μπάιντεν

Ο Μπάρακ Ομπάμα με την Νάνσι Πελόζι 

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Ιδιωτικές συνομιλίες για τον Τζο Μπάιντεν και το μέλλον της εκστρατείας του το 2024 είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Νάνσι Πελόζι. Τόσο ο πρώην πρόεδρος όσο και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, εκτιμώντας ότι έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο για τον πρόεδρο να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του CNNi, κανένας από τους δύο δεν είναι σίγουρος τι να κάνει.

Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν απελπισμένα να τελειώσει η εσωτερική διαμάχη, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην προσπάθεια να νικήσουν τον πρώην πρόεδρο. Και εκλιπαρούν είτε τον Ομπάμα είτε την Πελόζι να τους βοηθήσουν να φτάσουν εκεί, γνωρίζοντας ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δεν έχει την εμπιστοσύνη του Μπάιντεν και ότι ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις δεν έχει την οικειότητα για να του μεταφέρει το μήνυμα.

Το CNNi μίλησε με περισσότερα από δώδεκα μέλη του Κογκρέσου, στελέχη και πολλούς ανθρώπους σε επαφή τόσο με τον Ομπάμα όσο και με την Πελόζι, πολλοί από τους οποίους λένε ότι το τέλος της υποψηφιότητας Μπάιντεν είναι ξεκάθαρο και ότι σε αυτό το σημείο, το ζήτημα είναι πώς θα εξελιχθεί, ακόμη και μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης.

Και αν αισθάνονται έτσι αυτοί οι δύο, λένε αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί, πρέπει να το πουν ξεκάθαρα το συντομότερο δυνατό, προτού γίνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές.

Πολλοί από τους συναδέλφους της Πελόζι ελπίζουν ότι μπορεί να βάλει τέλος στην αναταραχή που έχει κατακλύσει τους Δημοκρατικούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μεγάλο μέρος εξ αυτών, θεωρούν ότι αυτό το τέλος μπορεί να έρθει αν και όταν πει η Πελόζι στον Μπάιντεν ότι πρέπει να εγκαταλείψει.

Η Πελόζι έχει μιλήσει με τον Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ, αλλά στο διάστημα που μεσολάβησε, κατέστησε σαφές ότι δεν βλέπει την απόφαση του Μπάιντεν να παραμείνει στην κούρσα ως οριστική. Όμως εκείνη, μέσω βοηθού της, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η απόφαση του Ομπάμα να μην κάνει κανένα σχόλιο δημοσίως εδώ δύο εβδομάδες, έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία σε αρκετούς κορυφαίους Δημοκρατικούς. Μετά το ντιμπέιτ, ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε στο X, «Υπάρχουν και κακές βραδιές στα ντιμπέιτ. Πιστέψτε με, το ξέρω», κάτι το οποίο επανέλαβε αργότερα και σε έναν έρανο στη Νέα Υόρκη για τους Δημοκρατικούς της Βουλής. Ο πρώην πρόεδρος δεν είχε σχεδιάσει καν να κάνει κάποια δημόσια δήλωση, ωστόσο οι βοηθοί του Μπάιντεν και του Ομπάμα συντονίστηκαν προκειμένου να γίνει αυτή η ανάρτηση, με τρόπο που να αναδεικνύει ότι το ντιμπέιτ για την επανεκλογή του Ομπάμα το 2012, είχε πάει εξίσου άσχημα, χωρίς αυτό να επηρεάσει την εκστρατεία του.

Αλλά ο σκεπτικισμός του Ομπάμα για την ικανότητα του φίλου του να κερδίσει την επανεκλογή του, είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά στην Ουάσιγκτον.

«Παρακολουθούν και περιμένουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να καταλήξει σε μια απόφαση μόνος του», δήλωσε στο CNNi κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών που έχει επαφές και με τους δύο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Obama, Pelosi privately expressed concerns over Biden, By Edward-Isaac Dovere and Jeff Zeleny, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