Η κρίση κλείνει τα παράνομα τζαμιά - Στην τελική ευθεία το τέμενος στον Ελαιώνα
Τριάντα τρία χρόνια μετά το πρώτο αίτημα για δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αττική, η Βουλή ψήφισε πριν μερικές μέρες τη σχετική τροπολογία για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του στον Ελαιώνα, σε έκταση που θα παραχωρηθεί από το πολεμικό ναυτικό.Η τροπολογία μάλιστα έρχεται σε μία χρονική στιγμή, που ο αριθμός των παράνομων τζαμιών στην Αθήνα - που για χρόνια ήταν και είναι οι μόνοι θρησκευτικοί χώροι λατρείας για τους μουσουλμάνους - μειώνεται σταθερά.
“Χαίρομαι πολύ που πέρασε από η Βουλή, αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω ακόμη τις επιφυλάξεις μου” λέει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ. “Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη όπως ξέρετε από το 2006, με τον νόμο Γιάννακου και από τότε ακούμε συνεχώς για το τζαμί που θα χτιστεί και ακόμη περιμένουμε. Όταν θα δούμε τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά, τότε θα μιλήσουμε. Μέχρι τότε περιμένουμε”.
Η δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα (τη μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί επίσημα) είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που μετατράπηκε σε πολιτικό καθώς άλλοτε οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πάρουν το ρίσκο να δυσαρεστήσουν την εκλογική τους πελατεία, άλλοτε η ορθόδοξη εκκλησία φρόντιζε να δημοσιοποιεί τη δυσφορία της, γεγονός που λειτουργούσε ανασταλτικά στο να προχωρήσει η κατασκευή του.
Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 100 τζαμιά εκ των οποίων μόνο τα τρία έχουν άδεια. Πηγή: CNN Greece
Μόλις τέσσερις άδειες
Μέχρι σήμερα, οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε αυτοσχέδια τζαμιά, υπόγειους χώρους ως επί το πλείστον, χωρίς να έχουν άδεια να λειτουργούν ως τέτοια.
Μέχρι στιγμής το κράτος έχει δώσει άδεια λειτουργίας σε τρία τζαμιά στην Αθήνα και ένα στη Θήβα. Τα υπόλοιπα λειτουργούν παράνομα έχοντας μια απλή άδεια πολιτιστικού συλλόγου ή τίποτα. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι οι αρχές γνωρίζουν όλους τους χώρους που χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς από τους μουσουλμάνους της Αθήνας, καθώς και τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη τους.
“Μέχρι πριν από δύο χρόνια είχαμε στην Αθήνα 120 τέτοιους χώρους” θα μας πει ο κ. Ελγαντούρ. “Σήμερα έχουν μείνει γύρω στους εκατό και αν λειτουργήσει το τέμενος, θα κλείσουν πολλά ακόμη”. Ο λόγος για τον οποίο μειώνονται τα παράνομα τζαμιά είναι καθαρά οικονομικός, καθώς όλοι αυτοί οι χώροι λειτουργούν με οικονομικές εισφορές των πιστών. Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τα εισοδήματα, αφήνει όλο και λιγότερα χρήματα για τα θρησκευτικά καθήκοντα ενώ από την άλλη, το γεγονός ότι - επίσης λόγο κρίσης - χιλιάδες μετανάστες τα τελευταία χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερη τύχη σε κάποια κεντροευρωπαϊκή χώρα, ή επέστρεψαν στις πατρίδες τους, μειώνει των αριθμό των πιστών που θα μπορούσαν να συντηρήσουν οικονομικά ένα τέτοιο χώρο.
Μειώνονται τα παράνομα τζαμιά
Τη μείωση του αριθμού των παράνομων τζαμιών επιβεβαιώνει στο CNN Greece και ο κ. Γιώργος Καλατζής, γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, επικαλούμενος κυρίως το λόγο της μείωσης του αριθμού των μεταναστών στην Αθήνα.
“Παλιότερα είχαμε πολύ περισσότερο κόσμο” θα πει στο CNN Greece o κ. Σαρίφ Μοχάμεντ, που είναι ο ιμάμης στο ευκτήριο οίκο Νταρούλ Τζανάτ στο κέντρο της Αθήνας. Στο συγκεκριμένο τζαμί πάνε πιστοί από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές κυρίως . Τα περισσότερα τζαμιά άλλωστε έχουν το χαρακτηριστικό ότι απευθύνονται σε συγκεκριμένες κοινότητες μεταναστών καθώς πέρα από τα θρησκευτικά καθήκοντα λειτουργούν και σαν χώροι συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης.
Τα προβλήματα με τη γειτονιά δεν λείπουν. Το τζαμί του κ. Μοχάμεντ πριν δύο χρόνια είχε κλείσει για περίπου τρεις μήνες μετά από καταγγελίες των κατοίκων στην περιοχή. Στην συνέχεια όμως άνοιξε και πάλι και σήμερα είναι ένα από τα τρία που διαθέτουν άδεια.
