FOCUS

Ξενοδοχείο προσφύγων στην Αχαρνών: Αλληλεγγύης και Οργάνωσης, γωνία...

Η αγάπη, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση ως αναχώματα στην προσφυγική κρίση Reuters

Η Ελλάδα, αν και βιώνει από το 2010 τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την εποχή του Μεσοπολέμου, κλήθηκε εκ των πραγμάτων να διαδραματίσει το ρόλο του πρώτου φυσικού και ουσιαστικού αναχώματος του μεγαλύτερου προσφυγικού δράματος του 21ου αι.

Μυτιλήνη, Χίος και άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έγιναν τα μοιραία σύνορα, τα κέντρα υποδοχής της τραγωδίας. Το λιμάνι του Πειραιά, τα καραβάνια των προσφύγων με τα λεωφορεία. Τα σύνορα της Ελλάδα με τα Σκόπια, με τη Βουλγαρία, η Ειδομένη. Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αλλά και αλλού, σε γωνιές της Αθήνας, σε πάρκα, σε χώρους όπου μπορούν να στηθούν αντίσκηνα για να στεγάσουν, υπό καταρρακτώδη βροχή στην αρχή ή υπό τον καυτό ήλιο τώρα, τους ανθρώπους αυτούς, τις ιστορίες και τις ελπίδες τους.

Μέσα από αυτά τα άθλια καταλύματα καθημερινά, εκτός από τις διάφορες εκδοχές των τραγωδιών, αναδεικνύονται και απλές ιστορίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Άλλοτε αποκλειστικά και μόνο βασισμένες σε προσωπικές πρωτοβουλίες πολιτών που κουβαλούν στα καταλύματα ό,τι περισσεύει και μπορεί να απαλύνει τον πόνο των προσφύγων, έστω και για δευτερόλεπτα ή ό,τι μπορεί να χορτάσει για λίγο την πείνα. Και άλλοτε υπό τη μορφή συλλογικής δράσης και πιο οργανωμένης προσπάθειας και παροχής έργου. Αλλά και αυτή δεν γίνεται χωρίς προβλήματα καθώς ενίοτε προσκρούει και σε θέματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας κάποιων χώρων που χρησιμοποιούνται για να ξεδιπλωθεί αυτό το κύμα της αλληλεγγύης. Όπως στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο City Plaza, επί της οδού Αχαρνών, το οποίο τον Απρίλιο του 2016 κατέλαβε ομάδα αλληλέγγυων με σκοπό να διαχειριστεί τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων.

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου κ. Αλίκη Παπαχελά έχει προβεί σε μήνυση κατά αγνώστων για καταπάτηση της περιουσίας της ενώ έχει προβεί και σε εξώδικες καταγγελίες κατά του αρχηγού της ΕΛΑΣ και της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και κατά των ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ για την παράνομη, όπως υποστηρίζει η ίδια, επανασύνδεση στο ξενοδοχείο νερού και ρεύματος. Η ίδια απαιτεί την εκκένωση του χώρου και την απόδοσή του στην ίδιαν.

Αλληλεγγύη και ζηλευτή οργάνωση

Όμως, μήνες μετά από αυτό, το ξενοδοχείο της οδού Αχαρνών φιλοξενεί περίπου 400 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν. Από το 400 άτομα που βρίσκονται στο City Plaza τα 170 είναι παιδιά, διαφόρων ηλικιών από βρέφη μέχρι και ηλικίες του λυκείου. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σταδιακά στον χώρο του ξενοδοχείου, με τους πρώτους 100 να μπαίνουν στις 22 Απριλίου.

Από τότε έχει στηθεί μια μικρή και λειτουργική συλλογικότητα ανθρώπων με μοιρασμένους ρόλους και αποτελεσματική μορφή οργάνωσης. Ο χώρος από την ημέρα της κατάληψης στις 22 Απριλίου 2016, προετοιμάστηκε κατάλληλα για τη φιλοξενία των οικογενειών ενώ οτιδήποτε βρέθηκε στο εσωτερικό του ξενοδοχείου και κρίθηκε πολύτιμο όπως έγγραφα, χαρτιά, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα, κλειδώθηκαν και φυλάσσονται σε ειδικό χώρο για ασφάλεια.