Στο τζαμί του Νέου Κόσμου πάνε κύριως πιστοί από αραβικές χώρες. Πηγή: CNN Greece
Έρχονται νέες άδειες
Ένα ακόμη υπόγειο τζαμί που πήρε άδεια, βρίσκεται στην οδό Φυλής και είναι κυρίως για πιστούς από το Μπανγκλαντές. Ο ιμάμης του, ονόματι Χελάλ Χελάλ, είπε στο CNN Greece ότι ο συγκεκριμένος χώρος εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και κάθε Παρασκευή έχει περίπου 50 άτομα. Προβλήματα με την γειτονιά όπως λέει δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα, ούτε έχει δεχθεί κάποια ρατσιστική επίθεση.
Το τζαμί στον Ελαιώνα θα εξυπηρετήσει πολύ κόσμο με δεδομένο ότι η περιοχή έχει και μετρό, αλλά σίγουρα θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους πολλά από τα τζαμιά που λειτουργούν και τώρα. Το υπουργείο έχει μάλιστα στόχο να βάλει τέλος σε αυτή την αυθαιρεσία με τους παράνομους χώρους και προτίθεται να δώσει άδειες λειτουργίας σε όσα τζαμιά έχουν τις προϋποθέσεις. Η σχετική εγκύκλιος μάλιστα υπάρχει από το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά πρόσφατα έγινε και σχετική δέσμευση από τον υπουργό παιδείας κ. Φίλη.
"Αντίδοτο" στην τρομοκρατία
Πρόσφατα ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο Τέμενος του Ελαιώνα είπε ότι η κατασκευή του θα απομακρύνει τις πιθανότητες ισλαμικής τρομοκρατίας φέρνοντας ως παράδειγμα της Γαλλία και το Βέλγιο. Στην Ελλάδα ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι ουδέποτε είχαμε ζητήματα τρομοκρατίας που να συνδέονται με τα τζαμιά, νόμιμα ή παράνομα. “Οι αρχές γνωρίζουν τα πάντα γι αυτούς τους χώρους, έχουμε πλήρη ενημέρωση και ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα” λέει στο CNN Greece o κ. Ελγαντούρ.
Όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το τέμενος στον Ελαιώνα πολλά από τα αυτοσχέδια παράνομα τζαμιά σε υπόγεια της Αθήνας αναμένεται να κλείσουν. Πηγή: CNN Greece
“Μία φορά μόνο που έγιναν αναφορές για κάποιον Πακιστανό ιμάμη που ήταν επιθετικός στο κήρυγμά του, οι ίδιοι οι πιστοί του τζαμιού έκαναν αναφορά και τον απέλασαν. Κάποια στιγμή δυστυχώς δημοσιεύθηκαν κάποια ρεπορτάζ για δήθεν τρομοκράτες σε κάποιο τζαμί. Φυσικά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν και αυτοί που τα έβγαλαν δεν μπήκαν καν στον κόπο να ρωτήσουν την αστυνομία. Είναι κρίμα να διασπείρεται έτσι ο φόβος για το Ισλάμ. Επαναλαμβάνω ότι ποτέ δεν είχαμε προβλήματα με τρομοκρατία και οι χώροι μας ελέγχονται πλήρως” καταλήγει ο κ. Ελγαντούρ.
Με κρατικά κονδύλια
Το τζαμί στον Ελαιώνα θα έχει χωρητικότητα από 350 έως 400 άτομα, θα χρηματοδοτηθεί με κρατικά κονδύλια και το κόστος του θα είναι 964.000 ευρώ.
“Αυτό ήταν και ένα δικό μας αίτημα κυρίως για δύο λόγους” θα πει ο κ. Ελγαντούρ. “Πρώτον γιατί πέρα από τους μετανάστες είμαστε και χιλιάδες Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι, πληρώνουμε φόρους και έχουμε συνταγματικό δικαίωμα να έχουμε ένα χώρο λατρείας. Δεύτερον γιατί θέλουμε το κράτος και έχει την ευθύνη του χώρου και τον έλεγχό του. Να είναι ένα ελληνικό τέμενος. Γιατί δηλαδή να έρθει το Κατάρ ή η Σ. Αραβία που λένε κάποιοι και να βάλει λεφτά; Όποιος βάζει λεφτά θέλει και ανταλλάγματα ή να ασκεί τον έλεγχο. Όχι. Εμείς θέλουμε η ελληνική πολιτεία να έχει την ιδιοκτησία και την ευθύνη.”
Σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνοι στην Ελλάδα δεν βρέθηκαν ποτέ σε αντιπαράθεση. Πηγή: CNN Greece
Αναφορικά τέλος με το πρόβλημα που κάποιοι λένε ότι μπορεί να προκύψει μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων με τη χρήση του τεμένους, ο κ. Ελγαντούρ λέει ότι “τέτοιο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Και για να σας πείσω θα σας πω ένα παράδειγμα. Όταν κάποτε κάλεσαν σε μία τηλεοπτική εκπομπή εκπρόσωπο των σιιτών, προφανώς γιατί ήλπιζαν να δημιουργηθεί θέμα, σχετικά με τα προβλήματα σιιτών και σουνιτών, που θα αυξήσει την τηλεθέαση, κλήθηκα εγώ από τον πρέσβη του Ιράν να εκπροσωπήσω και τους σιίτες μουσουλμάνους και οι υπόλοιποι στο πάνελ δυσανασχέτησαν που δεν θα είχαν το θέαμα που περίμεναν. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια ζητήματα.”