Η εικόνα του εσωτερικού του ξενοδοχείου και η οργάνωσή του είναι ζηλευτή καθώς μικροί αλλά και μεγάλοι συμβάλουν ουσιαστικά ώστε να παραμείνει ο χώρος καθαρός και λειτουργικός. Αυτή τη στιγμή στο City Plaza λειτουργεί παιδότοπος, κουζίνα – στην οποία εθελοντές μάγειρες, ξένοι και έλληνες, συμβάλλουν στην προετοιμασία των γευμάτων και μια φορά το μήνα λειτουργεί ιατρείο. Στο ξενοδοχείο προσφέρονται τρία γεύματα την ημέρα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Το ιατρείο που βρίσκεται στο ξενοδοχείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και ικανό να παρέχει ιατρική φροντίδα σε όλους τους ενοίκους του. Τα φάρμακα που είναι τακτοποιημένα στα ράφια του ιατρείου, είναι από δωρεές που έχουν προσφέρει ιδιώτες και κοινωνικά ιατρεία. Εθελοντές γιατροί (παιδίατρος, καρδιολόγος, ψυχολόγος) επισκέπτονται συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας το ξενοδοχείο για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου, πίσω από μια βαριά σιδερένια πόρτα, βρίσκεται η αποθήκη τροφίμων. Εκεί, οι πρόσφυγες μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης όπως σαμπουάν, μαλακτικά, πάμπερς για τα μωρά, υγρά μαντιλάκια, σφουγγάρια, είδη οικιακού καθαρισμού, ηλεκτρική σκούπα και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ένα νοικοκυριό.

Τα κριτήρια για τη φιλοξενία

Κυρίως στο χώρο φιλοξενούνται πολύτεκνες οικογένειες και μονογονεϊκές οικογένειες, πλέον όμως στον χώρο στέγασης του City Plaza δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα δωμάτια όπως ενημερώνει μια χειρόγραφη ταμπέλα στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Αυτό που προσπάθησαν οι εθελοντές του ξενοδοχείου είναι να φτιάξουν μια κοινότητα πολυπολιτισμική. Να μην είναι μόνο Σύροι αλλά να είναι όλες οι εθνικότητες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην χώρα τους, όλοι όσοι δεν είχαν καταγραφεί στις δομές φιλοξενίας – έχουν πάρει μέρος στην προκαταγραφή ώστε να ζητήσουν αίτημα για άσυλο.

Οι κάτοικοι του city plaza λειτουργούν σαν σε μια κανονική κοινωνία. Ο καθένας ξεχωριστά συμβάλει όπως μπορεί ώστε να κρατείται ο χώρος καθαρός αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν κάτι από το γνωστικό τους αντικείμενό τους. Για παράδειγμα, ανάμεσα στους πρόσφυγες του ξενοδοχείου υπάρχει ένας κουρέας. Έτσι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στήνεται κουρείο στη είσοδο του Plaza.

Οι μικροί ένοικοι του ξενοδοχείου, το καλοκαίρι παρακολούθησαν πρόγραμμα προετοιμασίας για το δημοτικό, ενώ έχουν εγγραφεί στα σχολεία της γύρω περιοχής. Παράλληλα, εσωτερικά στο ξενοδοχείο γίνονται μαθήματα αγγλικών και ελληνικών στους ενήλικες, από εθελοντές δασκάλους.

Όπως και στην ομάδα παιδαγωγών συμμετέχουν Σύροι πρόσφυγες αλλά και ξένοι εθελοντές οι οποίοι προσπαθούν να μάθουν στους μικρούς πρόσφυγες ελληνικά μέσω αγγλικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης